Vuonna 1822, kymmenen päivän sisällä, Elias Lönnrot, J. L. Runebergin ja J. V. Snellman kirjoittautuivat Turun yliopistoon. Lönnrot pyrki Uusmaalaisen osakunnan jäseneksi ja akateeminen opintie alkoi.

Oliko ylioppilailla tuohon aikaan yhtenäinen vaatetus ja päähine? Turun yliopiston lähellä on Harry Kivijärven laatima patsas kolmesta opintojaan aloittavasta tulevasta suurmiehestä. Heidän hahmonsa tukevat ajatusta yhtenäisestä ulkoasusta.

Vappuaattona 2022, kaksisataa vuotta myöhemmin, professori Minna Hannula-Sormunen päätti toteuttaa ajatuksen, jota oli jo kahdentoista Sammatin vuoden ajan vaalinut. Elias Lönnrotin ylioppilaslakki kaipasi päivitystä ja patsas olisi syytä lakittaa vappuna.


Elias Lönnrotin patsaan lakitus sai alkunsa Minna Hannula-Sormusen ideasta.

Toimeen tartuttiin kello kolmen aikaan. Minna Hannula-Sormunen otti mitat patsaasta ja aloitti tiedottamisen. Tanja Laitinen teki ompelutyön. Sormusen poika joutui luovuttamaan mustan vyönsä lakin reunukseksi ja perheen kätköistä löytyi nahkaa lippaa varten. Lakin kokardiksi tuli vastavalmistunut Sammatin osakunnan tunnus.

Vappuaattona, iltakuuden aikaan suoritettiin juhlallinen lakitus. Tapahtumaa todisti kolmekymmentä innokasta vastaperustetun Sammatin osakunnan jäsentä. Maljoja kohotettiin ja juhlaväki lauloi Tuulikki Elorannan ja Pentti Uittamon johdolla ’Kotimaani ompi Suomi’. Lakitus ei mitenkään vaarantanut patsaan kuntoa ja juhlaväki käyttäytyi arvokkaasti.


Eliaksen Lönnrotin patsaan lakitus halutaan toteuttaa myös ensi vuonna. Nyt ensimmäisellä kerralla mukana oli noin 30 vastaperustetun Sammatin osakunnan jäsentä.

Valkjärvi oli vapautumassa jäistä, kolea tuuli sai juhlavieraat hytisemään. Puiden oksilla näkyi jo hiukan viherrystä ja ensimmäiset kevätkukat taistelivat urhoollisesti tuulta vastaan. Tunnelma oli toiveikas. Juhlan päähenkilö, Elias Lönnrot sai keväisen maljan polvelleen, mutta raittiusmiehenä hän ei siihen tarttunut. Suurmiehen ilme ja katsanto pysyivät vakaina koko tapahtuman ajan.

Tilaisuuden lopuksi todettiin, että ensimmäinen, perinteinen Eliaksen lakitus oli hieno tapahtuma ja toivotettiin kaikki Sammatin Osakunnan vanhat ja uudet jäsenet tervetulleeksi ensi vuonna, samaan aikaan ja paikkaan. Sinäkin voit olla mukana, tervetuloa!

Elias Lönnrot on lakkinsa ansainnut.

Muistiin merkitsi Liisa Laurila


Eliaskin sai oman maljan.