Sammattiseuran käsityönäyttelyiden perinne alkoi vuonna 1985. Joka vuosi ovat taitajat tuoneet töitään Miinan Mökkiin – vain kerran näyttely on peruuntunut, koronan takia.  Kesän 2022 näyttely avautuu lauantaina 2.7. ja viimeinen näyttelypäivä on sunnuntai 17.7. Miinan Mökin ovet ovat joka päivä avoinna kello 11-18 ja näyttelyyn on vapaa pääsy.  Järjestäjät ovat yhtä mieltä siitä, että koronarajoitusten jälkeen oli ilo palata käsitöiden ja näyttelyn rakentamisen pariin. Näyttelyn rakentaminen aloitettiin jo maanantaina 27.6.

Näyttelyn osallistujat tuovat töitään Miinan Mökkiin viikon 26 aikana, yleisö on tervetullut tutustumaan ja ostoksille lauantaina 2.7. kello 11.  Näyttely on avoinna kahden viikon ajan, 17.7. saakka.  Miinan Mökin näyttelyn voima on alkuperäisessä, aidossa kädentaidossa. Tarjolla on järkeviä käyttöesineitä, mökkituliaisia ja kauniita kodin somisteita. Käsin tehtyjä neuleita, virkkauksia, ompelutöitä, puutöitä, keramiikkaa, koruja, puukkoja ja paljon muuta. Luovuutta ja yksilöllisiä tuotteita.

Miinan Mökillä tapahtuu: tiistaina 5.7. juhlitaan Miina Lönnrotin syntymäpäivää ja kaikille kävijöille tarjotaan kahvit. Miinan Mökillä järjestetään työnäytöksiä, jotka alkavat kello 12.  La 9.7. Timo Laurila: puukon tupen ompelu. Su 10.7. Satu Nyberg: matonkuteet. Pe 15.7. Saija Sipeläinen: hopeakorujen hoito. La 16.7. Saija Sipeläinen: himmelien teko. Su 17.7. Satu Nyberg: lankojen värjääminen.

Miinan Mökin näyttelyn suunnitteluun ja kokoamiseen on osallistunut työryhmä, jota on johtanut Stina-Maarit Elo, muina jäseninä Taru Rahkama, Tiina Raukko ja Liisa Laurila.

Saijan, Tarun, Anjan ja Timon töitä – ja paljon muuta!     

Saija Sipeläinen on valmistunut korusepäksi. Hänen työnsä ovat pienimuotoisia ja taidokkaita. Saija on lupautunut pitämään työnäytöksen ja kertomaan koruista ja hopeaesineiden huollosta.

Taru Rahkama on tuonut näyttelyyn iloisen katraan amigurumeja, puuvillalangasta virkattuja leluja. Taru on toista kertaa mukana.

Viime vuonna minulla oli unipupuja, nyt tarumaisia eläimiä on enemmän. Aloitin lelujen tekemisen koronan aikaan. Rajoitusten takia piti olla aloillaan – ja niin tartuin virkkuukoukkuun. Unipupuille ja muilla leluilla on jo paljon ystäviä

Taru Rahkama

Anja Lönnqvist esittelee Miinan Mökissä mattoja ja kudonnaisia. 15-vuotiaana koulutyttönä kangaspuiden ääreen asettunut Anja on vaativien, suurten pöytäliinojen tekijä.

Pöytäliinat ovat minun lempityötäni. Vaativa taalalaismalli on yksi suosikeista.

Anja Lönnqvist

Miinan Mökissä on myös muita Anjan kudonnaisia ja käsitöitä: kauniit ja napakasti kudotut matot sopivat niin mökille kuin kaupunkiinkin. Jos mieleistä ei löydy näyttelystä, Anjalta voi tilata mittojen mukaisen maton.

Timo Laurila on mukana puukoillaan. Vuonna 2010 hän rakensi Sammattiin, vapaa-ajan asunnon yhteyteen pienen pajan. Puukot ovat kokonaan käsityötä, terästä tuppeen.

Nämä puukot on tarkoitettu käyttöön, erämiehen ja nikkarin varusteiksi. Puukonpäät on valmistettu erilaisista puulajeista, mukana on myös hybridimateriaaleja. Tupet ovat vahvaa nahkaa ja tupen sisällä oleva terän suojus, lesta, on puuta

Timo Laurila

Kädentaito on täällä arvossaan

Taitajat kertovat, miten rentouttavaa on ottaa käsityö esille, ommella, neuloa, kutoa tai askarrella. Arjen paineet helpottavat, mieli rauhoittuu, sielu lepää. Syntyy tuotteita, jotka ilahduttavat myös muita. Miinan Mökissä voi tehdä hyviä ostoksia ja osallistua arpajaisiin. Näyttelyn ja arpajaisten tuotolla kohennetaan ja korjataan 1863 rakennettua Lönnrotin Miinan Mökkiä. Monelle Sammattiin sitoutuneelle Miinan Mökki on tuttu käyntikohde, näyttelyllä on kanta-asiakkaita. Miinan Mökin näyttelyn päivystäjinä toimivat tekijät ja Sammattiseuran aktiivit.

Teksti ja kuva Stina-Maarit Elo

Etualalla oikealla Saija Sipeläinen, keskellä Anja Lönnqvist, takarivissä vas. Liisa Laurila, Timo Laurila ja Taru Rahkama.