Tänään: 18.07.2024

Päätoimittaja

Sammatin Maalaismaraton juosten, pyöräillen – miten vain

maraton, Sammatti

Jo neljättä kertaa järjestettävälle Sammatin Maalaismaratonille on taas mahdollista osallistua lauantaina 27.8. Upeissa ja vaihtelevissa maalaismaisemissa yhtenä 43 kilometrin lenkkinä kierrettävä maraton on harvinaisuus nykyisten “vauhtimaratonien” joukossa. Reitti on mäkinen, eikä kenenkään ykskas yllyttäen ole syytä lähteä vaativalle juoksulle, mutta peruskuntoinen taivaltaa polkupyörällä reitin leppoisasti reilussa parissa tunnissa.

Reitin varrella on yhdeksän huoltopistettä, joiden antimet ovat kaikkien osallistumismaksun maksaneiden käytössä – maksu sisältää myös muistomitalin ja keittoruokailun maalissa – tapahtuman tuotto käytetään järjestävän seuran Sammatin Sampon toimintaan. Virallinen pyöräilylähtö tapahtuu klo 10.00 Sammatin keskustasta. Tätä seuraa välittömästi juoksijoiden lähtö, mutta pyöräilijät voitte lähteä reitille myös omaan tahtiinne, joko lähtöpaikalta tai reitinvarrelta, kunhan muistatte ilmoittautua lähtöpaikalla, jolloin turvallisuudestanne pystytään huolehtimaan ja tapahtuman tilastot saadaan tapahtuneen mukaisiksi.

Reitin juoksijat ovat koostuneet aiempina vuosina pääosin ns. maratonkerääjistä eli 100mc -klubin jäsenistä. Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi pääsemisen ehto on sata suorittettua maratonia tai ultrajuoksua (maratonia pidemmät juoksumatkat). Maratonkerääjiä Sammatin Maalaismaratonille onkin osallistunut aina Lappia myöden, mutta juoksun on “huoltavana harjoituksena” löytänyt myös  Lohjalaislähtöinen ultrajuoksusuuruus Noora Honkala ja muutama muu Seppo Leinosen nykyinen valmennettava. Ja Lohjaltakin löytyy maratonkerääjiä: Juha Kemiläiselle Sammatin Maalaismaraton 2022 on näillä näkymin uran 806. maraton.

Kaikki mukaan – vähintäänkin polkupyörällä tai kannustuksella – reitti on pääosin kovapohjaista hiekkatietä, kaksi polkujaksoa, joilla mittaa yhteensä 400m. Reittikuvaukset- ja ennätykset ja tarkemmat osallistumisohjeet www.maalaismaraton.fi – Sammatin Maalaismaraton on aina ollut yllätysten maraton ja 2022 yllätyksistä yksi voidaan paljastaa etukäteen: illalla Sammatin Sampaalassa Maalaismaratontanssit tanssitta Tuulikki Eloranta & Tykytin.