Helppi Homekoirat auttavat tarkastamaan talosi edullisesti mutta huolellisesti

Asuntojemme sisäilma ja sen puhtaus ovat hyvinvoinnin yksi tärkeimmistä perustoista. Siihen ei osaa kiinnittää huomiota, jos kaikki on kunnossa, ja joskus ongelmat tulevat ilmi liian myöhään.

Helppi Homekoirat on Lohjalla toimiva Minna Hotasen ja Halin sekä Tero Sahalan ja Bessin muodostama tiimi. Koirat on koulutettu hajuerottelutekniikalla mikrobivaurioiden etsintään ja ne ovat läpäisseet Suomen Homekoirayhdistyksen tasotestit.

– Homekoiran, tai meidän tapauksessa kahden homekoiran käyttö on edullinen tapa selvittää, onko talossa mikrobivaurioita. Koirien hajuaisti on monikertaisesti ihmisen hajuaistia parempi. Koirilla on 220 miljoonaa hajusolua, mikä on 40-kertainen verrattuna ihmiseen, ja siinä missä ihmisten nenässä saattavat hajut sekoittua toisiinsa -koira ajattelee hajulla. Se pystyy eristämään, muistamaan ja käsittelemään aistimiaan hajuja. Siksi se voidaan opettaa löytämään myös home rakenteista, kertoo Minna.

– Kiinteistön kuntoa selvitettäessä on hyvä aloittaa homekoiratutkimuksella, josta rakennusterveysasiantuntijan tai kuntotarkastajan on helppo jatkaa. Tarvittaessa tehdään rakenneavauksia koiran ilmaisemista kohdista ja selvitettäessä hajun alkuperää. Rakenneavauksista voidaan ottaa näytteitä ja lähettää ne laboratoriotutkimuksiin, josta ilmenee mitä näyte sisältää. Toivomme että saisimme jälkeenpäin tiedon laboratoriotutkimusten tuloksista, jolloin saamme arvokasta tietoa koiriemme löydöksistä jatkoa ajatellen, sanoo Tero.

Terveys edellä

Kaikki home ei ole terveydelle haitallista, ja me käytämme homeita jopa elintarvikkeidemme kanssa – kuten juustojen, mutta homeen päästessä hengitysilmaan rihmastonsa tuottamana, voi se aiheuttaa ongelmia.

– Asiakkaat ovat monesti kertoneet, että koirien vierailu on ollut miellyttävä kokemus, on sitten hometta löytynyt tai ei. Asiakkaalle on hyvä tietää, että hometta ei ole, mutta vielä tärkeämpi on saada tieto, jos rakenteissa on hometta, joka vaikuttaa sisäilmaterveyteen ja pitää tutkituttaa.

Homekoiran voi kutsua omaan taloon, vaikkei mielessä olisi talon myyminen. Jos on pienikin epäilys, että talossa voisi olla mikrobivaurioita, on homekoiratutkimus pieni kustannus verrattuna siihen varmuuteen oman kodin sisäilmasta.

Kaksi koiraa

Useasti käytämme kahta koiraa tarkastuksessa. Koira toimii itsenäisesti, muttei yksin. Siksi koirakon eli ohjaajan ja koiran yhteistyö on niin tärkeää. Koirat tutkivat talon yksi kerrallaan ja kerta toisensa jälkeen olemme huomanneet asiakkaiden yllättyvän siitä, että koirat osoittavat samat kohdat.

Homekoira on lahjomaton, nopea ja rehellinen. Asunnon ostamisen yhteydessä on kaikkien osapuolien etu, että tilat tutkitaan homekoiran avulla ilman rakenteiden rikkomista. Terveys on ihmisen tärkein asia ja mikäli esimerkiksi asunto, päiväkoti tai työpaikka saattaa aiheuttaa terveysriskejä sen käyttäjille, on homekoiratutkimus kohteessa pieni investointi asian ratkaisemiseksi.

Homekoirat paljastavat rakennusten vaurioita tehokkaasti

Asianajotoimisto Teräskulman selvityksen mukaan homekoirat paljastivat vauriot lähes yhdeksässä tapauksesta kymmenestä. Asianajotoimisto kävi läpi 83 viimeisintä asunnon tai kiinteistön kaupan virhettä koskevaa toimeksiantoa, jossa asunnon tai kiinteistön kaupan jälkeen kaupan kohteessa oli tehty ensin homekoiratutkimus ja sen jälkeen rakenneavauksia. Selvityksen tulos on selkeä: homekoiran merkkausten perusteella on syytä tehdä jatkotutkimuksia rakenteita avaamalla.

– Asunnon ja kiinteistön kaupan jälkeisissä virhevastuuselvittelyissä homekoiratarkastuksen merkitys on suuri, kertoo urallaan yli 500 hometalojuttua hoitanut asianajaja Esa Kärnä Asianajotoimisto Teräskulmasta.

Ostajan velvollisuutena on näyttää toteen seikat, joihin ostaja vetoaa virheenä. Homekoiratarkastus auttaa luotettavasti paikallistamaan jatkotutkimuspaikkoja, ja säästää näin kustannuksia jatkotutkimuksen osalta.
Homekoiratarkastus on oivallinen tapa ehkäistä riidat jo ennalta tekemällä homekoiratarkastus ennen kauppaa. Myyjän vastuuta voidaan myös rajoittaa oikeanlaisilla kauppakirjaan merkittävillä vastuunrajoituksilla.

Menikö asuntokauppa tai rakennusurakka pieleen?

Asianajotoimisto Teräskulma Oy:n ylläpitämä valtakunnallinen hometalopuhein auttaa niin myyjää, ostajia kuin urakoitsijoitakin pieleen menneissä asuntokaupoissa, ja muissa asumiseen ja rakentamiseen liittyvissä riidoissa. Hometalopuhelimen neuvontapalvelu on maksutonta. Hometalopuhelin palvelee arkisin kello 8-16 numerossa 0400 198 891. Lisätietoa verkosta: hometalopuhelin.fi

Varmista oman sisäilmasi tila

Kun tilaat homekoiran kotiisi tarkistamaan, ettei siellä ole piilossa olevia homekasvustoja, saat Helppi Homekoirilta ohjeet, joilla varmistat, että koirat pääsevät tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Jokainen homekoiratutkimus suoritetaan 100% luottamuksella.

Lisätietoja verkosta:
helppihomekoirat.fi
044-236 0861, Tero
044-0281299, Minna