”Yhdessä!” – Suomalaisen musiikin konsertti viihdyttää lohjalaisia itsenäisyyspäivän aattona torstaina 5.12. kello 19.00 Laurentius-salissa. Konsertissa esiintyvät Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesteri, Lohjan kaupunginorkesteri, Larte-kuoro, joka on musiikkiopistossa toimiva nuorten kuoro, sekä lohjalaisista laulun harrastajien kuoroista yhdistetty kuoro. Luvassa on kunnon kokoonpano, sillä lavalle astelee noin 50 soittajaa ja toinen mokoma laulajia. Konsertin johtaa Tuomas Törmi. Konsertti ohjelmassa on nimensä mukaisesti luvassa suomalaista musiikkia. Konsertissa kuullaan mm. Toivo Kuulan Häämarssi ja Sibeliuksen Valse Triste.

–Esitämme tuttua, suomalaista musiikkia kansanlauluista Erkki Melartiniin, Oskar Merikantoon ja Jenni Vartiaiseen. Olen myös sovittanut kuoroille pari sikermää, joista toisessa on kansanlaulua ja toisessa tuttuja viihdemusiikin melodioita. Konsertissa on siinä mielessä helppoa musiikkia, että esitämme lyhyitä, kauniita melodioita emmekä pitkiä sinfonioita. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua tiettyihin kappaleisiin. Juonnan konsertin ja kerron myös kappaleiden taustoista, Törmi avaa.

Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesteri harjoittelee Tuomas Törmin johdolla.

Yhdessä soittamisen iloa

Törmi toteaa esiintyjäjoukkoon viitaten, että kyse on myös yhdessä tekemisen konsertista.

–Kaupunginorkesterin äänenjohtajat toimivat myös musiikkiopistossa sivutoimisina tuntiopettajina, joten on luontevaa soittaa yhdessä. Olemmekin joka vuosi tehneet enemmän tai vähemmän yhteistyötä konserttien merkeissä. On todella hienoa, että ammattilaiset ja nuoret pääsevät soittamaan yhdessä mestari–kisälli -tyyliin. Siinä pystyy lennossa auttamaan toisia ja jakamaan kokemuksia. On tärkeää päästä soittamaan yhdessä toisten kanssa. Se luo yhteishenkeä ja oman yhteisön ja tuo kavereita.

Törmi kertoo, että myös monissa muissa kaupungeissa orkesterit ja musiikkiopistot tekevät vastaavanlaista yhteistyötä, mutta Lohjalla se toimii erityisen hyvin.

–Monessa muussa kaupungissa yhteistyö ei ole näin järjestäytynyttä. Lohja on sopivan kokoinen tällaiseen, kun meillä on kaupunginorkesteri ja yksi musiikkiopisto. On hienoa, että meillä on Lohjalla tällainen paketti, Törmi iloitsee.

Konsertilla myös hiotaan ohjelmistoa ja kerätään rahaa ulkomaan matkaa varten, jolle osa musiikkiopiston opiskelijoista on lähdössä yhdessä Kirkkonummen kamariorkesterin kanssa.

–Tavoitteet ovat tärkeitä. On tärkeää olla jotain, jonka eteen teemme töitä yhdessä nuorten kanssa, Törmi sanoo.

Konsertti on maksuton, mutta nuorten matkaa voi tukea ostamalla konsertin ohjelman.

Klassista musiikkia on joka puolella

Klassinen musiikki voi tuntua äkkiseltään vieraalta musiikkilajilta, mutta kun asiaa ajattelee tarkemmin, huomaa, että olemme lähes päivittäin tekemisissä klassisen musiikin kanssa. Jos esimerkiksi katsomme elokuvia, tv-sarjoja tai mainoksia tai pelaamme pelejä, korviimme kantautuu hyvin todennäköisesti juuri klassista musiikkia.

–Elokuvat ovat hyvä esimerkiksi siitä, miten erilaisia tunnelmia musiikilla saa aikaan. Musiikki on kuvalle ehdoton tuki tunnelman luomisessa. Sinfoniaorkesteria käytetään paljon, koska siitä saadaan luotua niin monenlaisia vaihtoehtoja sen mukaan, mitä soittimia yhdistellään. Paljon käytetään esimerkiksi isoa jousistoa yhdistettynä pianoon, Törmi avaa.

”Yhdessä!” – Suomalaisen musiikin konsertti onkin hyvä paikka tulla virittämään omat korvat klassiselle musiikille oli se sitten entuudestaan tuttua tai vielä vierasta. Konsertti kestää noin tunnin (ei väliaikaa). Konsertin järjestävät yhdessä Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto ja Lohjan kaupunginorkesteri.

SMS