Jaana Malen innostui postitaiteesta kolme vuotta sitten.

 

Lohjan pääkirjastossa on 21.7. asti esillä Jaana ja Timo Malenin Mail Art eli postitaidetöitä, kuten itsetehtyjä postikortteja ja tauluja. Näyttelyn suojelijana toimii Suomen postitaiteen isä, taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola. Häneltä on myös esillä yksi työ viime vuodelta. Näytillä on lisäksi Timo Malenin Mail Art -juttuja sekä maailmalta vuosikymmenten varrelta että häntä lähellä olevia muita juttuja, kuten lohjalaiset G-miehet ja Pink Floyd.

-Käykää katsomassa, ihmetelkää, ihastukaa tai kummastukaa ja kommentoikaa! Malen kehottaa.

Näyttely on Malenin pariskunnan töiden esilletulo, Oi Mail Art! Timo Malen ryhtyi postitaitelijaksi Takalo-Eskolalta saadun kutsun pohjalta vuonna 1979. Sen jälkeen hän piti heti syksyllä samana vuonna oman postitaidenäyttelyn Savonlinnan kirjastossa. Omia näyttelyitä hänellä on ollut Suomessa toistakymmentä; Lahdessa, Orivedellä ja Lohjalla kolme.

Ensimmäisen kansainvälisen postitaidenäyttelyn Suomessa Timo järjesti Vanhalla Ylioppilastaolla vuonna 1983, Weapons of Art! Taidetta tuli noin 250 osallistujalta yli 30 eri maasta. Maailmalla hän on osallistunut reiluun sataan näyttelyyn. Jaana Malenista tuli postitaitelijatar kolme vuotta sitten. Tämä on hänen kolmas näyttelynsä. Hän pitää taiteen, tässä tapauksessa korttien, tekemistä hauskana ja vapauttavana juttuna.

Postitaide on vapaa rahanvallasta ja arvostelusta ja kaikki työt, jotka eri puolilla maailmaa järjestettäviin näyttelyihin lähetetään, laitetaan esille eikä niitä palauteta. Vaatimuksena on vain, että kaikkien osallistujien nimet ja osoitteet lähetetään luettelona kaikille mukana olleille. Näin ikään kuin ketjukirjeenä Mail Art leviää ympäri maailmaa.