Puhuttaessa sijoittamisesta ja säästämisestä voi ero todellisuudessa olla todella pieni, kummankin toiminnan tavoitteena on kuitenkin saada kerättyä itselle, taloudelle, perheelle lisää varallisuutta, turvaa sen pahan päivän varalle.

Säästämään vai sijoittamaan?

Mikä sitten on sijoittamisen ja säästämisen ero? Se on selvää, että rahan jättäminen omalle pankkitilille on tavallaan säästämistä, ja rahan laittamista rahastoihin sanotaan säästämiseksi – mutta miten esimerkiksi nuo rahastot eroavat sitten osakkeisiin sijoittamisesta, eli siitä varsinaisesta sijoittamisesta?

Rahastojen kanssa säästäminen on vaivatonta, koska rahastot ovat pankkien ja rahoituslaitosten vetämiä, ja heillä on alan ammattilaiset tekemässä varsinaiset sijoituspäätökset. Mutta rahastoissakin on eri riskitasoja, eli rahastoihinkin sijoittaminen on oikeasti sijoitustoimintaan, jossa on oma riskinsä. Onko siis säästäminen riskitöntä koskaan, sillä jos vain jättää rahan tilille, niin sille ei saa korkoa, ja rahan todellinen arvo pienenee inflaation myötä – eli sen ostoarvo heikkenee – joten säästäjän tai sijoittajan pitää ottaa edes pieni riski, ja siirtää tilin varat toiseen sijoituskohteeseen.

Sijoituskohteita on paljon

Pankit ovat vuosia kertoneet rahastosijoittamisesta, ja siihen pääsee kiinni jopa kauppaketjujen bonussäästöjen kautta. Rahastosijoittaminen antaa mahdollisuuden sijoittaa asiantuntijoiden avustamana. Se tuo ajallisen hajautuksen ja kohdehajautuksen, vaikka asiakkaana ostatkin vain yhden rahaston osuuksia. Rahastoilla ei yleensä yllä samoihin tuloksiin kuin suorilla osakesijoituksilla (silloin kun ne onnistuvat), mutta niillä kuitenkin saa jonkinlaisen tuloksen.
Osakesijoittaminen vastaavasti voi tuottaa enemmän, mutta se myös vaatii enemmän omaa aktiivisuutta ja markkinoiden seurantaa, siinä missä rahastojen suhteen voi tehdä pankin kanssa, vaikka kuukausittaisin säästösuunnitelman, missä laittaa 50 euroa tiettyyn rahastoon ja näin saa aloitettua oman säästämisen sijoittamisen kautta.

Mitä enemmän ja suurempia tuloksia halutaan omilta sijoituksiltaan, sitä suurempi on aina myös riski. Joku voi jälkiviisaana sanoa, että miksi et sijoittanut bitcoineihin vuosia sitten, olisit käytännössä rikastunut pelkästään niillä. Totta, mutta kryptovaluutat tarjoavat todella myrskyiset kurssit, samoin kuin monet muut nykyajan nettisijoituskohteet. Niitä jopa markkinoidaan lausein, että suurin osa yksityissijoittajista häviää sijoituksensa – koska ei ole aikaa aktiivisesti seurata kursseja.

Säästäminen on hyvä asia oman talouden kannalta, sinun pitää vain päättää, haluatko olla passiivinen vai aktiivinen säästäjä. Eli luotatko rahasi toisten haltuun ja palveluille, vai hoidatko itse aktiivisesti kaupankäyntiä? Kannustamme sijoittamaan, mutta mieti rauhassa millainen sijoittaja itse todella olet, ja mihin sinulla on arjessa aikaa.

KO