Isä, poika ja kummisetä konsertissa on ollut julkisuudessa kahta aloitusaikaa ja oikea konsertin aloitusaika on klo 18. Solisti Essi Luttinenkin on vaihdettu sairaustapauksen takia Monica Groopiin. Mutta konsertissa tullaan kuulemaan edelleen kolmea saksalaista barokkimusiikin suurmiestä, Isä: Johann Sebastian Bach, Poika: Carl Philipp Emanuel Bach ja Kummisetä: Georg Philipp Telemann.

Johann Sebastian Bachia pidetään nykyään ehkä kaikkien aikojen merkittävimpänä säveltäjänä, mutta aikanaan Georg Philipp Telemann oli huomattavasti laajemmin tunnettu ja arvostettu. Häntä rakastettiin ja kutsuttiin ”Saksan musiikin kruunuksi”. Leopold Mozart piti häntä ”saksalaisen musiikin isänä” ja soitatti pojallaan Wolfgang Amadeuksella hänen klaveerifantasioitaan. Myös Isä Bach arvosti Telemannia suuresti. Hän tilasi ja esitytti lukuisia hänen kantaattejaan Leipzigissa ja pyysi hänet myös poikansa Carl Philipp Emanuelin kummisedäksi antaen tälle toisen nimen Telemannin mukaan. Carl Philipp Emanuel Bach puolestaan peri aikanaan kummisetänsä viran Hampurin musiikillisena johtajana.

Monica Groop

Solistina konsertissa laulaakin upea mezzosopraano Monica Groop

Oopperalaulaja ja mezzosopraano Monica Groop on esiintynyt tunnetuissa ooppera- ja konserttitaloissa ympäri maailmaa mm Lontoon Covent Gardenissa, Royal Festival Hallissa ja Wigmore Hallissa, Pariisin Opera Garnier ja Opera Comique oopperataloissa, Bayerische Staatsoperissa Münchenissä, New Yorkin Carnegie Hallissa, Wienin Musikvereinissa, Los Angelesin, San Franciscon ja Sao Paolon konserttitaloissa yhteistyössä kuuluisten kapellimestareiden kanssa kuten Sir Georg Solti, Carlo Maria Giulini, Bernard Haitink, Zubin Mehta, Sir Colin Davis, Seiji Ozawa, Riccardo Chailly, Sir Roger Norrington, Rafael Frühbeck de Burgos, Christoph Eschenbach, Franz Welser-Möst, Kent Nagano, Esa-Pekka Salonen, Daniel Harding, Ton Koopman, Trevor Pinnock, René Jacobs, Christopher Hogwood ja Helmuth Rilling.

Monipuolisella urallaan Groop on yhdistänyt barokkimusiikin, oopperan, resitaalit, sinfonia- ja kamarimusiikin sekä laajasti tunnustusta saaneen levytuotannon, joka sisältää yli 80 levyä (BIS, Ondine, Finlandia, DGG, Decca, Sony, CPO, Hänssler). Taiteilijan ohjelmistoon kuuluu runsaasti nykymusiikkia. Hän on kantaesittänyt Kalevia Ahon, Olli Kortekankaan, Pehr Henrik Nordgrenin, Mikko Heiniön ja Tapio Tuomelan musiikkia ja esiintynyt Kaija Saariahon oopperoissa “Kaukainen rakkaus” ja “Adriana Mater” sekä Suomessa, Norjassa, Englannissa että Yhdysvalloissa. DVD-äänitys Saariahon oopperasta “Kaukainen rakkaus” (Deutsche Grammophon 2006) sai useita kansainvälisiä tunnustuspalkintoja. Groopin levytys J.S. Bachin alttokantaateista (Finlandia) Juha Kankaan johtaman Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa valittiin Yleisradion Vuoden levyksi 1998, ja levytys Kalevi Ahon laulusarjasta ”Kysymysten kirja” (BIS) John Storgårdsin johtaman Lapin kamariorkesterin kanssa sai saman palkinnon 2009.

Yksinlauluresitaaleissa Groop on säännöllisesti tehnyt yhteistyötä pianistien András Schiffin, Rudolf Jansenin, Roger Vignolesin, Ilmo Rannan, Gustav Djupsjöbackan ja Kiril Kozslovskyn kanssa. Monica Groop opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin Yliopistossa. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1987 Charlotten roolissa Massenetin oopperassa “Werther.” Hän toimi Sibelius-Akatemian laulutaiteen professorina 2009-2013, ja hän pitää säännöllisesti mestariluokkia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia-mitali 2005, ja hän on Ruotsin Kuninkaallisen Musiikkiakatemian jäsen. Vuodesta 2014 Groop on viettänyt vapaa-aikansa Pellingissä, jonne hän perusti Pellingin musiikkipäivät 2016.

ISÄ, POIKA JA KUMMISETÄ

su 3.2.2019 klo 18 Lohjan kirkko

su 10.2.2019 klo 18 Porvoon tuomiokirkko

Monica Groop, mezzosopraano

Petra Aminoff, traverso ja nokkahuilu

Mari Kunnari, traverso

Kaisa Kallinen, barokkiviulu

Miika Uuksulainen, barokkisello

Jouko Laivuori, cembalo

C. Ph. E. Bach: Triosonaatti a-molli Wq. 148

G. Ph. Telemann: 6 Moralische Kantaten TWV 20:32

-”Die Liebe”

G. Ph. Telemann: Triosonaatti TWV 42:d10 d-molli

G. Ph. Telemann: Kanarienvogel Kantate TWV 20:37

-Trauermusik eines kunsterfahrenen Canarienvogels

J. S. Bach: Triosonaatti c-molli BWV 1079

Liput: NetTicket ja ovelta. Porvoossa ennakkomyynti myös palvelupiste KOMPASSi puh. 020 69 2250