Sijoituspäällikkö Ilkka Kauppinen ja sijoitusneuvoja Iiro Koljonen Länsi-Uudenmaan Säästöpankista kertovat, että ihmisten lisääntynyt tietoisuus sijoittamisesta näkyy siten, että esimerkiksi yhä useampi nuori on kiinnostunut sijoittamisesta ja säästämisestä rahastojen avulla.

–Sijoittaminen on pohjimmiltaan oman talouden hallintaa ja säästämistä jotain tiettyä tarkoitusta varten. Kun säästää rahastoon, säästöilleen saa korvauksen. Siksi se kannattaa, Koljonen avaa.

Rahaa voi säästää omalle tilillekin tai vaikka vanhaan kunnon villasukkaan, jos haluaa kunnioittaa perinteitä, mutta tuolloin rahan arvo ei inflaation vuoksi säily.

–Sijoittamisen kautta rahoille on tarkoitus saada parempi tuotto kuin mitä tilitallettaminen tarjoaa. Vähintään rahan ostovoiman pitää säilyä, sanoo Koljonen.

Kauppinen puolestaan muistuttaa, että sijoittamismuotoja on monia ja rahastosijoittaminen on vain yksi niistä.

–Suomalaiset ovat esimerkiksi kovia säästämään omaa asuntoa varten. Myös osakkeisiin sijoittaminen on lisääntynyt, mutta mikään sijoitusmuoto ei ole ylivertainen toisiin nähden. Muutenhan kaikki sijoittaisivat samoin, hän toteaa.

–Rahastosäästäminen on helppo ja vaivaton sijoitusmuoto, jossa ammattilaiset eli salkunhoitajat hoitavat rahastoja, ja henkilöt, jotka sijoittavat rahastoihin, omistavat ne. Rahastoissa on myös omat sääntönsä ja suositeltu sijoitusaika. Rahastosijoittaminen sopii mm. sellaisille henkilöille, joilla ei ole itsellä aikaa, osaamista tai mielenkiintoa sijoittamiseen perehtymiseen. Asiantuntija neuvoo, mihin kannattaa sijoittaa milloinkin, Kauppinen jatkaa.

Sijoitusneuvoja Iiro Koljonen (vas) ja sijoituspäällikkö Ilkka Kauppinen Länsi-Uudenmaan Säästöpankista neuvovat, että jos rahastosijoittaminen kiinnostaa, ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä pankkiin ja miettiä asiantuntijan kanssa omaa tilannetta ja säästötavoitteita.

Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä

Miten sitten kannattaa sijoittaa?

–Tuotto ja riski kulkevat aina käsi kädessä. Riski on kaksisuuntainen: positiivinen riski tarkoittaa voittoa ja negatiivinen riski tappiota. Lyhyen aikavälin sijoituksissa kannattaa suosia sijoituskohteita, joissa odotetut arvonvaihtelut ovat vähäisiä. Sijoitushorisontin kasvaessa lyhyen aikavälin arvonvaihteluiden merkitys vähenee, Kauppinen avaa.

Riskiä voi pienentää hajauttamalla sijoituksensa moneen eri kohteeseen. Esimerkiksi rahastoissa eri sijoituskohteita on paljon. Hajauttaminen useaan eri sijoituskohteeseen tasaa arvonvaihteluita. Sijoittamiseen liittyy myös vastuullisuus. Nykyään ihmisiä kiinnostaakin, millaisiin kohteisiin he sijoittavat varojaan. Sijoittaa voi esimerkiksi ympäristön hyvinvointia edistäviin hankkeisiin.

Myös maltti on valttia. Kauppinen toteaa, että tappiota tulee yleensä hätiköidessä, jos rahansa nostaa pois rahastosta arvon laskiessa, vaikka olisi suunnitellut pitkäaikaista sijoitusta.

–Asiantuntijoihin kannattaa ottaa yhteyttä, jos hätääntyy ja miettiä yhdessä, mitä kannattaa tehdä, Koljonen vinkkaa.

Sijoittamisen alkuun asiantuntijan ohjauksessa

Jos sijoittaminen kiinnostaa, ensimmäinen askel on yhteydenotto pankkiin. Siellä asiakkaan kanssa käydään läpi hänen tilanteensa ja säästötarpeensa. Yksi voi säästää esimerkiksi eläkepäiviä, toinen kattoremonttia ja kolmas lomamatkaa varten. Tarve vaikuttaa siihen, millainen sijoitus kannattaa tehdä.

–Säästämisen voi aloittaa pienelläkin kuukausisummalla. Meillä minimisumma on 50 euroa. Haluamme, että jokaisella on mahdollisuus sijoittamiseen. Sijoituskohteita voivat olla korko-, yhdistelmä- ja osakerahastot. Yhdistelmärahastot ovat Suomen suosituin sijoitusmuoto vaivattomuutensa ja tuottonsa vuoksi, Kauppinen sanoo.

Hyvä aika rahastosijoittamisen aloittamiselle on silloin, kun ihmiselle alkaa kertyä tuloja.

–Aina on hyvä aika aloittaa sijoittaminen, kun tavoitteet on määritelty. Nykyään enenevässä määrin myös vanhemmat ja isovanhemmat säästävät lapsilleen ja lapsenlapsilleen esimerkiksi opiskelua tai ensiasunnon ostoa varten. Pienistä puroista kertyy iso virta, jos säästämisen aloittaa, kun lapsi on yksivuotias ja jatkaa sitä aikuisikään saakka, Kauppinen sanoo.

Rahastosijoittamiseen voi tutustua itse mm. pankkien verkkosivuilta löytyvien säästölaskurien avulla.

SMS