Tänään: 17.07.2024

Päätoimittaja

Suomalaisen musiikin juhlaa

konsertti, lohja

Perjantaina 8.12.2023 Lohjan kaupunginorkesteri kapellimestari Jukka Untamalan johdolla viettää Laurentius-salissa suomalaisen musiikin päivää klo 19 alkavalla konsertilla. Suomalaisen musiikin juhlaa -konsertin solistiksi saapuu ympäri maailmaa kysytty huippuviulistimme Elina Vähälä, joka kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kirkkaimpaan kansainväliseen kärkikaartiin. Hänen sointinsa ja virtuositeettinsa ovat valloittaneet musiikkikriitikoita ympäri maailmaa. Vähälän soittoa on kutsuttu häikäiseväksi, herkäksi ja nerokkaaksi. Maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellisen monipuolisena muusikkona Vähälä on ansainnut laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään. Konsertoimisen ohella Vähälä toimii professorina Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa. Hän on lisäksi vuonna 2009 toimintansa aloittaneen Viuluakatemian perustajajäsen. Vähälä soittaa Giovanni Battista Guadagninin vuonna 1780 rakentamaa viulua. Liput konserttiin löydät NetTicket.fi verkkokaupasta tai esimerkiksi Prisman infoista Lohjalla ja Nummelassa. Ennakkoon ostettu lippu on edullisempi kuin ovelta.

Elina Vähälä on solistina Magnus Lindbergin viulukonsertossa nro 2 (2015). Lindberg on tullut tunnetuksi musiikistaan, joka sisältää teoreettisia ja äärimmäisen kompleksisia rakenteita etsien esittäjien rajoja. Teoksellaan Kraft (1985) Lindberg niin sanotusti räjäytti pankin etsiessään musiikillisen soinnin rajoja tietokone apunaan. ”Vain äärimmäisyys on kiinnostavaa”, Lindberg julisti. Huolimatta Lindbergin musiikin hyvin teknisistä lähtökohdista se kuhisee elämää mehukkaan sointimaailmansa vuoksi. Sittemmin Lindbergin musiikista on alkanut löytyä myös melodisia aspekteja ja hienostuneisuutta. Lindberg onkin sanonut aloittaneensa säveltäjänuransa kivenhakkaajana, mutta päätyneensä savenvalajaksi. Lindberg on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä.

Konsertissa kuullaan myös Outi Tarkiaisen Joye (2017), joka on varsinainen miniatyyriteos orkesterille. Tähän vain noin minuutin mittaiseen teokseen säveltäjä on kertonut ”ladanneensa kaiken sen riehakkuuden ja yltiöpäisyyden, jotka intensiivisen onnen hetkellä ihmisessä ohikiitäen välähtävät”. Outi Tarkiainen (s. 1985) kuuluu sukupolvensa kansainvälisesti nopeimmin nouseviin suomalaissäveltäjiin, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. BBC Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, The National Arts Centre Orchestra (Kanada), San Francisco Symphony Orchestra, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri. Tarkiainen on säveltänyt orkesteri- ja kamarimusiikkia, näyttämöteoksia, teoksia orkesterille ja solistille sekä musiikkia jazzorkestereille. Tarkiaista on luonnehdittu säveltäjäksi, jonka ”väriaisti on hienostunut ja joka osaa käsitellä orkesteria lumoavasti” ja jonka ”musiikin voi kokea kuvien tai mielentilojen sarjaksi”.

Suomalaisen musiikin päivä on samalla Jean Sibeliuksen syntymäpäivä, ja konsertissa kuullaan myös Sibeliuksen toinen sinfonia, joka on hänen soitetuin ja levytetyin sinfoniansa. Teoksen valoisa luonnonläheisyys ja suurieleinen paatos nosti teoksen heti kantaesityksestään lähtien vuonna 1902 kansallisen vapaustahdon symboliksi helmikuun manifestin järkyttämälle kansakunnalle. Sibelius itse sanoutui irti musiikkinsa ulkomusiikillisista tulkinnnoista. Teos kuitenkin liikuttaa syvästi myös tämän päivän kuulijoita ympäri maailman.

SUOMALAISEN MUSIIKIN JUHLAA
pe 8.12.2023 klo 19 Laurentius-sali, Lohja

Elina Vähälä, viulu
Jukka Untamala, kapellimestari
Lohjan kaupunginorkesteri

Magnus Lindberg: Viulukonsertto nro 2
Jean Sibelius: Sinfonia nro 2 D-duuri op. 43

Elina Vähälä kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kirkkaimpaan kansainväliseen kärkikaartiin. Aikamme merkittävimpiin suomalaisiin säveltäjiin lukeutuva Magnus Lindberg tunnetaan väriä, voimaa ja liikettä ilmentävistä orkesteriteoksistaan. Hänen toinen viulukonserttonsa valmistui vuonna 2015. Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 2 D-duuri on Sibeliuksen sinfonioista soitetuin ja levytetyin. Ehkäpä säveltäjän vuonna 1901 tekemien Italian matkojen seurauksena teoksessa kuuluu niin valoisaa luonnonläheisyyttä, kuin suurieleisyyttäkin. Suomalaisen musiikin juhlaksi konsertti alkaa Outi Tarkiaisen onnen hetkeä kuvailevalla lyhyellä orkesterifanfaarilla.

kesto n.1h 35 min
lippuhinnat: 20€/25€ NetTicket.fi, ovelta kaikille 30€