Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Talviliikuntaa Karkkilassa

liikunta, talvilajit

Tekolumilatu kestää surkeammassakin säässä ja luistelukentätkin saadaan kuntoon, kunhan pakkaset palaavat. Koskireitti tarjoaa nähtävää talvellakin.

Karkkilassa kärsitään surkeasta talvikelistä, kuten monin paikoin muuallakin Etelä-Suomessa. Viime viikon lämpimät heikensivät talvilajien harrastusmahdollisuuksia olennaisesti, mutta pakkasten ja lumisateiden tullessa Karkkilassakin ollaan valmiina kohentamaan luistelukentät ja ladut.

Karkkilan liikuntapaikkojen hoitaja Mikko Ahjoniemi kertoo, että luistelukenttiä Karkkilassa on jäädytetty mm. Asemanrantaan, Tuorilaan ja Haukkamäkeen. Jääkiekon ystävät voivat suunnata Harjun kaukaloon. Viime viikon lopulla luisteluolosuhteet muuttuivat vetisiksi, mutta tilanne korjautunee pakkasten myötä ja kenttiä päästään jälleen huoltamaan.

Hiihtokelejä saadaan vielä odottaa

Pyhäjärven jäälle vedettiin ennen plussakelejä 3,4 kilometriä pitkä perinteisen latu, mutta viime viikon lämpimien myötä vesi pääsi nousemaan ladulle ja lumi sulamaan, joten latua ei voi enää käyttää.

Toivikkeelle ehdittiin ajaa moottorikelkalla latu-ura Ahmoon ja Pajuojan parkkipaikkojen välille, mutta muuten alueen laduista ei ole vielä tänä talvena ehditty nauttia. Ahjoniemi kertoo Toivikkeen alueen latupohjien olevan paikoin sen verran huonossa kunnossa, että lunta tarvittaisiin reippaasti lisää, jotta latupohjia päästäisiin ajamaan latukoneella. Yhteensä alueelle olisi mahdollista tehdä latua noin 15 kilometrin verran, jos lunta vain sataisi riittävästi. Jos ja kun ladut saadaan avattua, ihmiset pääsevät nauttimaan eväistä Toivikkeen majalla. Ulkoa löytyy nuotiopaikka ja sisältä majasta takka.

Hyvänä talvena luonnonlumilatuja vedetään myös pelloille. Pyhäjärven pellolta löytyy kuitenkin tällä hetkellä noin 700 metrin tykkilumilatu, jolla voi hiihtää niin perinteisen kuin vapaankin hiihtotyylin mukaan. Se kestää vaihtelevia keliolosuhteita luonnon lunta paremmin.

Retkeilemään lähiluontoon ja ulkoilureiteille

Lumen puutteesta huolimatta sisälle ei kannata jämähtää, vaan lähteä reippaasti vaikkapa vain kävelemään. Karkkilan keskustassa sijaitseva noin neljän kilometrin mittainen koskireitti on yksi hyvä vaihtoehto. Karjaanjoen kuohuja ja suvantoja seuraileva koskireitti tarjoaa liikunnan iloa ja nähtävää talvellakin. Sen varrelta löytyy viisi koskea, joihin syntyy hienoja jäämuodostelmia. Niitä pääsee ihailemaan läheltäkin kävelylenkin lomassa.

–Koskireitti on talvellakin ahkerassa käytössä. Auraamme siitä niitä osia, joita pystymme. Reitti jäämuodostelmineen on nytkin todella hieno, Ahjoniemi sanoo.

Pitkälänkoskelta löytyy myös laavu, joten reppuun voi pakata retkievääksi vaikkapa makkarat.

SMS

Karkkilan koskireitin varrelta löytyy mm. vanhaa ruukkimiljöötä. (Kuva: Jani Johansson)