Lohjan lintutieteellinen yhdistys Hakki ry. järjesti lauantaina Pusulanjärven lintutornin avajaiset tornin peruskunnostuksen jälkeen. Somerontien varressa sijaitsevalle lintutornille oli saapunut yli kolmekymmentä lintuharrastuksen harrastajaa. Lauantainen sää oli erittäin epävakaista, kovaa ja kylmää tuulta, välillä aurinkokin pilkisti lämmittävästi sekä sateli vaihtelevasti lunta tai räntää. Tämä ei kuitenkaan latistanut tunnelmaa eikä fiilistä ja kun ilmatilassa oli ajoittain isoja kurki- ja hanhiparvia, niin ne saivat paikallaolijat tyytyväisiksi.

Hakin puheenjohtaja Arvi Hägglund oli tyytyväinen näkemäänsä, niin paikalle saapuneiden ihmisten määrästä kuin ylväänä paikalla seisovasta mahtavasta lintutornista.

Vanhassa tornissa lahovaurioita

Nelisenkymmentä vuotta sitten lintutieteellisen yhdistyksen Aplan toimesta rakennettu torni oli mennyt huonoon kuntoon ja se laitettiin viime vuonna käyttökieltoon. Lohjan lintutieteellinen yhdistys Hakki ry. päätti laittaa perinteisen tornin kuntoon.

Viime lokakuulla yhdistys ryhtyi tuumasta toimeen. Alkukatselmusten perusteella tornin vaatimat korjaukset olivat pienemmät kuin loppujen lopuksi toteutetussa versiossa.

Korjaustöiden alettua vastaan tuli yllätyksiä esim. lahovaurioina. Jo ensisilmäyksellä vanhan tornin tikapuut eivät olleet turvalliset, eivät vastanneet tämän päivän määräyksiä. Samoin ylätasanteella olevat kaiteet, ne olivat liian harvat ja esim. lapset olisivat mahtuneet tippumaan sieltä alas.

Nyt torni on hintansa väärti

Haastavista olosuhteista huolimatta Hakin puheenjohtaja Arvi Hägglund ja yhdistyksen jäsen Hannu Kekkonen urakoivat syksyisessä säässä ja pikkuhiljaa uuden tornin piirteet alkoivat hahmottua. Raskaimmissa nosto- ja pystytysvaiheissa sekä perustuksen kaivuussa paikallinen koneyrittäjä oli apuna koneittensa kanssa.

Ajankohtaisesti tornin kunnostus ajoittui aikoihin, jolloin puutavaran hinta nousi ja se alkoi aiheuttamaan alustavaan kustannusarvioon lovea. Ja myös ennakoimattomat puutteet sekä vauriot vanhoissa rakenteissa lisäsivät kustannuksia rakennustöiden jatkuessa. Puutavara, jota tornin kunnostuksessa käytettiin oli lahosuojattuja pylväitä sekä isokokoista lankkua. Runkorakenteet pultattiin paksuilla pulteilla toisiinsa. Ja viimeisen päälle turvallisuusnäkökannat huomioon otetuissa portaissa ja kaiteissa puu- sekä kiinnitystarviketta kului paljon.

Tornin kunnostus oli iso ponnistus pienelle yhdistykselle, ja kunnostuskustannukset olivat suhteellisen suuret noin 10000 euroa. Tornin ympäristön viimeistely soramurskeella ja hätätapauksia varten paikan opastuskilpien hankinnat tehdään tämän kesän aikana.

Onnistunut tapahtuma

Lauantain lintupäivätapahtuma onnistui hyvin. Paikalla käyneet kehuivat tornia kaikilta osin. Lievästi liikuntarajoitteisetkin pystyvät nousemaan torniin leveiden portaiden ansiosta.

Havaintojakin tehtiin runsaasti, kaiken kaikkiaan 42 eri lajia. Isot kurki- ja hanhiparvet tekivät myös ylilennon. Laulujoutsenetkin juhlistivat laulullaan tornin vihkiäisiä.

Tornit ennen ja jälkeen. Vuonna 1982 valmistettu vanha torni oli mennyt niin huonoon kuntoon, että sen käyttö ei ollut enää turvallista. Viime syksynä torni asetettiin käyttökieltoon. Aikaa ja tavoitetta hyvin palvellut torni peruskunnostettiin vanhaa tornia kunnioittaen vastaamaan tämän ajan haasteita.

Pusulanjärven lintutornille pääsee autolla ihan viereen. Parkkipaikalle mahtuu kerralla reilut kymmenen autoa. Tornin osoite on Somerontie 1015, Pusula.

Pusulanjärven lintutornin ylätasanteelta on hyvät näkymät Pusulan järvelle sekä lähialueen kosteikolle. Tasanteelle mahtuu kerralla reilut kaksikymmentä ihmistä.

Kuvat: Aarto Nevala