Tänään: 19.07.2024

Päätoimittaja

Remontoimalla parempaan asumisviihtyvyyteen

Jokainen omassa kodissaan asuva tietää, että aina on joku nurkka vailla korjausta. Kerrostalossa saattaa asiaan auttaa kiinteistöhuolto, mutta omakotitalossa asia pitää hoitaa itse, vaikkei osaisikaan. Siksi omakotitaloasujen on hyvä olla hyvin verkostoitunut paikallisten ammattilaisten kanssa, nimittäin jossain vaiheessa tulee tarve putkimiehelle, sähkömiehelle, puusepälle, kattomiehelle, puutarhurille yms.

Samalla kun televisio ja varsinkin internet tarjoilevat meille, vaikka minkälaisia tee se itse-ratkaisuja, on hyvä muistaa ainakin oman talon kohdalla, että ihan kaikkea ei kannata tehdä itse, vaikka osaisikin. Monessa asiassa ja remonttiaiheessa on kyse myös vastuista ja vakuutuksista, ja vaikka itse tekemällä saattaa säästää, mutta jos tekee väärin, voi pikasäästöt muuttua myöhemmin tappioiksi.

Täällä Lohjalla oli vielä muutama vuosi sitten useampikin isompi rakennusyritys, ja pienkohteetkin saivat tarjouspyyntöihin vastauksia ja työt etenivät ripeään tahtiin. Sittemmin paikalliset yritykset ovat rakennusalalla pienentyneet ja ovat nyt pääsääntöisesti pieniä parin tai muutaman hengen yrityksiä, joista monet tekevät vain alihankintana töitä pääkaupunkiseudun isoissa rakennuskohteissa. Se on yrittäjille aivan järkevää toimintaa, mutta jättää ison aukon paikalliseen markkinaan, jossa osaajista on koko ajan pula.

Miksei pieni suomalainen yritys halua kasvaa?

Aiemmin paikalliset rakennusyrittäjät pystyivät luottamaan saavansa kaupungin ja kunnan projekteja, mutta nykyään kilpailutus mahdollistaa rakennusprojektien menemisen isoille kansallisille tai jopa kansainvälisille toimijoille, joten paikallinen isompi rakennusalanyrittäjä alkaa jo olla historiaa. Kilpailu rakennusalalla on muokannut markkinoita niin, ettei paikallisilla yrittäjillä ole mahdollisuutta lähteä kehittämään omaa yritystään, ilman että suuntautuu samalla ulos omalta alueeltaan- siksi esimerkiksi tämänkin lehden sivuilla olevien rakennusalanyritysten mainokset ovat vähentyneet, ja monet paikalliset osaavat rakentajat ja saneeraajat myyvät monien kuukausien ajalle ”ei oota”, eli kalenterit ovat täynnä.

Käytä paikallisia osaajia

Mitä pienempi remonttitarpeesi on, sitä tärkeämpää on, että sinulla on valmis verkosto, josta voit kysellä tekijää. Avoimilta markkinoilta tekijän löytyminen on arpapeliä, ja vaikka lähettäisit useampia tarjouspyyntöjä, et välttämättä saa ketään edes vastaamaan saatikka käymään paikalla. Siksi esimerkiksi talo- ja ikkunaremontit menevät usein kierteleville rakennusfirmojen edustajille, koska nämä tulevat talojen ja asiakkaiden luo kutsumattakin.

Kaikesta huolimatta olisi hienoa, jos me tällä talousalueella tilaisimme remonttimme ja raksahenkilömme paikallisilta yrityksiltä.

Mitä enemmän palkkaamme paikallisia, sitä enemmän rahaa jää tähän omalle alueellemme ja siitä hyötyvät kaikki liikkeet ja yrittäjät.

KO

Esimerkiksi kotiin ja toimistoon kesäksi mukavuutta asentamalla ikkunoihin aurinkokalvot mahdollistaa Virkkalassa toimiva Mainosteippaamo Omalogo Oy.