Vesillä voi liikkua monella tapaa. Lohjanjärvellä on tarjolla jos jonkinmoista välinettä ja harrastustoimintaa, jonka myötä aalloille pääsee. Yksi perinteinen laji on soutu, jota voi harrastaa niin kuntoilumielessä kuin tavoitteellisena kilpailulajinakin.

Soutuseurasta löytyy niin lainavälineitä kuin soutuseuraakin. Viime vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan viettäneillä Lohjan Seudun Soutajilla on vajaa sata jäsentä. Kausi kestää huhti–toukokuun vaihteesta syys–lokakuun tietämille.

–Puoli vuotta upeita päiviä ja iltoja järvellä. On aina upeaa, kun saa olla järvellä, seuran puheenjohtaja Raili Luomala tiivistää kauden soututunnelmat.

Uuden soutajan kannattaa aloittaa kirkkoveneestä

Lohjan Seudun Soutajissa ei soudeta millä tahansa muovikiuluilla, vaan käsityönä tehdyillä puuveneillä.

–Nämä veneet ovat kevyitä ja ne on suunniteltu kulkemaan. Ei muovisella soutuveneellä pääse kymmentäkään metriä suoraan, toteaaLasse Svenskberg.

–Niiden ominaisuuksia pystytään myös muokkaamaan eri säätöihin, Luomala lisää.

Lisäksi moniin kilpailuihin ei saa edes osallistua muulla kuin puisella soutuveneellä, joten jo senkin vuoksi seurat suosivat niitä.

Soutuseuran välinevalikoimasta löytyy niin yksiköitä, kaksikoita kuin vuorosoutuveneitäkin. Erityisen komea on kirkkovene, johon mahtuu 14 soutajaa ja perämies. Luomala kertoo, että kuudenkin soutajan voimin järvelle voidaan lähteä, mutta se voi käydä etenkin aloittelijoille raskaaksi. Aina vesille on kuitenkin päästy.

–Kertaakaan kirkkovene ei ole jäänyt rantaan, Luomala toteaa.

Kirkkovene lähtee järvelle maanantaisin ja torstaisin. Lajista kiinnostuneet aloittelijat voivat saapua tuolloin seuran venevajalla Hiidensalmeen klo 17.30. Muita vaatimuksia ei ole kuin uimataito.

Innokkaita soutajia riittää hyvin niin Lohjalla kuin muuallakin Etelä-Suomessa. Luomaala vinkkaa uusia soutajia aloittamaan nimenomaan kirkkovenesoudusta.

–Siinä oppii soutamaan, kun mukana on kokeneempia neuvomassa. Kirkkovenesoutu on myös yhteisöllistä.

Lasse Svenskberg ja Raili Luomala esittelivät Lohjan Seudun Soutajien veneitä ja toimintaa Hiidensalmessa.

Monipuolinen liikuntalaji

Sekä Luomala että Svenskberg kuvailevat soutua erittäin monipuoliseksi lajiksi.

–Monet lihasryhmät sekä hengitys- ja verenkiertoelimistö tekevät töitä soudussa, sanoo Luomala.

–Monipuolisuudessaan soutu on kuin hiihto talvella. Lisäksi se on nivelille pehmeä, kuten monet muutkin vesiliikuntalajit, lisää Svenskberg.

Myös luonto on lähellä soutajaa.

–Se on mindfulnessia lähteä järvelle. Mieli lepää ja ollaan yhtä luonnon kanssa. Kirkkovenesoutu taas on sosiaalinen tapahtuma. Meillä on seurassa mielettömän hyvä henki, kertoo Kirsi Katila.

Kilpailuhenkisillekin seurasta löytyy hengenheimolaisia. Lohjan Seudun Soutajat osallistuvat vuosittain mm. Sulkavan Suursoutuihin. Menestystäkin on tullut. Esimerkiksi Svenskberg oli tänä vuonna kolmas omassa sarjassaan ja edellisellä kerralla ensimmäinen.

Soutuharrastus kannattaa aloittaa kirkkovenesoudusta, sillä siinä saa neuvoja kokeneemmilta. Kirkkovenesoutu on myös yhteisöllistä.

Suurlohjan Soudut 8.8.

Suurlohjan Soudut järjestetään Lohjanjärvellä sunnuntaina 8.8. klo 10.00–13.00. Kyseessä on valtakunnallinen soutukilpailu, johon on parhaimmillaan osallistunut 11 kirkkovenettä ja kymmeniä pienveneitä. Osallistujia odotetaan mukavasti tänäkin vuonna. Ensimmäiset Suurlohjan Soudut järjestettiin vuonna 1986.

Soutujen lähtö tapahtuu Aurlahdesta, minkä jälkeen kirkkoveneet kiertävät Jalassaaren ja pienveneet suuntaavat Lohjanjärven alkulenkin jälkeen kohti Hiidensalmea. Mukaan soutamaan voi vielä ilmoittautua. Svenskberg vinkkaa, että katsojien kannalta parhaat paikat löytyvät silloilta.

–Liessaaren silta, Ahtialan silta ja Paavolan silta, Svenskberg luettelee reitille osuvat sillat.

SMS