Sirkusfestivaali Pusu järjestetään taas vuoden tauon jälkeen. Luvassa esityksiä koko perheelle, kovatasoista sirkusta, hyvää ruokaa, saunomista ja yhdessäoloa. Me otimme toimituksesta hieman selvää, mitä koko festivaaleissa on kyse. Kysymyksiimme vastasi festivaalien tuottaja Selene Abonce Muhonen.

Mistä ja koska kaikki alkoi? Mikä oli se ”voima” joka sai kaiken käyntiin?

-Ensimmäisen kerran Sirkusfestivaali Pusu järjestettiin kesällä 2017. Ennen sitä olimme järjestäneet Töllin myllyllä jo useita yksittäisiä tapahtumia, sirkus- ja musiikkiesityksiä. Perheellämme on kesäpaikka Pusulassa, jonne äitimme Anja on asettunut asumaan. Pusula on aina ollut meille rakas paikka ja Töllin mylly hieno ympäristö tapahtumien järjestämiseen.  Pusu syntyi halusta tehdä jotakin yhdessä perheen ja ystävien kesken ja tuoda laadukasta nykysirkusta paikkaan, jossa ihmiset sitä harvemmin ovat nähneet.

Mistä löytyi tekijät?

Taiteelliset johtajamme Elice Abonce Muhonen ja Mirja Jauhiainen ovat tehneet jo pitkän uran nykysirkuksen parissa. Luonnollisesti heillä on kertynyt paljon kontakteja vuosien varrella, opiskelujen ja yhteistöiden kautta. Itse aloin opiskella kulttuurituottajaksi vuonna 2014 ja osana opintojani perustimme perheeni ja Mirjan kanssa oman festivaalin.

Mikä on ollut vaikeinta?

Vaikeinta varmaan on ollut saada riittävä rahoitus tapahtuman toteuttamiseen. Ajatuksena alusta asti on ollut olla ammattimainen tapahtuma, josta kaikki, mukaan luettuna me itse voisimme saada työstämme kohtuullisen korvauksen. Olemme kyllä saaneet tukia, mutta niillä saamme juuri ja juuri kulut katettua ja maksettua artisteille edes pienen korvauksen. Olemme toki kiitollisia siitä mitä olemme saaneet ja arvostamme suuresti artisteja, jotka tulevat tapahtumaamme esiintymään alle listahintaan. Mutta totuus on, että ilman viikkojen ja jopa kuukausien ilmaistyötä ei tapahtumaa pystyttäisi järjestämään.

Mikä on ollut parasta?

Parasta on, kun tapahtuma vihdoin toteutuu ja tajuaa että kaikki se työ on ollut vaivan arvoista. Kun saa nähdä lopputuloksen: tapahtuman, joka on tehty yhdessä koko perheen ja ystävien voimin. Kun kuulee yleisöltä hyvää palautetta ja on voinut tuottaa ihmisille iloa ja elämyksiä, joita he ilman tapahtumaamme eivät olisi välttämättä kokeneet.

Sirkusfestivaalien ohjelma

PERJANTAI 23.7.
Klo 16–18 Milla Lahtinen: Matala kynnys, Näyttelyn ja festivaalin avajaiset, Töllin myllyn galleria
Klo 18 Frédéric Barretten elokuva Bonnet D’Hômme, Töllin myllyn halli

LAUANTAI 24.7.
Klo 16 Pipun ja Papun pippalot, Töllin myllyn halli
Klo 18 Race Horse Company: Chevalier, Töllin myllyn halli
Klo 19 Pusubileet: Haaveet, Töllin myllyn halli

SUNNUNTAI 25.7.
Klo 15 Arctic Ensemble: Ajolähtö, Töllin myllyn halli