Tänä kesänä 2022 Pusulan maaseudulla tapahtuu monipuolisesti ja paljon kulttuurin saralla, kun koko paikkakunta juhlii 100-vuotiasta Töllin myllyä. 12.6. alkanut kulttuurikesä saa jatkoa koko kesäsesongin ajan erilaisin esittävän taiteen tapahtumien sekä perinteisten markkinoiden muodossa, ja huipentuu elokuussa 13.8. järjestettäviin iltamiin Töllin myllyn hallissa ja alueella. Kaikki tapahtumat ovat avoimia niin paikallisille kuin muualta tuleville, järjestäjät toivovatkin, että Töllin mylly, sen historia ja koski sekä tapahtumat itsessään houkuttelevat paikan päälle niin ensikertalaisia kuin paikan jo tuntevia kävijöitä.

”Töllin mylly, sen henki ja koko pusulalainen iloinen yhdessäolon meininki sekä luovuus, osaaminen ja tekemisen riemu huokuvat tapahtumissa varmasti läpi kesän, ja odotamme innolla kaikkia uusia kohtaamisia kauan kestäneen pandemiahiljaiselon jälkeen!”

Kesäkuussa Töllin myllyn 100 – tapahtumakesässä nähdään pusulalaisen tanssija-koreografi Laura Koistisen puhutteleva, runollinen ja hienovaraisen humoristinenkin tanssiesitys Speaking of 22.6. Töllin hallissa. Koistinen on monissa kotimaisissa ryhmissä sekä koreografien teoksissa työskennellyt, Pusulaan 10 vuotta sitten asettunut tanssija. Esitys Speaking of on valmistettu 2014, jonka jälkeen sitä on esitetty Helsingissä, Tampereella ja Lohjalla. Tällä kertaa Koistinen tanssii alunperin tämän toiselle tanssijalle valmistetun esityksen ensimmäistä kertaa itse. Heinäkuussa alueen valtaa jo pusulalaiseksi perinteeksi muodostunut sirkusfestivaali Pusu ranskalais- suomalaisella esityksellä Mad in Finland, joka on niittänyt mainetta lukuisten esityskertojen verran muualla Euroopassa ja tuodaan nyt ensi kertaa Suomeen. Elokuussa 10.8. Töllin myllyn galleriassa nähdään ensiesitys kuvataiteilija Heli Penttisen, muusikko Helmi Malmgrenin ja Laura Koistisen yhteisteoksesta Hämärän tanssi – Malmgren on Pusulassa kasvanut nuori jo kokeneita kotimaisia ryhmiä kiertänyt bassoklarinetisti, jonka esiintymistä ja musiikkia kuullaan nyt ensimmäistä kertaa hänen lapsuudenmaisemissaan! Hämärän tanssi on kaunis, maalaileva ja mielikuvitusta inspiroiva hieman salaperäinenkin esitys, jossa yhdistellään musiikkia, kuvataidetta, tanssia sekä luontevalla lailla myös esityksen ihmeellistä koskiympäristöä. Se onvalmistettu Örön saaressa ulkosaaristossa, ja Töllin myllyn galleriassa nähdään teoksen ensimmäinen kokoillan versio.

Koko kesän ajan Töllin myllyn galleriassa voi käydä katsomassa myös myllyn 100- vuotisjuhlanäyttelyä, paitsi Hämärän tanssi – esityksen aikaan esillä ovat Penttisen työt. Kesä huipentuu iltamiin 13.8. Töllin tapahtumahallissa sekä myllyn alueella. Iltamat ovat yhdistelmä perinteitä kunnioittaen sekä uutta paikan päälle tuoden, legendaarisia myllyiltamia järjestettiin jo

90-luvulla, ja nyt traditiota herätetään ainakin täksi kesäksi henkiin! Iltamissa kuullaan Töllin myllyn 100-vuotisjuhlapuhe sekä nähdään useita upeita esityksiä: mm. Regeneraattorilta (tanssitaiteilijat Laura ja Saku Koistinen sekä Ville Oinonen), Pusulan harrastajateatterilta ja paikallisilta 5-81 – vuotiailta tanssin harrastajilta. Makunystyröitä hivelee myllyn oma ruispuuro sekä buffetin herkut, ja tietysti, koska kyseessä on iltamat – illan tuoksinnassa tanssitaan ja kuullaan livemusiikkia. Iltamien tanssimusiikista vastaa Kari Nyqvist ja bändi.

Tapahtumia ovat mukana järjestämässä iso liuta paikallisia toimijoita, yhdistyksiä sekä taiteilijoita myös muualta tulevine työryhmineen: Pusulan alueseurakunta, Pusulan martat, vapaa tanssitaidekollektiivi Regeneraattori, Sirkusfestivaali Pusu, Kino Laika, Pusulan maamiesseura, Pusulan taideyhdistys ry, Töllin kyläyhdistys ry, Pusulan mieslaulajat sekä Töllin kyläläiset.

Töllin myllyn 100-vuotiskesän toteutumista on mukana paikallisten tekemän talkootyön lisäksi tukemassa myös Lohjan kaupunki.