Taiteilija Pekka Kainulaisen näyttely pidetään Ojamon perhetukikeskuksessa (Ojamonharjuntie 64B, A-rappu) 29.11. – 7.12. Taidenäyttelyn avajaisia vietetään 29.11. kello 15.00 – 19.00. Opastetut kierrokset sekä avajaispäivänä että näyttelyn aikana alkavat kello 15.00, 16.00, 17.00 ja 18.00. Ilmoittautuminen kierrokselle osoitteessa pekka@pekkakainulainen.fi.

Performanssitaiteilijan ja metallimusiikkia esittävän Amorphis-yhtyeen sanoittajan Pekka Kainulaisen puhelin soi eräänä syksyisenä päivänä vuonna 2017. Puhelu tuli Lohjan kaupungin Ojamon perhetukikeskuksesta. Psykiatrinen sairaanhoitaja Erja Kivistö tiedusteli mahdollisuutta saada taiteilija tekemään jotain perhetukikeskuksen ulkotilan ankealle betoniseinälle. Tapaaminen sovittiin.

Siitä käynnistyi koko vuoden kestänyt yhteistyö taiteilijan ja lastensuojelutyön ammattilaisten välillä. Kotimaisilla ja kansainvälisillä performanssifestivaaleilla Intiaaniasiain toimisto -nimistä esitystään jo vuosikymmenet kierrättänyt taiteilija aavisti nyt olevansa paitsi tämän hetken suomalaisen yhteiskunnan yhdessä kipupisteessä myös oman taiteensa ytimessä. ”Vielä haluan kiittää, omasta ja Intiaaniasiain toimiston puolesta, organisaation alimpia. He ovat osoittaneet minulle onnettomuudessa itävät siemenet ja haavasta versovan elämän.” (Lainaus Intiaaniasiain toimistoa esittelevästä kirjasesta).

Osallistuminen yhteiskunnallisten paineiden ristiaallokossa työskentelevien perhetyöntekijöiden ja sosiaalityöntekijöiden palavereihin sekä tutustuminen heidän asiakkaiden elämäntilanteeseen ovat saaneet taiteilijan mietteliääksi. Mutta on syntynyt myös kuvakäsikirjoitus Kiireellinen sijoitus -videoon, sekä aihepiiriä käsittelevä taidenäyttely.

Ankean betoniseinän elävöittämisestä alkanut luova prosessi on laajentuessaan ja syventyessään päätynyt esittämään kysymyksen: mitä meidän pitää tehdä yhteiskunnassamme, jotta voimme toimia lastensuojelulain velvoittamalla tavalla? Taiteilija ei siihen pysty vastaamaan, mutta ehkä taiteilijoiden ja sosiaalialan ammattilaisten välisellä yhteistyöllä on mahdollista muodostaa tilanteesta uudenlaisia kuvia, näkemyksiä?