Tänään: 12.07.2024

Sähköskootteri

Liikenne ja sitä myöten tavat liikkua ovat kehittyneet viimeisinä vuosina valtavasti. Toisaalta ei ole tapahtunut mitään järisyttävää uutta, mutta tekniikka on tuonut liikenteeseen asioita, joita siellä ei aiemmin ollut – ei ainakaan näillä ominaisuuksilla kuin nykyään.

Lisäksi liikenteen tekninen kehittyminen on tapahtunut nopeammin kuin mitä lait ja ihmisten käyttäytyminen, ja se on johtanut jatkuviin vaaratilanteisiin liikenteessä.

Aikaisempina vuosina liikennekeskustelua on värittänyt polkupyöräilijat ja mopoilijat, joiden liikennekäyttäytyminen ja liikennesääntöjen tietäminen, tai niistä välittäminen eivät olleet aivan kohdallaan – varsinkin kun ajatellaan sitä, kumpi siinä kärsii enemmän kuin polkupyörä tai mopo kohtaa 40km/h liikkuvan henkilöauton tai kuorma-auton.

Puhutaan mikroliikkumisesta

Kevyistä sähköajoneuvoista ja kävelyä avustavista ja korvaavista sähköisistä liikkumisvälineistä (Ulkoinen linkki) tuli laillisia kulkuvälineitä tieliikenteessä 1.1.2016 ja tämä on tuonut paljon uutta liikenteeseen.

Sähköistyvä maailma

Mutta maailma ja liikenne sähköistyvät kovaa vauhtia. Tämä kehitys on tuonut liikenteeseen lisää liikkuvia elementtejä, jotka voivat liikkua huomattavasti nopeammin, kuin mitä vanhemmat liikenteessä liikkuvat autoilijat osaavat odottaa.

Sähköpyörät

Sähköpyörät ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina erityisesti kaupunkialueilla. Ne tarjoavat kätevän ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon perinteisille polkupyörille ja autoille. Sähköpyörissä on moottori, joka auttaa polkemisessa, tehden matkoista nopeampia ja vähemmän rasittavia. Näihin autoilijat ovat käytännössä jo aiemmin tottuneet.

Sähköpotkulaudat

Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet kaupunkien kaduilla, ja niitä pidetään helppokäyttöisinä ja kompakteina liikkumisvälineinä. Niitä voi vuokrata useista kaupungeista, mikä tekee niistä kätevän vaihtoehdon lyhyille matkoille ja kaupunkikierroksille. Näiden nopeus voi hyvinkin yllättää autoilijan. Myös lautojen käyttäjien tietous vaihtelee: keväällä 2022 toteutettuun kyselyyn vastanneista vain 64 prosenttia tiesi, että sähköpotkulaudalla kuuluu ajaa pääsääntöisesti pyöräilyväylillä.

Sähköskootterit

Sähköskootterit ovat nousseet suosioon erityisesti nuorten keskuudessa. Ne tarjoavat nopeat ja kätevät liikkumisratkaisut lyhyille ja keskisuurille matkoille. Sähköskootterit ovat hiljaisia ja niiden käyttökustannukset ovat alhaiset. Liian usein näitä näkee liikenteessä nuorten kuljettajien kädessä ilman mitään turvavarusteita, tai muun liikenteen arvostamista.

Sähköiset yksipyöräiset

Sähköiset yksipyöräiset ovat mielenkiintoinen ja innovatiivinen tapa liikkua. Ne ovat kevyitä ja helposti kuljetettavia, mikä tekee niistä kätevän vaihtoehdon kaupunkiliikenteeseen. Ne vaativat kuitenkin hieman harjoittelua ennen kuin niitä voi käyttää turvallisesti.

Sähköiset rullalaudat

Sähköiset rullalaudat ovat yhä suositumpia erityisesti kaupunkialueilla. Ne tarjoavat hauskan ja nopean tavan liikkua, ja ne ovat erityisen suosittuja nuorten keskuudessa. Sähköiset rullalaudat ovat myös käteviä, sillä ne ovat kevyitä ja helposti mukana kuljetettavia.

KO

HUOMIO!

Liikennevakuutuslaki uudistui 1.6.2024 alkaen. Tärkein kuluttajaa koskeva muutos on sähköisten liikkumisvälineiden liittäminen lakisääteiseen vakuutukseen.

Uuden lain myötä liikennevakuutettavia ovat kaikki liikkumisvälineet, jotka kulkevat moottorin avulla nopeammin kuin 25 km/h tai joiden paino ylittää 25 kg.

Liikennevakuutusturva koskee myös nopeus- tai painorajan ylittäviä senioriskoottereita, joita esimerkiksi liikuntarajoitteiset käyttävät arjessa liikkumisen apuna.

Jos sähköpyörätuoli tai muu vastaavanlainen kevytrakenteinen liikkumisväline on hankittu lääketieteellisin perustein yksinomaan vammaisten käyttöön tarkoitetuksi liikkumisen apuvälineeksi terveydenhuollon toimesta tai suosituksesta, sille ei tarvitse ottaa liikennevakuutusta.