Galleria LUTSin ”Naiset puutarhassa” -näyttely koostuu Annina Åsvikin öljymaalauksista, joissa hän kuvailee puutarhan maisemaa, sekä Iiris Ruuthin tussilla paperille tehdyistä naisten muotokuvista. Ruuth ja Åsvik yhdistävät voimansa tarjotakseen katsojille pohdittavaa naisten historiasta ja asemasta inspiroivassa puutarhaympäristössä.

Jemmassa, Gallerian portaikossa ja alakerrassa, esitellään espoolaisen taideopettajan ja taiteilijan, Elise Perttulan, teoksia. Näyttely ”Vastuullinen yltäkylläisyys” kuvastaa luonnon nykytilan ja tulevaisuuden pohdintaa. Perttula pyrkii taltioimaan kauniita, värikkäitä ja onnellisia hetkiä maalauksiinsa säilyttääkseen ne ikuisesti. Hänen teostensa kukat toimivat ilmentäjinä täyteläisille ja värikylläisille hetkille, luoden ajatuksen yltäkylläisestä elämästä maalausten kautta.

Lisäksi LUME-mediataiteentilassa esitetään, paikallisen kuva- ja mediataiteilijan, Pasi Rauhalan, teos ”Eero Was Here”, 3D-animaatio joka on luotu Unreal Engine -pelimoottorilla. Teos heijastelee paikkaa, joka esiintyy Eero Järnefeltin maalauksessa ”Kukkiva kesä” (1918). Rauhala kuvittelee, millaisia jälkiä ihmisen elämä jättää maisemaan ja pohtii, millaista elämä olisi voinut olla sata vuotta sitten.

Näyttelyt ovat avoinna 9.2. – 2.3.2024 osoitteessa Laurinkatu 48, 08100, Lohja. Ti-pe 13:30-18:00 ja lauantaisin 10:00-14:00.

Lähikuvassa taiteilija Pasi Rauhala

eero was here galleria LUTS
Eero was here – galleria LUTS

Asut Lohjalla, koska tulit tänne ja miksi?

– Olen asunut Lohjalla vuodesta 2011. Vaimoni on täältä kotoisin ja muutimme tänne opintojen loppuvaiheessa lapsemme kanssa isomman kodin ja rauhallisemman ympäristön vuoksi.

Mikä saa sinut tekemään taidetta, ja mikä aikoinaan sai sinut aloittamaan?

– Taiteen tekeminen on ollut vuodesta 2007 päätyöni. Mikä saa ihmiset ylipäänsä tekemään työtä? Toivottavasti jonkinlainen intohimo siihen mitä tekee. Opiskelin ammattiini 12 vuotta kolmessa eri yliopistossa. En ole syntynyt taiteilijaksi enkä edes haaveillut siitä ammattia nuorempana. Taideopintojen myötä löysin pikkuhiljaa oman tapani ilmaista itseäni, josta sittemmin on tullut työni.

Onko sinulla esikuvia?

– On toki. Ei tosin ketään yhtä tiettyä vaan eri vaiheissa uraa ja elämää esikuvia on tullut ja mennyt. Paljon on ihmisiä, joita katson kunnioittavasti ylöspäin heidän ammatista ja statuksesta riippumatta. Ylipäänsä arvostan itseään kunnioittavia ja työtään intohimolla tekeviä ammattilaisia kaikilla aloilla.

Mitä haluat kertoa taiteellasi, tai saada aikaan tunteita?

– Taiteessani on usein erilaisia tasoja ja tarinoita takana. Jokaisella teoksella on omansa. Hyvä taide herättää tunteita, ajatuksia ja saattaa kyseenalaistaa jotakin totuttua. Taide voi myös auttaa näkemään yhteiskunnassa piileviä ongelmia ja tuoda niitä keskusteluun.

Onko sinulla tavoitteita taiteesi kanssa?

– Ehkä uran alussa oli enemmän haaveita ja tavoitteita joita kohti pyrki kurottelemaan. Suurimman osan näistä olen tavalla tai toisella saavuttanut, joten olen viime aikoina pyrkinyt enemmänkin näkemään lähelle ja keskittymään tähän hetkeen. Tulevaisuudessa on niin paljon muuttujia ja epävarmuustekijöitä, että en halua asettaa sinne taiteeseeni liittyviä tavoitteita. OIen parhaimmillani juuri nyt ja siitä ajatuksesta pyrin pitämään kiinni.

Mitä haluaisit sanoa aloitteleville taiteilijoille, tai niille nuorille, jotka miettivät taiteilijaksi ryhtymistä?

– Taiteilijaksi ei ryhdytä, siihen kasvetaan hitaasti. Usko itseesi äläkä luovuta. Kokeile eri ilmaisutapoja, tee virheitä ja huonoja teoksia. Ota niistä opiksi ja pyri koko ajan paremmaksi versioksi itsestäsi, älä keneksikään muuksi. Vain olemalla oma itsesi sinusta voi lopulta tulla taiteilija, jos todella niin haluat. Mutta suosittelen opiskelemaan myös jonkin toisen ammatin. Hyvin harva tulee toimeen pelkästään tekemällä taidetta, vaikka se olisikin päätyö.

KO

Kommentoi kirjoitusta