Teatteri Trala ry esittää tänä kesänä Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittaman klassikon Reinikainen. Näytelmän ohjaa Tralasta tuttu Jussi Salminen. Näytelmä sai ensi-iltansa 6.7. ja esitykset jatkuvat 17.8. saakka. Reinikainen on seikkaillut ennenkin Tralan lavalla.

–Kaksi vuotta sitten esitimme kesäteatterissamme Tankki täyteen. Aikani kuuntelin Esa Kosken (Reinikainen) saamia kehuja, kunnes ehdotin, että tehdään myös Reinikainen. Hän sanoi, että tehdään vaan, muttei heti perään, joten tässä oli yksi kesä välissä, Salminen taustoittaa näytelmävalintaa.

–Tankki täyteen sai hyvän vastaanoton. Siitä pidettiin kovasti, mikä tuki päätöstä tehdä myös Reinikainen, toteaa myös Koski.

Reinikainen perustuu tunnettuun tv-sarjaan.

–Näytelmän teksti on hyvä ja olen katsonut kaikki Reinikaisen jaksot, mutta se luo omat paineensa, kun tämä on niin tunnettu sarja. Osa ihmisistä odottaa ehkä sarjan kopiota ja toiset taas haluavat nähdä päivitetyn version. Vähän tämä muuttuu automaattisesti, kun tarina siirretään tv:stä näyttämölle, mutta kunnioitamme vanhaa, Salminen kertoo.

Tunnettuudesta on myös hyötyä.

–Moni tietää varmasti Reinikaisen vitsit ja odottaa niitä. Yritän tulkita ne niin kuin Tenho Saurén aikoinaan, Koski sanoo.

Yhteensä mukana on 11 näyttelijää. Ohjaajana Salminen on kuunnellut heitä tarkalla korvalla.

–Näyttelijöiden myötä tarinaan tulee uutta kulmaa. Katson, mitä he saavat tekstistä irti ja lähden sitten ruokkimaan eteenpäin. Meillä on nuori näyttelijäkaarti, josta monelle Reinikainen ei ole tuttu, joten sitä kautta hahmoihin tuli vähän uusia piirteitä. Pidän siitä, Salminen sanoo.

Janne Laine/juoppo (vas), Tuomo Laine/Hautamäki, Esa Koski/Reinikainen, Niklas Nieminen/Kataja, Hoppe Sinervä/Ek, Jaana Viitaniemi/Naispoliisi. ”Ei tää ny  mikään karttakeppi ole. Haluutteks te tietää mikä tää on?”

Perisuomalaista huumoria

Tralan Reinikainen yhdistelee katkelmia tv-sarjasta. Kaikki saa alkunsa perinteiseen tapaan Reinikaisen saapumisesta Tampereelle.

–Konstaapeli Reinikainen saa siirron Hämeen perältä Tampereelle. Hän menee sinne moikkaamaan uusia työkavereitaan, mutta he laittavatkin hänet putkaan. Siitä se lähtee, Salminen sanoo.

–Tämä on maalaiskomedia, jossa maalta tullut poliisi siirtyy isoon kaupunkiin. Siihen liittyy kaikenlaisia kommelluksia, muotoilee puolestaan Koski.

Hän kertoo, että Reinikaisen hauskuus muodostuu henkilöhahmojen välisestä sanailusta ja muusta vuorovaikutuksesta.

–Jokainen Reinikaisen työkaveri on oma persoonansa heikkouksineen ja vahvuuksineen. Kaiken kruunaa Reinikaisen vanha, höperö äiti, jolla on myös oma kuvionsa tarinassa. Jokainen hahmo tuo soppaan oman mausteensa.

–Toivottavasti tästä tulee kaikin puolin viihdyttävä ja hauska. Siitä lähdetään. Reinikaisessa on perisuomalaista huumoria, jonka Hardwick on ulkomaalaisena oivaltanut hyvin. Huumori on yksinkertaista, ei liiallista kikkailua, Koski kuvailee.

Entä, miksi Reinikainen on tv-sarjana ollut niin suosittu.

–Siinä on maanläheiset hahmot ja hyvät näyttelijät. Tarina on näppärästi kirjoitettu ja siinä on yksioikoista, mutta ovelaa huumoria, Koski arvelee syitä suosion takana.

–Toivotaan, että meidän suosio olisi tänä kesänä yhtä kova, hän lisää.

Tuomo Laine/Hautamäki (vas), Hoppe Sinervä/Ek, Esa Koski/Reinikainen. Tampereen polliisi laitoksella.

Teatteria ja herkkuja kesäiltaan

Talkootyöllä on ollut suuri rooli Reinikaisen valmistelussa.

–Kolmen viikon kesäloma on mennyt hyvin teatterilla puuhastellessa ja lavasteita rakentaessa, Koski naurahtaa.

Reinikainen nähdään kauniissa järvimaisemassa Tralan kesäteatterinäyttämöllä, joka sijaitsee Kalkkipetterin vanhalla tehdasalueella (Kalkkiradantie 5).

–Esitämme kesäteatteria nyt kolmatta kertaa Kalkkipetterin alueella. Tämä paikka on toiminut erittäin hyvin, Salminen iloitsee.

Tarjoilusta on jälleen huolehdittu. Ravintola Sivujuoni tarjoilee pullaa, jäätelöä, kahvia ja muita nautintojuomia, ja Chiliveikot paistavat makkaroita.

–Kyllä kesäteatterissa täytyy makkaraa olla, Salminen tokaisee.

Katsojia odotetaan toiveikkaina paikalle sankoin joukoin. Salminen toivoo, että he todella löytävät paikkansa katsomosta, sillä teatterin kassa kaipaa kipeästi kolikoita, jotta Tralassa voidaan tuottaa teatterielämyksiä jatkossakin.

SMS