Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Suojatie kertoo ihmisen perustunteista ja tarpeista teatterin keinoin

teatteri

Ihmisellä on valta ajaa kaiken yli. Onneksi maailmasta löytyy aina heitä, jotka maalaavat suojateitä ja antavat mahdollisuuden selvitä tästä kaikesta turvattomuudesta. Suojatie on runollinen liikeilmaisuesitys, joka kertoo rakkaudesta, peloista, suojelemisesta ja tasapainon etsimisestä. Näin JOKO-teatterin työryhmä avaa itse Suojatie-näytelmäänsä.

Suojatie-esityksessä katsoja pääsee kohtaamaan teemoja, joihin jokaiselta iästä riippumatta löytyy varmasti omakohtaisia kokemuksia ja kosketuspintaa. Jokainen etsii elämässään turvallista kohtaa, mihin astua.

Suojatiessä näyttelijät eivät puhu, vaan tarina ja tunteet luodaan liikkeen, valojen ja äänen keinoin. Lavasteitakaan esityksessä ei ole, mutta suojatie lavalta löytyy.

-Vaikka näytelmässä ei puhuta, siinä on äänenä kuultava teksti, joka avaa ja syventää tarinaa, kertoo esityksen käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Anna Rimpinen.

-Liikkeen avulla tunnetiloja voi esittää moniulotteisemmin kuin pelkkien vuorosanojen, pohtii toinen näyttelijöistä Juha Koivuporras.

Live-musiikkia esitykseen tuo viulisti Pinja Mäentaka. Hän soitti myös Vaahterateatterin viime kesäisessä Sataa suolaista vettä -näytelmässä.

-Anna mainitsi kesällä tästä näytelmästä. Olin heti innoissani mukana, kertoo viisivuotiaasta saakka viulua soittanut Mäentaka.

-Näin mielessäni alusta asti viulun tässä esityksessä, mutta kun tapasin Pinjan, palaset loksahtivat paikoilleen, Rimpinen iloitsee.

Äänimaailmaa luomassa on ollut myös Joni Pitkonen, ja valoista huolehtii Veikko Aallonhuippu. Esitys on rakentunut yhdessä työryhmän jäsenten ideoiden pohjalta.

-Prosessina Suojatien tekeminen on ollut todella mielenkiintoista. Käsikirjoitusrungosta huolimatta näytelmä elää koko ajan. Kun on pieni työryhmä, kaikki pääsevät ääneen sanomaan ajatuksensa ja vaikuttamaan, Rimpinen toteaa.

Juha Koivuporras, Anna Rimpinen ja Pinja Mäentaka (viulu) nousevat lavalle rakkaudesta, peloista, suojelemisesta ja tasapainon etsimisestä kertovassa Suojatie-esityksessä.

 

Syvästi inhimillisten asioiden äärellä

Rimpinen kertoo, että näytelmän teema lähti yhdestä kuvasta, jota hän pyöritteli mielessään. Vähitellen tuli lisää teemoja, joita Rimpinen halusi käsitellä. Ennen kaikkea esityksessä ollaan peri-inhimillisten asioiden äärellä. Näytelmän tekeminen on koskettanut myös sen tekijöitä.

-Suojatiessä on tärkeitä teemoja, jotka ovat koskettaneet sekä itseäni että muita. Siinä käsitellään turvaa kahden ihmisen erilaisten kohtaamisten ja elämäntilanteiden kautta. Mikä meille luo turvaa ja mikä turvattomuutta? Mitä me seuraamme ja mitä pelkäämme? Mikä meitä johdattaa, rakkaus vai pelko? Sen pohjalta teemme kaikki ratkaisut. Se, millainen historia meillä on, vaikuttaa nykyisyyteemme. Mikä kenellekin tuo turvaa? Sama asia, kuten koti, voi olla toiselle turvan ja toiselle turvattomuuden paikka, Rimpinen pohtii.

-Halusin käsitellä näitä teemoja liikkeen ja toiminnan kautta, koska halusin haastaa itseäni sekä tehdä jotain, mitä Lohjalla ei ole paljon tarjolla. Aikoinaan olen lähtenyt tekemään teatteria mimiikan kautta, hän jatkaa.

Suojatien teemat vetosivat myös muihin työryhmän jäseniin.

-Kun sain käsikirjoituksen luettavaksi, itku pääsi. Esiin nousi vahvoja tunteita omasta elämästä ja lapsuudesta, kuten turvattomuuden hetkiä. Tämä prosessi on avannut omia tunnelukkojani, kun tunteita on joutunut käsittelemään. Tämä tuntuikin tarinalta, joka on kerrottava. Se on voimauttavaa, kun viedään niiden asioiden äärelle, joista kaikki lähtee. On ylpeä olo, että saan olla tuomassa tätä ihmisille, Koivuporras kertoo.

 

Neljä esitystä marraskuussa

Vuonna 2016 perustettu JOKO-teatteri koostuu lohjalaisista taiteen tekijöistä. Teatteri tuotti vuonna 2016 Tytyrin Elämyskaivokseen suositun näytelmän Meidän aika. Koskettava näytelmä sekä hurmasi että herkisti yleisönsä tuolloin. Näytelmälle on suunniteltu kiertuetta. JOKO-teatterin hallitukseen kuuluvat Kai Lehtinen, Anna Rimpinen, Jussi Ontero ja Heidi Kotakoski.

Suojatietä esitetään Laurentius- salissa neljä kertaa: su 4.11. kello 17.00 (ensi-ilta), su 11.11. kello 17.00, ke 21.11. kello 19.00 ja su 25.11. kello 17.00. Kesto: n. 60 min. Esityksessä ei ole väliaikaa, vaan Fazerin ravintolapalvelu on avoinna 1,5 tuntia ennen näytöksiä. Lippuja voi ostaa Nettickettistä sekä Lohjan ja Nummelan Prismoista. Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille.

SMS