Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Tekolumiladulle tai pulahdus avantoon

liikunta, talvilajit

Etelä-Suomen talvi näytti jälleen viime viikolla luontonsa ja muutti hyvät talviulkoilumahdollisuudet melko heikoiksi. Lohjalla ehdittiin saada kaikki luistelukentät auki ennen viime viikon lämpimiä päiviä, mutta niiden myötä kentille kertyi vettä. Viikonloppuna ja alkuviikosta kaikki kentät olivat kuitenkin taas luistelukunnossa.

–Luistelukentät kestävät kyllä hyvin plussaan, kunhan ei sada. Sade on sen verran lämmintä vettä, että se voi porautua jään läpi hiekkaan asti, kertoo liikuntapaikkamestari Jani Åström Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Vettä on riittänyt myös järven jäällä, mutta sitä Åström toivoikin, jotta vesi jäätyisi ja tekisi matkaluisteluradasta entistä paremman. Viime viikon lopulla matkaluistelurata lainehtikin ja se jouduttiin ottamaan pois käytöstä. Myös reitin varrelle viedyt jäälyhdyt pääsivät valitettavasti sulamaan. Sen aikaa, kun niitä ehti ihailla, kulki järvenjäällä komea valonauha.

–Matkaluistelurata on ollut todella suosittu. Sitä pyrittiin hoitamaan joka päivä. Räntä tekee radasta röpelöisen, mutta jos sataa vettä ja se jäätyy, radasta saa huippukuntoisen luistelua ajatellen. Röpelöisempikin pinta sopii kävelyyn ja potkukelkkailuun, Åström sanoo.

Ensin kannattaa kuitenkin odottaa, että rata jäätyy kunnolla uudelleen. Åström kertoo, että matkaluistelurataa on työstetty alkuviikosta, jotta se saadaan auki mahdollisimman pian. Matkaluistelurata vie Aurlahdesta Ollisaareen. Ollisaaresta löytyy nuotiopaikka, jossa voi paistaa makkarat ja suunnata sitten takaisin. Aurlahden rannasta löytyy kymmenen potkukelkkaa, joita voi lainata.

–Kelkat ovat olleet ahkerassa käytössä ja palautuneet hyvin paikoilleen. Ilkivaltaa ei ole ollut, Åström iloitsee.

Hän kertoo, että matkaluisteluradan on toivottu jatkuvan Ollisaaresta myös Liessaaren laavulle. Radan jatkaminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

–Pari sataa metriä ennen laavua on ollut railo ja siellä on vain vähän jäätä, Åström kertoo.

Aurlahdesta lähtevä matkaluistelurata on saavuttanut suuren suosion. Viime viikolla se lainehti veden vallassa, mutta jo alkuviikosta rataa päästiin työstämään uudelleen avaamista varten. (Kuva: Lohjan Liikuntakeskuksen kuva-arkisto)

Maksullinen tekolumilatu helpottaa hiihtohimoa

Latuja ehdittiin vähäisestä lumimäärästä huolimatta tehdä Lohjallakin ennen viime viikon lämpimiä. Harjun kuuden kilometrin lenkki ehdittiin tampata luisteluhiihtoa varten ja latu vetää mm. Pusulan Keräkankareelle ja Muijalan hiihtomaan maastoon.

–Moottorikelkalla vedettiin latu aseman kuntoradalta Nälköönlammelle. Hiihtomaan alueella on myös laavu, jossa voi paistaa makkarat, Åström sanoo.

Nyt noista laduista ei iloa ole, sillä viimeistään puista pudonnut vesi on tehnyt niistä selvää. Åström toteaa, että lunta pitäisi olla ainakin 20 cm, jotta latuja päästäisiin vetämään latukoneella. Vielä joudutaan siis odottelemaan kunnon hiihtosäitä ja kattavaa latuverkkoa. Niitä odotellessa voi silti Lohjallakin pistää sukset jalkaan. Lohjan jäähallin nurkalta lähtee nimittäin kahden kilometrin tekolumilatu, jota pienet plussakelit ja vesisateet eivät hetkauta.

–Tekolumilatu on ollut suosittu. Kyllä ladulla joku hiihtää aamusta iltaan. Niin kausi- kuin kertamaksunkin ostajia on ollut paljon. Kunnostamme ladun joka päivä latukoneella. Uskon, että latu kestää koko talven. Pohja on niin hyvä, ettei se hätkähdä muutamasta vesisateesta, Åström kertoo.

Tekolumilatu on maksullinen siihen saakka, kunnes muu latuverkko saadaan hiihtokuntoon. Latua saa kuitenkin käyttää siirtymäreittinä heti, kun latuja saadaan avattua.

–Lunta toivotaan kovasti, jotta latuverkosto saadaan auki. Tänä vuonna yhdyslatua pääsisi harjulta Virkkalaan saakka ja asemalta Nälköönlammelle.

Liikuntakeskuksen suksilainaamo palvelee tänäkin talvena tuttuun tapaan. Luistelukenttien, matkaluisteluradan ja latujen ajantasaista tilannetta voi seurata Lipova-palvelusta, jonne pääsee Lohjan Liikuntakeskuksen verkkosivuilta. Liikuntakeskus päivittää liikuntapaikkojen tilannetta myös some-kanavilleen.

Luontoretkellä tai avantouinnille

Åström vinkkaa, että vähälumiseen aikaan kannattaa hyödyntää myös polkuja ja käydä retkellä esimerkiksi Karnaistenkorvessa. Lohjan jäähallin nurkalta lähtee myös maastopyöräilyreittejä. Jos lunta tulee paljon, kävelijöillekin on tarkoitus tehdä jälleen omat kävelyreitit harjulle. Jos kylmä vesi ei pelota liikaa, voi varata Haikarin saunan ja pulahtaa avantouinnille. Tällä hetkellä saunalle voi varata vain yksityisvuoroja.

SMS

Tämän kuvan mukaisia hiihtokelejä odotetaan vielä, mutta niitä ennen pahinta hiihtohimoa voi yrittää taltuttaa Lohjan jäähallin nurkalta lähtevällä tekolumiladulla. (Kuva: Lohjan Liikuntakeskuksen kuva-arkisto)