Moni mieltää Suomen kesän optimaalisimmaksi mökkeilysesongiksi, mutta todellisuudessa myös syksy on oivaa aikaa nauttia herkullisista ruoista, juomista ja musiikista mökin idyllisessä ympäristössä. Mökkijuhlat ovat täydellinen tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Vielä syksyn tullenkin on hyvä aika suunnitella seuraavaa mökkiviikonloppua, joka edellyttää toki juhlien järjestäjältä hieman erilaista panostusta kuin kesän juhlien suunnittelu.

 

Milloin aloitat valmistelut tuleviin syyskauden mökkijuhliin?

Aloita valmistelut tuleviin syyskauden mökkijuhliin hyvissä ajoin. Tämä antaa sinulle riittävästi aikaa suunnitella ja toteuttaa kaiken tarvittavan. Aloita esimerkiksi miettimällä, mitkä ruoat haluat tarjota juhlissa. Pidä huolta, että kaikki tarvittava on ostettuna ja valmiina ajoissa, ja ellei mökkipiha ole vielä täysin kalustettu, voit löytää sopivia ulkokalusteita esimerkiksi https://www.vidaxl.fi/g/4299/ulkokalusteet valikoimasta.

Muista myös, että jos juhlat pidetään ulkona, on hyvä varautua siihen, että sattuu sateisempaa päivämäärän. Valmistele siis esimerkiksi teltta tai muuta vastaavaa suojaa, jotta vieraasi voivat olla turvassa sateelta. Lisäksi on hyvä varautua lisälampoihin ja -valaisimiin, jos ne ovat tarpeen. Kata pyöreä ulkopöytä täyteen satokalenterin mukaisia herkkuja ja muista varata kaikille vieraille tarpeeksi tilaa suojan alle. 

Pidennettyjen syysiltojen ansiosta on mahdollista pitkienkin illallisten ja yöpymisen mökillisiinjuhliin. Muista kuitenkin varautua tulevaan aikaan etukäteen! Välillä joukkoon saattaa saapua yllättäviä osallistujia kutsuvieraiden seuralaisina, jolloin esimerkiksi pinottavat puutarhatuolit voivat tarjota pöydän äärelle lisää istuintilaa.

Minkälaisia ruokia ja juomia tarjotaan syyskauden mökkijuhlilla?

Syyskauden mökkijuhlilla tarjotaan usein herkullisia ruokia ja juomia. On tärkeää valita jotain, joka sopii kaikille vieraille ja joka on helppo valmistaa. Syksyn tullen kesän suhteellisen kevyet herkut voivat jo väistyä täyteläisempien ja tuhdimpien herkkujen tieltä. 

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lohi- ja kalkkunapihvit, tai kasvispainotteisesti syöville erilaiset kasvispihvit. Nämä ovat myös herkullisia ja helposti valmistettavia ruokia ja sopivat kaikilel vieraille, kunhan muistat ottaa jo etukäteen erikoisruokavaliot huomioon. Lisäksi on hyvä muistaa, että syyskuussa on jo alkanut sienestyskausi, joten sienipihvejä voi myös olla tarjolla. Myös kermainen sienikastike toimii loistavana lisukkeena vaikkapa perunan ja erilaisten pihvien kanssa. Erilaiset sienisalaatit ovat myös taattu menestys perinteisten viher- ja pastasalaattien lisänä. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, ettei mökkijuhlissa tarvitse erityisemmin prameilla, vaan terveellinen kotiruoka voi hyvinkin riittää.

Juomia valitessa on hyvä panostaa laatuun. Tämä ei kuitenkaan aina väistämättä tarkoita kalleimpia merkkituotteita. Osta tarjolle riittävästi sekä raikasta valkoviiniä, että syksyn tunnelmaan sopivaa täyteläistä punaviiniä, oluita ja siidereitä. Esimerkiksi kirpeä, kuiva omenasiideri on omiaan viilenevänä syysiltana. Muista varautua myös alkoholittomilla vaihtoehdoilla, jotta jokaisen vieraan tarpeisiin on varmasti vastattu.

Viihdettä mökkijuhliin: musiikkia, pelejä, ohjelmaa

Mökkijuhlien viihteen tulisi olla laadukasta ja mielenkiintoista. Musiikkia, pelejä ja ohjelmaa on hyvä sekoittaa, jotta kaikille löytyy jotain tekemistä. Erilaiset pihapelit, kuten mölkky, voivat tulla syksyllä kyseeseen aivan yhtä hyvin kuin kesälläkin, mikäli sääolosuhteet vain sallivat. Sateisemmissa olosuhteissa voi taas soittaa musiikkia ja laulaa yhdessä vaikka karaokea, eikä tanssimistakaan kannata sulkea pois. Erilaiset kortti- ja lautapelit tai vaikkapa piirrä ja arvaa -peli voivat myös toimia rauhallisempana tekemisenä, johon kaikki halukkaat voivat osallistua.

Ei kuitenkaan kannata suunnitella iltaan liikaa ohjelmaa, vaan antaa tilaa myös rennolle keskustelulle ja yhteiselle matalan kynnyksen ajanvietolle. Ihanteellisessa tilanteessa kaikki ohjelma on sellaista, että siihen voivat osallistua ne jotka haluavat, eikä sitä odoteta kaikilta läsnäolijoilta. Syksyn tullen illat jo viilenevät, joten sopivalla porukalla myös saunan lämmittäminen voi tuoda iltaan yhden keinon viettää mukavaa yhteistä aikaa. Kenties rohkeimmat vieraat uskaltavat vielä pulahtaa myös järveen, mikäli mökkisi on rannan tuntumassa!

Nauti syyskauden mökkijuhlista herkullisista ruoista, juomista ja musiikista mökin idyllisessä ympäristössä läheistesi kanssa.