OP Länsi-Uusimaa auttaa nuoria ymmärtämään talousasioita paremmin

Teksti: Mica Tyyskä

Maanantaina 9. huhtikuuta nuorisotyöpaja Tuuma sai vieraakseen Länsi-Uudenmaan Osuuspankista Hanna Korhosen ja Jarmo Viitasen. Vieraamme tulivat kertomaan taloustietohankkeesta, jonka tarkoitus on auttaa nuoria ymmärtämään talousasioita paremmin. Omalla kohdallani tämä tulee kyllä tarpeeseen, sillä rahan käytön salat ovat vielä vähän hakusessa.

Hankkeen tavoitteena on mm. herättää ajattelemaan omaa rahankäyttötapaa ja sen seurauksia, mikä on mielestäni erityisen tärkeää nuoruusiällä. Oma käsitykseni on se, että monet nuoret eivät vielä ymmärrä rahan arvoa ja säästämisen tärkeyttä. Kaikkea saamaansa rahaa on hankala olla käyttämättä heti, etenkin jos ei ole tottunut tilanteeseen, että rahaa ylipäätään on.

Hannan ja Jarmon vierailu Tuumassa oli todella mukava, ja seuraavat kaksi kertaa ovat varmasti monille hyödyllisiä. Tämä ensimmäinen vierailukerta oli enemmänkin tutustumista, kuten Hanna sanoi. Aluksi vieraamme esittelivät itsensä, jonka jälkeen me kuulijat kerroimme jokainen vuorollamme vähän itsestämme. Aluksi itseäni jännitti, mutta sillä porukalla koko homma meni hyvin.

Jarmo jakoi jokaiselle kuulijalle kaksi eri väristä post it -lappua, joista toiseen kirjoitimme ohjeiden mukaan omia vahvuuksiamme talousasioihin liittyen, ja toiseen kysymyksiä samalla teemalla. Vieraat olivat aikaisemmin maininneet, että kysymyksistä kasataan seuraavien kertojen aiheet. Täytimme myös erillisen lapun toiveista seuraavien kertojen aiheisiin liittyen.

Taloustaitohankkeessa pyritään tavoittamaan 16–29-vuotiaita nuoria, jotka ovat mukana etsivän nuorisotyön ryhmätoiminnassa, nuorten työpajoilla, valmentavissa koulutuksissa tai muussa ryhmämuotoisessa toiminnassa.

Hankkeessa tavoitteena on

• tukea nuoria arjen rahankäytössä

• herättää ajattelemaan omaa rahankäyttötapaa ja sen seurauksia

• luoda uskoa tulevaisuuteen: vaikeiltakin tuntuvista tilanteista voi selvitä

• madaltaa pankin ja samalla myös muiden raha-asioiden hoitamisen kynnystä

• osoittaa nuorille, että yhteiskunnassa on tahoja, jotka välittävät heistä

• ennaltaehkäistä pahojen ongelmien syntymistä, ja kannustaa jo vaikeuksiin joutuneita nuoria aloittamaan asioiden kuntoon laittaminen Koulutuksessa saat eväitä nuorten kohtaamiseen.

Länsi-Uudenmaan Osuuspankilla on myös yhteiskuntavastuullinen rooli, johon taloustaitohankkeeseen osallistuminen kuuluu. Haluamme omalta osaltamme auttaa ja tukea nuoria talousasioiden hoidossa!

Omasta mielestäni taloustietohanke on todella tärkeällä asialla, ja odotan innolla seuraavaa tapaamiskertaa!