Tänään: 12.07.2024

kasvikset

Päätoimittaja

Sesongin kasvikset: miten hyödyntää parhaiten sesonkituotteita kotiruoan valmistuksessa

kasvikset, vitamiinit

Miksi suosia sesongin kasviksia?

Sesongin kasvisten hyödyntäminen on paitsi ympäristöystävällistä, myös edullista ja terveellistä. Kun kasvikset ovat sesongissa, ne ovat parhaimmillaan sekä maultaan että ravintosisällöltään. Sesongin tuotteet ovat usein myös läheltä, mikä vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.

Sesongin kasvisten käyttö auttaa myös tukemaan paikallisia viljelijöitä ja pienyrittäjiä. Kun valitset sesongin tuotteita, voit olla varma, että saat tuoreinta mahdollista ruokaa, joka on kasvatettu luonnollisissa olosuhteissa.

Kevään kasvikset

Keväällä monet tuoreet vihreät vihannekset, kuten parsa, pinaatti ja retiisit, ovat sesongissa. Nämä kasvikset ovat erinomaisia kevyisiin salaatteihin, keittoihin ja wokkeihin. Parsaa voi grillata tai paahtaa uunissa ja tarjota sitruunan ja oliiviöljyn kera.

Pinaatti sopii hyvin smoothieihin, munakkaisiin ja pastaruokiin. Retiisit tuovat rapeutta ja väriä salaatteihin, ja ne voi myös marinoida nopeasti etikassa ja sokerissa lisämakua varten.

Kesän kasvikset

Kesällä tarjolla on runsaasti tuoreita ja värikkäitä kasviksia, kuten tomaatti, kurkku, kesäkurpitsa ja paprika. Näistä voi valmistaa monipuolisia salaattiannoksia, grilliruokia ja pastoja. Esimerkiksi kesäkurpitsa sopii hyvin grillattavaksi tai viipaloitavaksi lasagneen.

Tomaatit ovat erinomaisia tuoreina salaateissa tai keittoihin ja kastikkeisiin. Paprika puolestaan sopii hyvin grillattavaksi, täytettäväksi tai pilkottavaksi pastaan ja risottoon.

Syksyn kasvikset

Syksyllä juurekset, kuten porkkana, palsternakka, punajuuri ja kurpitsa, ovat parhaimmillaan. Näitä voi paahtaa uunissa, käyttää keittoihin tai tehdä muhennoksia. Kurpitsa on erityisen monipuolinen ja siitä voi valmistaa keittoja, piirakoita ja pastakastikkeita.

Juureksista saa myös maukkaita lisukkeita, kun ne paahdetaan uunissa oliiviöljyn ja rosmariinin kera. Ne sopivat hyvin yhteen liha- ja kalaruokien kanssa.

Talven kasvikset

Talvella sesongin kasviksia ovat esimerkiksi kaali, purjo ja selleri. Näistä voi valmistaa täyteläisiä keittoja, pataruokia ja laatikoita. Kaalista saa herkullista kaalilaatikkoa tai kaalikeittoa, joka lämmittää kylminä talvipäivinä.

Purjo ja selleri antavat hyvää makua keittoihin ja pataruokiin. Näitä kasviksia voi myös käyttää monipuolisesti erilaisiin kasvispihveihin ja -muhennoksiin.

Vinkkejä sesongin kasvisten hyödyntämiseen

 1. Suunnittele viikoittain ruokalista sesongin kasvisten ympärille.
 2. Vieraile paikallisilla torilla tai kauppahallissa hakemassa tuoreita sesongin tuotteita.
 3. Kokeile uusia reseptejä, jotka korostavat sesongin kasviksia.
 4. Valmista kerralla isompi määrä ja pakasta osan myöhempää käyttöä varten.
 5. Yhdistä sesongin kasvikset erilaisiin proteiininlähteisiin ja viljoihin monipuolisuuden lisäämiseksi.
 6. Käytä mausteita ja yrttejä tuomaan makua sesongin kasviksiin.

Vitamiinien lähteet

 1. C-vitamiini: Sitrushedelmät, marjat, paprikat
 2. A-vitamiini: Porkkanat, bataatit, pinaatti
 3. D-vitamiini: Kala, maitotuotteet, auringonvalo
 4. E-vitamiini: Pähkinät, siemenet, vihreät lehtivihannekset
 5. K-vitamiini: Parsakaali, kaali, lehtikaali
 6. B-vitamiinit: Täysjyväviljat, liha, maitotuotteet

Hyödyt ja säästöt

Sesongin kasvisten käyttö voi tuoda merkittäviä säästöjä ruokakustannuksissa, sillä sesongin ulkopuolella kasvatetut ja kuljetetut kasvikset ovat usein kalliimpia. Lisäksi sesongin kasvikset ovat maukkaampia ja ravitsevampia, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan terveelliseen ruokavalioon.