Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Pusulan koululaisille voitto kierrätyskisassa

kierrätys, Pusula

Lohjan Munkkaan jätekeskuksessa kisailtiin viime viikolla tiedossa ja nopeudessa, kun Rosk’n Rollin Kierrätysexpertit-kisa huipentui jännittävään aluefinaaliin. Komean loppukirin jälkeen voiton vei Pusulan koulun joukkue.

Kierrätysexperttien loppukilpailussa mitattiin nelosluokkalaisten tietoa jätteistä ja kierrätyksestä. Mittaa toisistaan ottivat etevät expertinalut Kyrkfjärdens skolanista ja Västankvarns skolanista Inkoosta, Pusulan koulusta Lohjalta, Kirkonkylän koulusta Raaseporista sekä Sjundeå svenska skolanista Siuntiosta.

Kolmen oppilaan joukkueet testasivat osaamistaan tehtäväradalla, joka vei Munkkaan jätekeskuksen kallioisten rinteiden ja vanhan jätetäytön kautta maaliin. Vastaan tulevilla rasteilla finalistit saivat muun muassa pohtia biojätteiden lajittelua, järjestää erilaisia jätteitä ekologiseen selkäreppuun sekä ratkoa käytännön lajittelutehtäviä.

Jätekeskuksen alueella käytiin tiukkaa kamppailua voitosta, ja osalla joukkueista jännitys meinasi vetää pidemmän korren. Voittaakseen jokainen tehtävä piti ratkaista ei pelkästään nopeasti, vaan myös oikein, ja se toi kisaan lisää haasteita.

Sjundeå svenska skolanin Erik Salomaa oli harjoitellut kisaa varten samana aamuna – viemällä roskat ulos. Selkeästi sekä hän että joukkuekaverit Rasmus Ikävalko ja Oliver Kottelin, olivat trimmanneet kierrätysosaamistaan Kierrätysexperttien finaalia varten.

–Kisa on ollut todella hauska ja jännittävä, ja tehtävät eivät olleet hirvittävän vaikeita, Kottelin kiteyttää kisan kulkua joukkueen tultua maaliin.

–Vaarallinen jäte on vaikea, kommentoi sen sijaan Wilma Forsström Västankvarnin koulusta Inkoosta ja tarjoili samalla pienen neuvon:

–Sellaiset varoitusmerkit auttavat lajittelemaan vaaralliset jätteet oikein.


Pusulan koulun tehokolmikko Stella Karjalainen, Tuukka Rissanen ja Alex Rytkönen selvisivät Kierrätysexpertti-kisan voittoon tietämyksellä ja nopeudella.

Tiukka kamppailu

Kierrätysexpertit-kisan voittoon kiri tiukan kamppailun jälkeen tietävä ja tehokas kolmikko Pusulan koulusta. Riemu ei meinannut ottaa loppuakseen, kun Stella Karjalainen, Tuukka Rissanen ja Alex Rytkönen ottivat koko luokkansa puolesta vastaan 500 euron jättisekin.

–Hurrraaaaaa!!!!! Me tehtiin se, voittajakolmikko riemuitsi ja suunnitteli heti sekille paraatipaikan luokan seinälle.

Palkintorahoille löytyi heti todennäköinen käyttökohdekin.

–Kyllä ne taitavat mennä leirikoulukassaan, iloiset voittajat tuumasivat kuin yhdestä suusta.

Kierrätysexpertit alkoi loppusyksystä 2021 alkukilpailuilla ja maaliskuun 2022 loppuun mennessä yli 270 joukkuetta kymmeneltä eri paikkakunnalta oli testannut jätehuollon ja lajittelun osaamistaan mobiilipelissä. Pelihetkeä edelsi oppitunti Rosk’n Rollin ympäristökouluttajan kanssa.

–Tämä on todella hauska juttu oppilaille, kommentoi Sjundeå svenska skolanin opettaja Patrik Lundell.

Opettajan näkökulmasta erilaiset tavat tuoda kierrätysasiat osaksi opetusta ovat tervetulleita. Itse Kierrätysexperit-kilpailuun pystyi valmistautumaan myös perehtymällä Rosk’n Rollin Otto ja Ronja kierrättävät -opetusmateriaaliin.

Rosk’n Rollin jäteaiheinen kisa Kierrätysexpertit järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kisailu jatkui vielä viiden itäuusmaalaisen nelosluokan kohdatessa toisessa aluefinaalissa Domargårdin jätekeskuksessa Porvoossa.


Jännittävä kilpailu käytiin Munkkaan jätekeskuksessa, muun muassa vanhan jätetäytön huipulla.