Suomalaisviihde on saavuttanut jonkin verran kansainvälistä huomiota erityisesti musiikin ja elokuvien saralla – varsinkin Hollywoodissa kuten ohjaaja Renny Harlin.

Suomalaisia musiikkiartisteja, kuten Nightwish, HIM ja Lordi, on kuunneltu ympäri maailman, ja he ovat tehneet konserttikiertueita eri puolille maailmaa. Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006 kappaleellaan ”Hard Rock Hallelujah”, mikä auttoi nostamaan suomalaista musiikkia kansainväliseen tietoisuuteen.

Suomesta on myös tullut suosittu paikka elokuvien kuvaamiselle, ja useita suomalaisia elokuvia on esitetty kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Esimerkiksi Aki Kaurismäen elokuvia on näytetty Cannesin elokuvajuhlilla ja Berliinin elokuvajuhlilla. Myös vuonna 2017 ensi-iltansa saanut suomalainen elokuva ”The Other Side of Hope” sai kansainvälistä huomiota ja sai useita palkintoja eri elokuvafestivaaleilla.

Lisäksi Suomi on tunnettu muun muassa suomalaisesta tango-musiikista, joka on saavuttanut suosiota erityisesti Argentiinassa. Myös suomalainen sauna on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa, ja sitä pidetään yhtenä Suomen ikonisimmista kulttuuriperinteistä.

Kaiken kaikkiaan suomalaisviihde ei ole ehkä maailmalla yhtä tunnettua kuin esimerkiksi amerikkalainen tai brittiläinen viihde, mutta se on kuitenkin saavuttanut jonkin verran kansainvälistä tunnettuutta eri aloilla.

Berliinin elokuvajuhlat ja suomalaiset

Suomalaiset elokuvat ovat olleet edustettuina Berliinin elokuvajuhlilla jo vuosikymmenien ajan, ja ne ovat keränneet kansainvälistä tunnustusta ja palkintoja. Esimerkiksi Aki Kaurismäen elokuvat, kuten ”Mies vailla menneisyyttä” ja ”Le Havre”, ovat olleet mukana Berliinin elokuvajuhlilla ja voittaneet siellä palkintoja.

Myös nuoremmat suomalaisohjaajat ovat saavuttaneet menestystä Berliinin elokuvajuhlilla. Esimerkiksi Zaida Bergrothin ohjaama elokuva ”Miami” oli mukana kilpasarjassa vuonna 2017 ja sai positiivisen vastaanoton.

Suomalaiset näyttelijät ovat myös saaneet tunnustusta Berliinin elokuvajuhlilla. Esimerkiksi Laura Birn voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon vuonna 2013 elokuvasta ”Puhdistus”.

Berliinin elokuvajuhlat ovat yksi maailman merkittävimmistä elokuvatapahtumista, ja se houkuttelee vuosittain suuren määrän elokuvantekijöitä, kriitikkoja ja elokuvafaneja ympäri maailmaa. Suomalaiset elokuvat ovatkin hyvin edustettuina Berliinin elokuvajuhlilla, ja ne ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota ja arvostusta.

Zaida Bergroth

Zaida Bergroth on suomalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on tehnyt uraa suomalaisessa elokuva- ja televisioteollisuudessa. Hän syntyi vuonna 1977 Helsingissä ja valmistui elokuvaohjaajaksi Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitokselta vuonna 2006.

Bergroth on ohjannut useita pitkiä elokuvia, joista tunnetuimpia ovat ”Lasten elokuva” (2010), ”Miami” (2017) ja ”Tottumiskysymys” (2013). Hänen elokuvansa ovat käsitelleet usein naisen asemaa ja identiteettiä eri aikakausina. Esimerkiksi elokuva ”Miami” kertoo 1990-luvun laman aikana nuoresta naisesta, joka pyrkii luomaan uraa elokuvaohjaajana, kun taas ”Tottumiskysymys” käsittelee äitiyttä ja parisuhdetta modernin yhteiskunnan kontekstissa.

Bergroth on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia uransa aikana. Hän voitti vuonna 2010 parhaan ohjaajan palkinnon Suomen elokuva- ja televisiopalkinnoissa elokuvastaan ”Lasten elokuva”, ja elokuva ”Miami” oli ehdolla useissa kategorioissa Jussi-palkinnoissa vuonna 2018.

Bergroth on myös ohjannut televisiosarjoja, kuten ”Mustat lesket” ja ”Katsaus Suomesta”, ja hän on toiminut myös käsikirjoittajana ja tuottajana eri projekteissa. Hänen uransa on ollut menestyksekäs ja vaikuttava suomalaisessa elokuva- ja televisioteollisuudessa.

Suomalaiset maailmalla on aiheena myös Bachelor Suomi– ohjelmassa, missä tällä kaudella kaksi suomalait poikamiestä toivo tapaavansa elämänsä rakkauden.