Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Tanssiharrastuksesta ammatiksi

harrastus, tanssi, ToeStar, työ, yrittäminen

Laura Hannus aloitti tanssimisen 3-vuotiaana Tanssistudio Funkan satubalettitunneilla. Tuon hetken jälkeen Hannus on ehtinyt ottaa tanssiaskelen jos toisenkin. Nykyään hän pyörittää omaa tanssikouluaan ToeStaria. Harrastus on muuttunut ammatiksi. Harrastuksen aloitusikä saattaa kuitenkin vaikuttaa siihen, ettei Hannuksella ole sen alkuajoilta kovin tarkkoja muistikuvia.

–Luultavasti olen kuitenkin innostunut heti tanssista, hän naurahtaa.

–Menin muihinkin ryhmiin heti, kun pääsin. Kun olin pentu, siskollani Nooralla(Hannus)oli tanssiryhmä ja hän vei minua esiintymään. Esiinnyin Tanhuhovin limudiskoissa jo ala-asteikäisenä, Hannus kertoo.

Sisarusten tanssiharrastus johti kummankin kohdalla työksi saakka ja he ovat tehneet vuosia saman tanssiryhmän kanssa keikkoja niin yökerhoissa kuin yritysten tilaisuuksissakin.

–Yökerhokeikat aloitin heti, kun olin täysi-ikäinen. Meillä oli monia vakiopaikkoja, joissa esiinnyimme monta kertaa viikossa. Yksi niistä oli Vaasassa, joten asuin siellä ja suoritin lukio-opintoja etänä.

Ryhmä on esiintynyt pisimpään SinSisters-nimellä. Esiintymisiä on takana jo tuhansia ja ne jatkuvat edelleen.


Tanssikouluyrittäjyyden lisäksi Laura Hannus on esiintynyt mm. yökerhoissa ja yritysten tilaisuuksissa 18-vuotiaasta saakka. (Kuva: Jukka Alasaari)

Tavoitteena ammatti

Ajatus tanssista ammattina heräsi jo varhain Hannuksen mielessä.

–Välillä kokeilin liiketalouden opiskelua ja hain kerran kuvataideakatemiaankin, mutten päässyt. Ajattelin, että kyllä tanssi on se minun juttuni. Tanssi on ollut itselleni aina voimaannuttava asia, Hannus kertoo.

Nuoren Lauran mielessä siinsivät haaveet maailmalle lähtemisestä ja tanssimisesta aina New Yorkia myöten. Sinne hän ei päätynyt, mutta ulkomaille kuitenkin.

–Nuorena oli älytön kunnianhimo ja palo päästä näkemään maailmaa, sisälle tanssiympyröihin ja tulla maailmantähdeksi.

Hannus lähti Hollantiin opiskelemaan tanssia.

–Se oli hyvä kokemus. Opiskelun myötä pääsin käymään mm. Pariisissa ja isoissa katutanssitapahtumissa sekä maailmanluokan tanssijoiden oppiin. Yhteensä olen käynyt satojen eri opettajien tunneilla ja kursseilla.


Lähimpänä Laura Hannuksen omaa sydäntä ovat katutanssit, nykytanssi ja tankotanssi. ToeStarin valikoimasta löytyy silti paljon muutakin ilma-akrobatiasta lähtien.

Tanssin iloa toisillekin

Myöhemmin tanssinopetus nousi kuitenkin omaa esiintymistä tärkeämpään rooliin ja Hannus perusti oman tanssikoulun vuonna 2013.

–Olin opettanut tanssia jonkin aikaa ja tuli olo, että haluan pistää pystyyn oman koulun. Ajatuksena oli tuoda katutanssit ja tankotanssi Lohjalle. Opettaessa näkee konkreettisesti, miten ihmiset innostuvat tanssista, oppivat, oivaltavat ja kehittyvät. He saavat siitä paljon. Tuntuu tärkeältä, että pystyn antamaan ihmisille positiivista sisältöä elämään, Hannus kertoo.

Hannus veti tanssikouluaan vuosia yksin. Lähimpänä hänen omaa sydäntään ovat katutanssit ja nykytanssi. Myöhemmin mukana tuli myös tankotanssi. Nykyään ToeStarin valikoimasta löytyy kuitenkin tunteja satutanssista ilma-akrobatiaan. Sen mahdollistaa viime vuonna tapahtunut laajentuminen.

–Halusin monipuolisuutta tuntitarjontaan ja lisää opettajia. Otin toisen salin käyttöön viime vuonna ja kun Tanssikoulu Un Dos Tres lopetti toimintansa, laajensin omaa tarjontaani. Viime kesänä lisäsin tarjontaa entisestään, kun Tanssistudio Funka lopetti. Samaan syssyyn ostin Studio Flon, ja saimme taas lisää tanssilajeja. Myös ilma-akrobatia tuli mukaan valikoimaan.

Tällä hetkellä tanssisaleja on neljä ja opettajia yli kymmenen. Pienessä ajassa onkin tapahtunut iso muutos.

–On tämä vähän pelottavaa ollut, mutta hyvin on mennyt. Töitä se on kyllä vaatinut paljon, Hannus toteaa.

Lisää laajennuksia ei ole luvassa ainakaan näillä näkymin.

–Minulla ei ole nyt tarvetta esimerkiksi avata toimipisteitä toisille paikkakunnille. Nyt

keskitymme toiminnan kehittämiseen, lasten ja nuorten kilparyhmät jatkuvat edelleen ja tavoitteena on perustaa myös tanssikoulun esiintyvä ryhmä nuorille ja aikuisille.

Jos paloa löytyy, kannattaa seurata unelmiaan

Hannus on itse tehnyt harrastuksesta ammatin, mutta millaisia vinkkejä hänellä on muille?

–Jos on oikeasti älytön palo johonkin asiaan, kannattaa antaa mennä ja seurata unelmaansa. Kyllä asiat jollain tavalla muovautuvat, vaikka itsekin teen nyt vähän eri asiaa kuin, mistä nuorena haaveilin. Kannattaa aloittaa pienestä ja edetä vähitellen. Asioille on tapana järjestyä, Hannus sanoo.

Yritystoimintaankin löytyy vinkki.

–Kannattaa olla hyvä kirjanpitäjä. Paljon joutuu tekemään itse, mutta kannattaa uskaltaa pyytää myös apua. Myös omasta hyvinvoinnista täytyy muistaa huolehtia ja pitää vapaapäiviä.

SMS