Lohjalla toimivan Mudo ry:n pääopettaja, Vesa Suomalainen, on palkittu Taustavoimat-kunniakirjalla vuoden 2023 Urheilugaalassa 12.1.2023 Helsingin Jäähallilla.

TAUSTAVOIMA on lajin pitkäaikainen toimija, jonka panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä lajissaan ja suurella lajisydämellään ollut mukana lajin pitkäaikaisessa kehittämisessä.

Vesa Suomalainen on nuoruudessaan ollut kova junioriurheilija ja päälajissaan uinnissa menestynyt kilpailijanakin 80-luvulta. Oman uintiuran loputtua Vesa jatkoi lähes 10 vuoden ajan lasten ja nuorten valmentajana, suorittaen myös seuraohjaajan ja SVUL-valmentajan tutkinnot. Usean lajin kautta Taekwondo on kuitenkin vienyt sydämen ja samalla myös perheen nuorisokin löysi tiensä saman harrastuksen pariin.

Nykyisin Vesa toimii eri luottamustehtävissä Suomen Taekwondoliitto ry:n luottamustehtävissä, kuten kilpailutuomarina 2013 alkaen, liikesarjamaajoukkueen joukkueenjohtajana vuodesta 2017 alkaen ja kilpailukoordinaattorina valiokuntatehtävien lisäksi.

Lohjalla Vesa toimii Taekwondossa opettajana Mudon harjoituksissa. Myös seuran toiminta osoittaa Vesan tapaa toimia, kun seuran peruskurssille pääsee veloituksetta. Seuran filosofia kuuluukin; ” Mudo toteuttaa toiminnassaan sitä, jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon. Liikunnan iloa, vaikka yhdessä perheen kanssa.”. Vesa on käynnistänyt Jari Seppälän kanssa Mudo ry:n toiminnan 2014,
hän toimii Mudo Lohjan pääopettajana sekä hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2014 alkaen, eli jo 9 vuotta.

Vesa on valmentanut myös omia lapsiaan, joista Naam Suomalainen voittanut viidesti SM-kultaa liikesarjoissa (Cadet, Junior sekä U30F-sarjoissa) sekä neljänä vuotena mitaleja Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuista myös PM kultaa veljensä Keni Suomalaisen kanssa 2016. Vuonna 2016 Naam osallistui liikesarjojen MM-kilpailuihin ja sijoittui pisteillä katsottuna jaetulle 13 sijalle, kun 12 pääsi finaalikierroksille sekä vuonna 2018 MM-kilpailuissa 9 sijalla.

Vesa on kulkenut liikesarjamaajoukkueen kanssa vuodesta 2014 alkaen ja toiminut vuodesta 2017 alkaen Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajana kiertää lähes kuukausittain maajoukkueen leireillä ja kilpailuissa joukkueen kanssa. Tämä on tuonut hyvää kokemusta huippuvalmentajien ja kilpailijoiden toiminnasta ympäri maailmaa, ja sitä kerättyä tietoa hän on jakanut harrastajille ja kilpailijoille avoimesti.

Taekwondon ohjauksen lisäksi Vesa toimii liikesarjatuomarina ja on aktiivisesti mukana Suomen Taekwondoliiton toiminnassa edistäen Taekwondon kehittämistä kansallisella tasolla arvostetuksi ja näkyväksi urheilulajiksi, joka tarjoaa laadukkaita liikunta- ja urheilupalveluita kaikenikäisille.

Suomen Taekwondoliiton luottamustehtävät
2013 – Liikesarjatuomarina (B-luokitus 2015)
2014 – 2017 Harrastajavaliokunta (2015-2017 puheenjohtajana)
2015 ja jatkuu – Kilpailukoordinaattori Liikesarjat
2017 ja jatkuu – Liikesarjamaajoukkueen joukkueenjohtaja
2021 ja jatkuu – Liikesarjavaliokunnan jäsen

Vesa on myös Lohjan Liikuntakeskus Oy:n hallituksen jäsen vuodesta 2022 alkaen.