Minna Hotanen ja Hali sekä Tero Sahala ja Bessi muodostavat Helppi Homekoirien tiimin.

Home on aika salakavala sieni, ja myös ihmisten terveydelle vaarallinen. Sitä voi olla käytännössä missä vain, ja silloin kuin se asettuu koteihimme, voi siitä seurata ongelmia.

Home on biologisilta ominaisuuksiltaan mikrosieni, joka kasvaa rihmastona. Maailmasta löytyy tuhansia eri homelajeja ja yhteistä niille kaikille on se, että ne pyrkivät hajottamaan kaikkea eloperäisä materiaalia. Home aiheuttaa ihmisille monenlaista harmia muun muassa pilaamalla elintarvikkeita ja rakennuksia ja aiheuttamalla sisäilmaoireita homeelle altistuneille ihmisille.

Lohjalainen Helppi Homekoirat on perustettu juuri sitä varten, että koirien ilmiömäinen hajuaisti pystyy havaitsemaan homeen vaikka talon rakenteista, niitä vaurioittamatta.

Hali löysi hometta

Hali toimii Helppi Homekoirien päätarkastajana. Hali on 5-vuotias Espanjanvesikoira. Halilla on useiden vuosien kokemus etsintätyöstä. Hali on erittäin tarkka ja rauhallinen homeen etsijä.

Bessi löysi saman homeen

Bessi on käyttölinjainen labradorinnoutaja. Bessi on nuori, 1,5 vuoden ikäinen, ihmisrakas ja sosiaalinen. Bessi on koulutettu homekoiraksi ja tekee toistaiseksi työtä Halin varmentajana. Bessi oppii nopeasti ja on sitkeä ja innokas homeen etsijä.

Koiran lähtiessä tarkastamaan tilaa käskettäessä, se luottaa hajuaistiinsa, ja sille opetettuihin hometuoksuihin. Koira siis tunnistaa nimenomaan homeen, ja mikäli tiloista löytyy hometta, koira kertoo löydöstään, Hali menemällä maahan ja Bessi istumalla.

kertoo Minna Hotanen

Koira on oppinut tunnistamaan useita eri homelajeja harjoitusten kautta, joita tehdään myös vapaa-ajalla, sillä silloin kuin Hali ja Bessi eivät ole töissä, he ovat aivan tavallisia kotikoiria, joilla on vain oikea ”työpaikka”

kertoo Tero Sahala

Meidän tehtäväksi ohjaajina on tehdä koirien löydöistä tai puhtaasta talosta raportti. Raportissa kerrotaan mistä kohtaa kohdetta koirat havaitsivat hometta. Lisäksi suosittelemme löytöjen suhteen lisätutkimuksia,

kertovat Tero ja Minna

Helppi Homekoirat auttavat

Yleensä Helppi Homekoirat auttavat, kun kiinteistön omistaja tai tuleva mahdollinen ostaja haluaa saada varmuuden kiinteistön hometilanteesta. Tiedetään, että kosteusmittaukset eivät kerro kaikkea totuutta, ja homeen ”koti” voi olla jo kuivunut, mutta home on jo päässyt aloittamaan kasvamisensa.

Home voi valloittaa talon asukkaiden sitä tiedostamatta. Sen oireet tulevat esille monin eri tavoin, ja toisille pahemmin kuin toisille, siksi homekoira on edullinen, oman terveyden varmistava apulainen kun remontoidaan vanhaa, tai ollaan ostamassa uutta kotia.

Koirien tekemä homekartoitus on luotettava ja edullinen tapa saada varmistus oman kodin terveellisyydestä, ainakin homeen osalta.

Lisätietoja verkosta:
helppihomekoirat.fi
044-236 0861, Tero
044-0281299, Minna

Kun tilaat homekoiran kotiisi tarkistamaan, ettei siellä ole piilossa olevia homekasvustoja, saat Helppi Homekoirilta ohjeet, joilla varmistat, että koirat pääsevät tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Jokainen homekoiratutkimus suoritetaan 100% luottamuksella.

Homekoiratilaus sisältää:

  • tutkittavaan kohteeseen perehtymisen ja alkuhaastattelun
  • homekoiratutkimuksen koulutetulla homekoiralla
  • kirjallinen raportti
  • jatkotoimenpiteisiin ohjaus mahdollisten löydösten osalta

Ohjeet ennen koirien saapumista

Koiran kannalta on tärkeää että tilat ovat koiralle turvalliset tutkia, ettei koira loukkaisi itseään. Tutkittava kohde käydään kartoittamassa ennen koiran suorittamaa etsintää ja samalla tehdään alkukartoitus. Alkukartoituksessa saadaan lisätietoa tutkittavan tilan kunnosta ja mahdollista aiemmista kosteusvaurioista.

Rikkoontuvat esineet tulee nostaa korkeammalle, jotta koira ei niitä etsiessään rikkoisi ja tiputtaisi.

Koska roskissa saattaa esiintyä homeita tulee roskat viedä pois tutkittavista tiloista ennen homekoiran tuloa. Polttopuissa esiintyy usein homeita, joten ne tulisi poistaa tutkittavista tiloista vähintää kaksi päivää ennen tutkimusta.

Pohjapiirustus on tärkeä saada kohteesta ennen saapumista, jotta mahdolliset havainnot saadaan merkittyä tulevaan raporttiin.

Koska homekoira?

Homekoira on hyvä kutsua aina paikalle on jonkinlainen epäilys että asunnossa tai talossa on hometta. Homekoiran kustannus on pieni satsaus sekä omaan että muiden terveyteen. Tavallisesti homekoira(t) tilataan paikalle kun asuntoa tai taloa ollaan laittamassa myyntiin, tai kun siitä ollan teettämässä kuntokartoitusta. Homekoirien kannattaa käydä paikalla ennen kuntotarkastajaa, joilloin homekoirien raportti voidaan antaa kuntotarkastajalle mahdollisia lisätutkimuksia varten.