Taiteilijat ovat tavattavissa Tytyrin elämyskaivoksella ti 26.6 klo 11-12 ja 14-15 yleisökierroksilla sekä ke 27.6 klo 11-12, 14-15 ja 15.30-16.30 yleisökierroksilla. Yleisökierrokset ilman ennakkovarausta.

Takamaa_tytyr-14.jpg

Tytyri Elämyskaivoksessa on vuodenvaihteeseen saakka esillä Takamaa-kollektiivin Joki-teos. Teoksessa veistos, äänimaisema ja liikkuva kuva yhdistyvät yhdeksi elämykseksi. Takamaa-kollektiiviin kuuluvat kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieaho, valokuvataiteilija Anni Hanén sekä muusikko ja säveltäjä Johanna Pitkänen.

Taiteilijoita yhdistää kiinnostus luontoon, filosofiaan ja mystiikkaan – Joki-teoksen yhteinen matala vire löytyi kaivoksessa vieraillessa. Teoksen kantava voima virta näkyy kimmellyksenä videolla, syvyyksiin vievässä äänimaisemassa sekä veistoksen muotokielessä.

Teos tarjoaa katsojille mahdollisuuden pysähtyä ja heijastaa omia kokemuksiaan. Erilaiset heijastukset tulevat esiin myös teoksen eri osissa. Yhtenä äänimaiseman lähtökohtana on ollut metallisuus, viitaten veistoksen materiaaliin. Metallisuus näkyy myös videon abstraktinomaisessa kuvakielessä. Veistoksen materiaalina on kierrätysalumiini, toisin sanoen juomatölkit, joita on käytetty siihen 1600 kappaletta. Materiaalin valintaan ovat vaikuttanut kaivoksen kosteat olosuhteet.

Teos on valmistunut vuonna 2018 ja sitä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Sinebrychoff.

 

BIO Takamaa-kollektiivi

Takamaa-kollektiivi on keväällä 2017 muodostettu kolmen taiteilijan työryhmä, johon kuuluvat kuvanveistäjä Jenni Tieaho, valokuvataiteilija Anni Hanén sekä muusikko Johanna Pitkänen. Kollektiivin työskentelyssä kuva, veistos ja musiikki kutovat kukin omalla tavallaan yhteistä tarinaa.

Jenni Tieaho on toiminut kuvanveistäjänä ja ympäristötaiteilijana 18 vuoden ajan. Hän on osallistunut monenlaisiin galleria- ja museonäyttelyihin vuosien varrella.

Anni Hanén on valokuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, muun muassa yksityisnäyttelyissä sekä kansainvälisillä valokuvafestivaaleilla.

Johanna Pitkänen on muusikko ja säveltäjä. Hän on toiminut sekä pianistina, säveltäjänä, sovittajana että tuottajana – esiintyen klubeilla ja festivaaleilla niin Suomessa, Euroopassa kuin Australiassakin.