Siitä on nyt 13 vuotta kun Hannu Harva toteutti pitkäaikaisen haaveensa suuremmasta ravintolatilasta. Vanha kansakoulu Lohjan Vappulassa mahdollistaa entistä paremmin perhejuhlien ja seminaarien järjestämisen.

Tänä vuonna Vappulan kansakoulu täyttää 70 vuotta, ja Hannu yhdessä Kirkkonummen kamarikuoron taiteellisen johtajan Pia Hemmingin kanssa ovat ideoineet koululle kansakoulumusiikin, kansakoulun laulujen ympärille rakennetun teemailtapäivän.

Hannu ja Pia ovat alunperin tavanneet nimenomaan kuorolaulun parissa

Sunnuntaina 24.10. aloitetaan kello 15 vieraiden vastaanotto ravintola Hannekseen, jossa tarjolla on buffet ruokailu. Rauhallisen ruokailun jälkeen aloitetaan kansakoulun laulujen laulaminen ja Pia säestää sekä toimii esilaulajana ja Hannukin on lupautunut yhtymään laulamiseen. Lauluina ovat Pian ja Hannun valitsemat aidot kansakoulun laulut.

Löysin alakerrasta tuon ajan keittiön päiväkirjan, mitä silloin on keittiöön ostettu koululaisia varten, mutta ihan samaa emme tule tarjoilemaan matineassamme, kertoo Hannu. Ruokalista tulee esille www.hannes.fi hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Ilmoittautumiset voi tehdä joko puhelimitse tai sähköpostitse suoraan ravintola Hannekseen.

Laulut ovat kaikille kansakoulun käyneille tuttuja, ja monet varmasti muistavat ne lähes ulkoa vielä näin monen vuodenkin jälkeen, miettii Hemminki valittuja lauluja – ainakin Hannu kertoi muistaneensa kaikki laulut, yhtä lukuunottamatta heti laululistan läpi käytyään.

Nuoriso on maan kallein omaisuus ja laulu on nuorison kalleimpia lahjoja. Ota pois nuoriso, ja kansa kuolee. Ota pois nuorisolta laulu, ja seurauksena on ennenaikainen vanhuus, välipitämättömyys ja elämään kyllästyminen.

Mikael Nyberg

SUNNUNTAINA 24.10.2021 klo 15

Nautimme herkkuja noutopöydästä

        *******

Laulamme yhdessä kansakoululauluja

Hinta a 35,-

Pöytävaraukset: ravintola@hannes.fi

050-3850894

Teemailtapäiviä luvassa lisää

Nyt kun ravintolat saavat jälleen toimia normaaliin tapaan, on ravintola Hannekseen luvassa lisääkin näitä teemailtapäiviä.

Ajatuksena on, että ennen joulua tulisi vielä toinen lauluihin perustuva teemailta joululaulujen parissa ja keväällä voidaan sitten syödä a laulaa kevään ja rakkauden nimissä. Illan hintaan sisältyy siis joka tapauksessa ruoka ja kahvit jälkiruokineen ja illan kulku alkaa buffetilla, rauhallisella syömisellä, yhteislaululla, tauolla, kahvilla ja jälkiruoalla ja kenties lisää laulamalla. Näitä teemoja on mietitty eteenpäin myös maakohtaisesti, kertoo Hannu mahdollisista tulevista lauluilloista ruoan parissa.

Ravintola Hannes

2008 Hannu Harva toteutti pitkäaikaisen haaveensa suuremmasta ravintolatilasta. Vanha kansakoulu
Lohjan Vappulassa mahdollistaa entistä paremmin perhejuhlien ja seminaarien järjestämisen.

Alusta asti Hannes on ollut ’isännän’ ravintola – maison de maître. Isäntä on aina paikalla varmistamassa vieraiden viihtymisen. Pikkuhiljaa isännän vastuuta on siirtymässä seuraavalle sukupolvelle – Matti kantaa jo nyt päävastuun keittiöstä.

Vappulan koulu

Vappulan koulun rakennus valmistui ja koulu aloitti toimintansa 1951. Rakennuskompleksiin
kuuluui 2 luokkahuonetta, veistoluokka, voimistelusali/juhlasali sekä keittiö ja ruokala.
Opettajat asuivat ajan tavan mukaan viereisessä rakennuksessa. Pihalla jokaisella opettajalla
oli omat nimikko-omenapuunsa. Myös kirsikka- ja luumupuita istutettiin. Muutkin koulun pihalle
istutetut puut edustavat – opetustarkoituksessa – eri puulajeja. Tavallisimpien lisäksi pihalla on
saarnia, lehmuksia, hevoskastanja, hopeakuusi, marjakuusi ja verivaahtera. Vanhoja
jasmiinipensaita on säilynyt useita.

Koulun toiminta loppui Vappulassa 1991, jonka jälkeen kaupunki vuokrasi rakennusta
erilaisille toimijoille. Siellä toimivat niin voimailukerho, huutokauppakamari, rokkibändi kuin
lasten päiväkoti. Maksjoen Marttojen perua entiselle ruokalalle jäi nimeksi Marttatupa.