Ensimmäinen lento jännittää.

 

Teatteri Tralan musiikkinäytelmä Ooo – Las Palmas vie katsojat 1970-luvun tunnelmiin, kun suomalaiset pääsivät etelänmatkojen makuun.

-Tämä on epookkitarina, joka sisältää myös komediallisia aineksia. Useimmat biisitkin ovat 70-luvulta, kertoo näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Arto Nieminen.

Näytelmä kertoo yhdestä lomamatkasta, jolle lähtee varsin kirjava sakki matkalaisia. Jokainen heistä esittäytyy ensin ja avaa hieman taustaansa. Joukosta löytyy mm. eronneita ja karanneita.

-Matkaan lähtee 14 turistia, joilla on jokaisella oma tarinansa ja historiansa. Siellä on traagisia, koomisia ja tragikoomisia tarinoita, Nieminen sanoo.

Matkalaisten lisäksi kerrotaan myös Keihäsmatkat perustaneen Kalevi Keihäsen tarina.

-Hän oli liikemies, mutta myös hyväntekijä, joka halvensi matkojen hintaa niin paljon, että tavalliset ihmisetkin voivat lähteä matkalle, Nieminen kertoo.

Matkustajista huolehtivat sekä lomakohteen henkilökunta sekä matkaopas Mini (Tuire Lamberg), jonka ohjaaja Nieminen tapasi näytelmää kirjoittaessaan.

-Hän meni nuorena matkaoppaaksi Keihäsmatkoille. Tapasimme ja hän kertoi juttuja matkoilta. Ne valaisivat asioita paljon.

Etelässä lämpö hellii matkalaisia, mutta on kotiinkin mukava lähteä. Saunaa, perunoita ja hernerokkaa kaivataan myös etelässä. Näytelmästä löytyy nokkelia repliikkejä ja kielikuvia, ja katsojalle selviää esimerkiksi mitä tarkoittavatkaan maton hapsujen suoristaminen, kukkamultien siivoaminen ja merimiestaitojen opiskelu. Näytelmässä on hyödynnetty videotykkiä, joka heijastaa taustalle lämpimiä matkatunnelmia. Musiikista vastaa live-bändi.

Matkaan lähtee joukko ihmisiä, joista jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan.

 

Materiaalia ensimmäiseltä omalta etelänmatkalta

Nieminen kertoo, että halpa alkoholi vei matkaajia etelään. Juominen siellä ja kotona Suomessa oli kuitenkin erilaista.

-Näytelmässä kysytään, mitä eroa sillä on, ryypätäänkö Kontulassa vai Kanarialla ja vastataan, että Kontulassa tulee ruumiita ja perheet kärsivät, mutta Kanarialla pidetään hauskaa ja osataan käyttäytyä, Nieminen sanoo.

Ohjaaja Nieminen teki itse ensimmäisen etelänmatkansa 70-luvulla.

-Ensimmäinen matkani oli vuonna 1979 Rodokselle. Aika tavalla samanlaista sillä matkalla oli kuin tässä näytelmässäkin. Olen yrittänytkin näytelmää kirjoittaessani kunnioittaa sitä, mitä itse näin matkallani, Nieminen kertoo.

Nykyään hän viettää enemmänkin aikaa etelän lämmössä.

-Asun kuukauden vuodesta Madeiralla. Nyt matkailu on kuitenkin ihan erilaista kuin ennen. Se johtuu siitä, että nyt minulla on harmaat hiukset ja silloin oli pitkät ja mustat, Nieminen naurahtaa.

Nieminen on työskennellyt näytelmien parissa jo yli 30 vuotta. Tuona aikana näytelmiä on kertynyt jo noin 60 ja useampaa niistä esitetään ympäri Suomea tälläkin hetkellä. Tralalle hän teki teatterin pyynnöstä näytelmän nyt ensimmäistä kertaa.

-Trala oli tehnyt henkilökuvajuttuja ennen ja minulta toivottiin näytelmää Irwin Goodmanista. Kerroin, että minulla on tällainen näytelmä työn alla ja he halusivat sen.

Linkki Irwiniinkin löytyy, sillä näytelmässä kuultava Las Palmas on hänen kappaleensa.

Ooo Las Palmas voi nostaa katsojien mieleen monenlaisia muistoja omilta matkoilta ja aavistuksen haikeuttakin. Vaikka muutamia ihmissuhdekoukeroitakin ratkojaa, näytelmä on kaiken kaikkiaan kevyt ja viihdyttävä tarina, joka saattaa nostattaa myös kevyen matkakuumeen. Katsojia Nieminen haluaa näytelmällä muistuttaa siitä, miten suomalaisten etelänmatkailu sai alkunsa ja miten etelään päästiin.

-Lisäksi haluan, että katsojille jää erittäin hyvä mieli, hän päättää.

Näytöksiä esitetään 11.5. asti Virkkalan klubitalolla.

SMS

Näytelmä kertoo mm. Kiehäsmatkat perustaneen Kalevi Keihäsen (Jani Rytkönen) tarinan. Hän oli värikäs persoona, joka tykkäsi pukeutua chinchillaturkkiin- ja hattuun.