Näin lähiruokateemaan ajattelin kirjoittaa omasta ruokatottumuksesta, joka on vuosien varrella kehittynyt nykyiselleen. Kehityksen varrella ovat olleet ne miehille tutut roiskeläppäpitsat, intin jarrusopat ja paljon muuta. En ole koskaan varsinaisesti kieltäytynyt mistään ruoasta, ja olenkin elämäni aikana sitten uskaltanut maistella vähän sitä sun tätä, eikä matkoillakaan ole tullut liiemmin varottua – mutta en ole ollut kipeäkään.

Nuoruuteeni ja aikuisiän varhaisvuosiin kuuluivat olennaisena osana kaikenlaiset puolivalmisteet, joissa ei tarvinnut minkäänlaista keittiötaitoa. Voin myös sanoa, että silloin 90-luvulla en myöskään miettinyt mitään lähiruokaa, ja muutenkin ruoka oli enemmänkin sellainen pakollinen vaihe päivässä.

Olin kuitenkin paljon töissä hotelleissa ja erilaisissa ravintoloissa, joten työsuhde-etuihin kuului myös todella hyvien ruokien syöminen ja myös niiden valmistuksen näkeminen – joka vähitellen johti myös siihen, että itse alkoi kiinnostua vähän enemmän itse siitä ruoasta.

Kotiruoan merkitys

Kotiruoka ei ollut merkinnyt minulle kovin paljoa aiemmin, ja vasta asettuessamme perheeni kanssa aloillemme, alkoi meille tulla erilaisia ruokaan liittyviä perinteitä, ja muutenkin ruoka alkoi saada tärkeämmän merkityksen elämässä. Kylläkin yhtenä pakottavana syinä olivat oman kehon ja elimistön muutokset, jotka alkoivat rajoittaa perheemme ruokailuja rajusti – siinä mittakaavassa, että kotiruoka alkoi olla todellisuudessa se ainoa vaihtoehto ruokailulle, eikä kyse ole hienostelusta tai nyrpistelystä – elimistö ei vain enää suostunut hyväksymään tiettyjä raaka-aineita, jotka aiemmin olivat kuuluneet normaaliin arkiruokaan. Oli siis pakko oppia aivan uusia tapoja kokata, ja tehdä se kotona.

Kotiruoan merkitys on siis viimeisen kymmenen vuoden aikana todellakin saanut aivan uuden merkityksen. Samalla myös ruoan alkuperä on tullut tärkeäksi osaksi ruokatietoutta, samoin kuin kaikkien ruokatarvikkeiden tuoteselosteet. Jos et ole niitä koskaan joutunut tarkemmin lukemaan, niin voin kertoa, että monissa tutuissa perusruokatarvikkeissa on melkoisia yllätysraaka-aineita mukana.

Kotiruoka ja lähiruoka eivät kuitenkaan ole välttämättä sama asia kuin luomuruoka, mutta kaikki liittyy entistä parempaan tiedostamiseen siitä, mitä syö.

Terveellisempiä vaihtoehtoja

Se, että tiedän entistä tarkemmin mitä syön ja mitä olen syönyt ei suoranaisesti tarkoita, että söisin varsinaisesti terveellisemmin. Tietoisuus kyllä mahdollistaa terveellisemmän ruokailun, mutta omat mieliteot vievät välillä pahoille teille ja päivän aterioiden oheen saattaa valmistua uunista omenahyvettä tai vastaavaa.

Kuinka hyvin sinä olet tietoinen omasta syömisestäsi? Eli mitä todellisuudessa syöt, ja kuinka paljon syömästäsi ruoasta tulee kaukaa? Varsinkin kun nyt puhutaan sekä energiasta että hiilijalanjäljistä, on hyvä myös itse kiinnittää huomiota omaan syömiseen ja omiin valintoihin.

Mieti itsekin, mitä kotiruoka voisi merkitä parhaimmillaan teidän perheellenne? Vai onko se jo koko perheen yhteinen asia.

KO