Jokainen meistä tietää sen hetken, kun matka alkaa lähestyä. Pieni paniikki alkaa iskeä, stressi valtaa kehon ja tilanne muuttuu hyvin hektiseksi. Onko kaikki varmasti pakattu? Mitä edes tarvitsen mukaan? Apua!

Olitpa sitten lähdössä ulkomaille pidemmäksi aikaa tai vaikkapa viikonloppureissulle kotimaassa sellaiseen tapahtumaan, johon ostit liput osoitteesta www.hellotickets.fi, voi monella olla hukassa, mitä kaikkea ennen matkustamista pitää ylipäätään tehdä.

Tässä jutussa käymme onneksi läpi, mitä sinun pitää huomioida ennen reissuun lähtöä!

11 asiaa, jotka sinun pitää tehdä ennen matkustamista

1)   Osta matkavakuutus

Matkavakuutuksia on olemassa monia erilaisia, mutta yleensä ne kattavat äkillisen sairaalahoidon, evakuoinnin, kadonneet matkatavarat ja matkan peruutukset.

Voit ostaa matkavakuutuksen käytännössä kaikista tunnetuista vakuutusyhtiöistä, kuten:

 • LähiTapiola
 • OP
 • POP Vakuutus
 • Fennia
 • If

2)   Hanki oikeat viisumit

Ilmiselvää? Kyllä. Usein ylenkatsottu? Varmasti.

Joka päivä ihmisiä käännytetään pois maasta, koska heillä ei ole aisanmukaista viisumia. Jos tämä tapahtuu, et pääse ulos edes lentokentältä.

Sinun on poistuttava maasta välittömästi seuraavalla saatavalla olevalla lennolla, mikä tarkoittaa, että tämä “pieni virhe” voi maksaa sinulle tuhansia euroja.

3)   Ota tarvittavat rokotteet

Kannattaa aina käydä lääkärissä ennen matkalle lähtöä varmistaaksesi, että sinulla on varmasti tarvittavat reseptit ja rokotteet ajan tasalla. Voit tutustua ulkomaiden rokotusohjelmiin monilla eri nettisivuilla, jotka löydät Googlen kautta.

4)   Ota kopiot tarvittavista asiakirjoista

Kaikista mahdollisista asiakirjoista on hyvä ottaa kopio, koska ei ole taattua, että ensimmäiset versiot pysyvät tallessa. Ota siis varakopiot esimerkiksi majoituksestasi, matkalipuistasi ja passistasi.

5)   Varmista päivämäärät kahteen kertaan

Varmista kahteen otteeseen ennen lähtöä, että olet varmasti matkustamassa oikeana päivänä. Tuskin kukaan tulee kovin iloiseksi siitä, että lentokentällä tai hotellissa ollessa käy ilmi, että on lähtenyt liikkeelle vääränä päivänä.

6)   Tarkasta matkakohteen sää

Nykypäivänä voit nähdä sääennustuksen paljon pidemmälle kuin aikaisemmin. Käy siis läpi matkakohteesi sää vähintään kymmenen päivän ajalta, jotta voit pakata tarpeelliset tavarat ja vaatteet mukaan. Näin et esimerkiksi kastu, jos luvassa on vesisadetta.

7)   Pakkaa mukaan selviytymispakkaus

Etenkin, jos matkustat hieman köyhempään maahan, on sinun hyvä pakata mukaan selviytymispakkaus. Toki sen pakkaaminen voi olla järkevää muutenkin. Tässä tärkeimmät sisällöt siihen liittyen:

 • Laastarit
 • Ibuprofeeni
 • Korvatulpat
 • Silmälaput
 • Kuulokkeet
 • Reseptilääkkeet
 • Desinfiointiaine

8)    Vaihda laskujen maksaminen automaattiseksi

Ennen kuin lähdet lomalle, sinun kannattaa vaihtaa laskujesi maksaminen automaattiseksi. Tällöin sinun ei tarvitse murehtia tai miettiä niiden maksamista reissun aikana, vaan pystyt nauttimaan vain lomailusta.

Jos tämä ei ole mahdollista, maksa laskut ennakkoon ennen lähtöäsi.

9)    Hanki kuluton luottokortti

Kaikki maailman maat eivät suinkaan käytä valuuttana euroa. Tämä tarkoittaa mahdollisia valuutanvaihtokuluja sekä muita kustannuksia, kun maksat vaikkapa tavallisella pankkikortillasi.

Voit kuitenkin välttyä tällaisilta kustannuksilta hankkimalla pankki-/luottokortin, joilla voi maksaa usealla valuutalla ilman lisäkustannuksia. Hyvä esimerkki tällaisesta on Revolut, joka on yksi nopeimmin kasvavista mobiilipankeista Euroopassa.

10)             Pidä aina mukanasi hieman käteistä

Vaikka nykymaailmassa teknologia kukoistaa ja kortilla maksaminen on arkipäivää, ei ole taattua, että korttimaksut toimisivat ihan joka hetki. Jos korttien käytössä tulee häikkää tai et muuten vain uskalla maksaa kortillasi ulkomailla, kannattaa sinulla aina olla mukanasi kyseisen maan valuuttaa käteisen muodossa.

Tällä vältät myös ne tilanteet, joissa et edes pystyisi maksamaan kortilla. Ulkomailla kun on edelleen paljon sellaisia kauppoja ja ravintoloita, jotka hyväksyvät ainoastaan käteismaksut.

11)            Opi lisää matkakohteestasi

Olitpa miten ennakkoluuloton tahansa, tulet mitä todennäköisimmin kohtaamaan jonkinlaisen kulttuurishokin ulkomaille matkustaessasi. Tätä ei myöskään voi välttää, tekipä miten paljon taustatutkimusta tahansa.

Matkaan on kuitenkin aina hyvä valmistautua lukemalla lisää omasta matkakohteesta. Tällöin voit nauttia matkasta ja tutkailla nähtävyyksiä sen sijaan, että selailet opaskirjoja.

Mitä kaikkea ennen matkaa sitten kannattaa selvittää? Tutkaile läpi esimerkiksi nämä asiat:

 • Paikat, joissa haluat vierailla.
 • Mahdolliset festivaalit ja muut tapahtumat, joihin haluat osallistua.
 • Lue lisää kulttuurista esimerkiksi pukeutumisen ja tiettyjen tekojen suhteen.

Koita myös opetella muutama peruslause kohdemaasi kielellä, kuten tervehdys, kiittäminen ja hyvästien jättäminen.

Muun muassa näitä asioita noudattamalla teet matkalle lähtemisestä ja siihen valmistautumisesta paljon helpompaa.