Nunnia ja konnia -musikaali nauratti yleisöä Lohjalla ensimmäisen kerran viime lauantaina. Monta muuta kertaa on vielä edessä ja naurut ovat varmat, sillä taitavat näyttelijäsuoritukset ja huumoria hersyvä tarina takaavat marraskuun harmauden karkottavan piristysruiskeen.

Nunnina nähdään mm. Riikka Kajander (vas, takarivi), Iida Koskinen, Kirsi Hillner, Katri Tamminen (vas, alarivi), Kirsi Haapanen, Leea Kavonius, Sofia Lintula ja Pia Lintilä. (Kuva: Sari Niinikoski)

 

Nunnia ja konnia -musikaali perustuu Whoopi Goldbergin tähdittämään Sister Act -elokuvaan (1992). Sen pohjalta tehtyä näyttämöversiota on esitetty ympäri maailmaa vuodesta 2006 lähtien.

Nunnia ja konnia nähtiin ensimmäisen kerran Suomessa kuitenkin vasta pari vuotta sitten, kun se esitettiin Samppalinnan kesäteatterissa. Syy tähän saattaa olla se, että musikaali vapautui vasta muutama vuosi sitten pykälästä, jonka mukaan Deloriksen esittäjän täytyy olla afroamerikkalainen.

-Lohjan Teatteri on Suomen ensimmäinen harrastajateatteri, joka esittää tämän. Eräs asiakkaamme oli nähnyt musikaalin Samppalinnassa ja hän ajatteli, että se sopisi hyvin tänne, koska meillä on taitavia laulajia. Saimme neuvoteltua musikaalin oikeudet Lontoosta. Suomessa lähtee tästä varmaan liikkeelle oikea Nunnia ja konnia -buumi. Meillä lipuista on myyty jo yli 3 000, iloitsee Lohjan Teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski.

 

Vauhdikas kattaus toimintaa ja huumoria

Yökerholaulajatar Deloris Van Cartier viettää aikaa mafiapomon kanssa ja näkee vahingossa, kun eräs rikollinen tapetaan. Deloriksen henki on vaarassa ja osana todistajansuojeluohjelmaa hänet piilotetaan nunnaluostariin. Lähtöasetelmassa on ainekset mehukkaaseen tarinaan, eikä yhteentörmäyksiltä vältytä, kun yökerholaulajatar saapuu sekoittamaan luostarin arkea.

-Mitä siitä seuraa, kun räväkkä nainen on yhtäkkiä nunnien keskellä? Monta hauskaa kohtausta, Niinikoski sanoo.

Komediallinen musikaali sisältää monipuolisen kattauksen niin toimintaa kuin huumoriakin.

Uskonnollisiakin aineksia löytyy rukouksista lähtien, ollaanhan sentään luostarissa, mutta uskonnollisesta näytelmästä ei silti ole kyse.

-Uskonnollinen tämä ei ole, mutta se ravistelee hyvällä tavalla uskonnollisia rakenteita ja kirkon toimintatapoja. Musikaalissa on myös kilttejä Jeesus-vitsejä, Niinikoski kertoo.

Musikaali käsittelee myös vahvaa sisaruutta, joka luostarissa vallitsee. Sen löysivät myös nunnien näyttelijät, kun sisaruus alkoi nostaa päätään ennestään vieraiden ihmisten kesken. Samalla nousi esille ajatus siitä, että jos naiset eivät itse pidä naisten puolta, niin kuka sitten. Niinikoski tiivistääkin, ettei viihdyttäväksi ja rentouttavaksi tarkoitettu komedia ole sen vähempi arvoista kuin muutkaan tyylisuunnat, vaan sekin voi sisältää myös asioiden syvää ydintä.

Konnia esittävät mm. Samuel Nuutinen (vas), Tomi Tuominen, Reima Nikola ja Petri Puttonen. (Kuva: Sari Niinikoski)

 

Laulu raikuu, kun nunnakuoro avaa suunsa

Nunnia ja konnia -musikaalin musiikki on sävelletty nimenomaan musikaaliversiota varten, joten se ei ole samaa kuin elokuvassa. Säveltäjänä on Kaunottaresta ja hirviöstä sekä Pienestä Merenneidostakin tuttu säveltäjä Alan Menken. Musikaalissa kuullaan niin diskoa kuin gospeliakin. Viidentoista hengen nunnakuorosta lähtee takuulla ääntä.

-Tällä lavalla ei ole ikinä ennen nähty tällaista kuoroa, hehkuttaa Niinikoski.

Kuoroa johtaa Larte-kuoron vetäjä Elina Laakkonen.

-Elokuusta lähtien on harjoiteltu melkein joka päivä, paljastaa Niinikoski.

Laulamista harjoitellaan myös musikaalissa. Sekin tarjoaa parit naurut.

-Aluksi nunnat laulavat aivan kamalasti, mutta Deloris opettaa heitä, kertoo Niinikoski.

Musikaalin taustanauhat on tehty yhteistyössä Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesterin kanssa. Lavalle olisi tarvittu niin iso orkesteri, ettei sitä pystytty tällä kertaa livenä järjestämään, mutta yksi piano löytyy tästäkin musikaalista. Sovituksen on tehnyt Tuomas Törmi. Koreografioihin osaamisensa toi puolestaan tanssija Merle Sternhof.

Puvustus on Kati Heikkisen käsialaa ja lavastus Jyrki Kakon. Upeat lavasteet muuntautuvat mm. kirkoksi, baariksi ja poliisiasemaksi. Vaikuttavuutta lisää se, että ne ovat syntyneet vain 500 eurolla, sillä uutta on hankittu hyvin vähän. Kakko kertoo, että monet lavasteista on tuunattu yhä uudelleen eri näytelmiin sekä käytetty kierrätystavaraa. Sama muuntautumisleikki koskee myös rooliasuja.

Rooleissa nähdään suuri joukko jo ennestään tuttuja näyttelijöitä, kuten viime syksynä Edith Piafia näytellyt Ammi Kallio ja My Fair Ladysta tuttu Annina Tuominen.

Lipuista on jo varattu iso osa, joten omansa kannattaa hankkia pian. Teatterin kahviossa voi tutustua musikaalin esityskauden ajan Maija Junnon taidenäyttelyyn.

Deloris van Cardier (Ammi Kallio) ja konstaapeli Ricky (Jarno Brännfors). (Kuva: Sari Niinikoski)

 

Jääkö teatteri ilman sihteeriä?

Lohjan Teatterin nykyinen sihteeri on jäämässä eläkkeelle, eikä kaupungin säästötoimien vuoksi ole varmuutta siitä, saako teatteri sihteeriä enää ensi kevään jälkeen. Niinikoski sanoo ymmärtävänsä kyllä, että toiset palvelut ovat lakisääteisiä ja toiset eivät, mutta sihteerillä on tärkeä rooli teatterin toiminnassa.

-Lohjan Teatterin 8 000 lipusta noin 5 000 kulkee teatterin toimiston kautta, hän toteaa.

SMS