Tänä vuonna valkoisen talven on korvannut useita kuukausia kestänyt sateinen ja harmaa marraskuu. Jatkuva pimeys, sateisuus ja lumettomuus aiheuttaa ihmisille päänvaivaa varsinkin Etelä-Suomessa. Monet vitsailevat sanovansa hyvästit Suomelle kun taas toiset vievät tämän idean pidemmälle. Joulukuukausien viettäminen ulkomailla esimerkiksi Thaimaassa tai Espanjassa auringon alla on jo vuosia ollut suosittua, mutta yhä useammat päättävät lähteä ulkomaille pidemmäksi aikaa uusien työmahdollisuuksien takia. Maailma tuntuu pienemmältä, yhteydenpito on helpompaa kehittyneen teknologian takia, ja uusi elämäntapa etelässä on sanomattakin kiehtova ajatus. Oli kyseessä sitten pidempi oleskelu tai pysyvä muutto, edullinen hintataso, aurinkoinen sää sekä suomalaisyhteisöt houkuttelevat niin nuorempaa kuin myös vanhempaa sukupolvea hyppäämään lentokoneeseen. Muutto ulkomaille on aina hyppy tuntemattomaan, mutta varmasti sen arvoista!

Mitä ottaa huomioon ulkomaille muutettaessa?

Asunnon löytäminen Suomesta käsin voi olla haastavaa, joten asuminen hotellissa tai Airbnb:ssä voi olla fiksu ratkaisu ensimmäisten viikkojen aikana. Internetistä voi löytää upeita asuntoja, mutta kannattaa olla varovainen luottaako kyseisiin ilmoituksiin. Huijausyrityksiä ilmenee yllättävän paljon, varsinkin jos kyseessä on yksityishenkilö eikä välitystoimisto. Maasta riippuen vuokran hintaan saattaa kuulua vain itse asunto, joten tämä kannattaa ottaa huomioon budjettia mietittäessä.

Työpaikan hakeminen on mahdollisesti yksi ensimmäisistä to do –listan asioista. Joissakin tilanteissa työpaikka saattaa olla hankittuna jo etukäteen ja tämä tietenkin helpottaa itse muuttoprosessia sekä uuteen maahan asettumista. Internet on pullollaan työpaikkailmoituksia, joten jo pienelläkin selailulla voi löytyä varteenotettavia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Espanjassa on tarjolla monenlaisia myyntitöitä kun taas Maltalla työt keskittyvät iGaming-alalle. Vaikka Malta onkin suosittu kohde pohjoismaalaisten keskuudessa, suomalaisia on tällä pienellä Välimeren saarella yllättävän vähän.

Matkalaukkuun mukaan kärsivällisyyttä

Suomessa on totuttu sujuvaan asiointiin puhelimitse tai internetissä. Valitettavasti byrokratia vaihtelee maittain, joten jos olet suuntaamassa Espanjaan tai Maltalle, pakkaathan mukaan kärsivällisyyttä. Sähköinen asiointi ei näissä maissa ole vielä oikein sujuvaa, joten varaudu käymään muutamassa eri toimistoissa heti alkajaisiksi. Verokortti, paikallinen ID-kortti, asukkaaksi rekisteröityminen, pankkitilin avaaminen, vakuutusten sekä puhelinliittymän hankkiminen. Siinä varmasti ne tärkeimmät asiat hoidettavaksi muuton jälkeen. Muutto EU:n sisällä on kyllä melko helppoa eikä ole tarvetta käydä läpi viisumiprosessia. Oli kyseessä sitten verokortin hankkiminen tai pankkitilin avaaminen, muista ottaa passi ja mahdolliset työ- ja vuokrasopimukset mukaan nopeuttamaan prosessia.

Ai niin, pieni vinkki tähän väliin. Jos päätät muuttaa ulkomaille, niin muistathan ilmoittaa tästä Kelalle, postille ja maistraatille. Jos suunnitelmissasi on oleskella ulkomailla yli vuoden, oikeutesi sosiaaliturvaan päättyy lähdön hetkellä. Jos oleskelet ulkomailla alle vuoden, muuttosi luetaan tilapäiseksi ja säilytät oikeutesi sosiaaliturvaan. Otathan huomioon, että jos oleskelet ulkomailla alle vuoden, mutta työskentelet tämän ajankohdan aikana, et ole enää oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan.

Arki on arkea ulkomaillakin

Vaikka ulkomaille muuttaminen voi olla monelle menolippu aurinkoon, kannattaa pitää mielessä, että arki koittaa myös uudessa paratiisissa. Ensimmäisten kuukausien jälkeen koti-ikävä voi yllättää eikä vastoinkäymisiltä voi välttyä, kulttuurieroista puhumattakaan. Juhlapyhien viettäminen ulkomailla voi olla haastavaa ainakin aluksi, mutta kaikkeen tottuu ajan myötä. Nämä hetket ovat hankalia ja monelle tulee mieleen koti-Suomeen palaaminen. Mutta kun selailet ystävien ja perheen julkaisemia kuvia harmaasta asfalttikaamoksesta, muistat yhtäkkiä kuinka hyvin asiat palmupuiden seassa oikein on. Life is better in flip flops, eikö näin?