Mikä on oma valintasi kun vietät kotona iltaa? Katsotko suoraan television peruskanavien ohjelmia mainoksineen, vai valitsetko suoratoistokanavan, jota katsot televisiosi kautta, vai onko valintasi tietokoneesi? Läheskään jokaisessa taloudessa ei ole enää televisiota, sillä monet käyttävät viihteen katsomiseen tietokonetta ja älypuhelintaan, eikä televisiolla ole niin suurta merkitystä kuin ennen. Jos vielä muutamia vuosia sitten tärkein ja seuratuin ohjelma oli uutiset, on se sitä yhä vieläkin, mutta sen katsojamäärät ovat pudonneet vuosi vuodelta.

Koska katsot ja mitä katsot?

Ennen suoratoistoa ja ennen taivaskanavia ja kaapelitelevisiota olimme siinä mielessä television orjia, että meille annettiin etukäteen kellonajat ja ohjelmatiedot. Eli jos halusit seurata jotain tiettyä sarjaa, sinun oli istuttava television äärelle tiettynä päivänä ja tiettynä aikana. Nykyään suoratoistokanavat ovat mahdollistaneet, että voit katsella haluamasi ohjelmat juuri silloin kuin haluat, ja voi katsella vaikka mielenkiintoisen tv-sarjan koko kauden kerralla.

Entä sitten markkinoilla olevat uudet televisiot? Niissä on käytännössä kaikissa internet valmius ja iso määrä valmiita sovelluksia niin suoratoiston katselemiseen ja erilaisten pelien pelaamiseen. Katsottaessa ja tilattavissa on niin elokuvia, sarjoja, dokumentteja ja urheilua – entistä enemmän ja laajemmalla skaalalla. Suomalaisten TV:n äärellä viettämä aika on kasvanut. Finnpanelin TV-mittaritutkimuksen mukaan TV-ruutujen äärellä vietetty aika on kasvanut kymmenessä vuodessa yli 30 minuuttia. Vuonna 2020 TV-ruudun äärellä vietettiin jo 3 tuntia ja 37 minuuttia. Online-TV:n suosio kasvaa nopeasti, mutta ylivoimainen enemmistö katselusta tapahtuu yhä lineaarisen lähetyksen äärellä. On kuitenkin vain ajan kysymys, koska katseleminen siirtyy enimmäkseen epälineaariksi – paitsi uutisten ja urheilun osalta. Urheilua seurataankin paljon suorien lähetysten kautta, ja monet televisiokanavat kehittävät kokoajan uudenlaisia realityohjelmia tai suoria televisioformaatteja, jotka omalta osaltaan tulevat ainakin hidastamaan siirtymistä pois lineaarista katsomisesta.

Kumpaa sinä katselet enemmän? Suoratoiston kautta kun haluat, vai television aikataulujen mukaan tuotettuja ohjelmia?

Otsikon kysymys suoratoisto, televisio vai tietokone on siinä mielessä väärä, että suoratoisokanavia voit katsella tietokoneella, älypuhelimalla ja sillä televisiolla. Tärkeämpi kysymys lienee nimenomaan tuo lineaarisuus, onko tulevaisuuden katsominen enemmän näitä suoria lähetyksiä, vai sittenkin niitä elokuvia ja sarjoja juuri silloin kun haluamme – todennäköisempää on, että molemmat ohjelmatyylit tulevat jatkumaan, mutta lineaariset ohjelmat tulevat kohtaamaan entistä enemmän kilpailua katsojien vapaa-ajasta, ja siksi niiden tulee uudistua nopeammassa tahdissa kuin koskaan aiemmmin pärjätäkseen katsojista kilpailtaessa. Ohjelmien jatkosta päättävät katsovat kuitenkin nimenomaan sitä, kuinka paljon mikäkin ohjelma saa katsojia, ja hyväkin ohjelma voi päätyä hyllylle, jos se ei saa vaadittavaa katsojamäärää halutussa katsojaryhmässä.

Ostatko vielä television?

Jos itselläsi on tulossa oma televisio käyttöikänsä päähän, oletko jo päättänyt, minkä ostat seuraavaksi? Esimerkiksi tietokoneeseen liitettävän videotykin saa jo television hinnalla – mutta se vaatisi kunnon seinää kotona. Vai kelpaako sinulle tietokone, jossa on kunnon näyttö – vain onko valintasi sittenkin iso televisio, josta varmasti näkevät naapuritkin ikkunasi kautta?

Jos kuvaputkien aikana television koko oli luokkaa 22-32 tuumaa, ovat nykyiset kotien televisiot jo yleensä yli 40 tuumaisia vaikka kotiemme neliöt eivät välttämättä ole kasvaneet samaa tahtia. Onko teillä kotona televisio kodin sydän, vai löytyykö se jostain nurkasta, ja sitä katsotaan, jos ei muutakaan tekemistä keksitä?

Tiesitkö että?

Kaikilla TV:illä on suositeltu katseluetäisyys ja -kulma, jotka tulee huomioida TV:n sijoittamisessa kotiin. Paras ja vangitsevin katselukokemus saavutetaan, kun ruutu täyttää 40 % näkökentästäsi. Näkökenttä voidaan määrittää, kun tiedetään TV:n koko. Jotta TV saataisiin sijoitettua sopivalle etäisyydelle, kerrotaan ruudun koko 1,2:lla. Tämä tarkoittaa siis sitä, että 75 tuuman TV:tä katsottaessa tulee istua 90 tuuman eli 2,3 metrin päässä TV:stä.