Rolling Stones on ollut koossa yli 60 vuotta, eikä näillä näkymin lopeta koskaan. Railakkaan bluespohjaisen rokin lohjalainen lippulaiva The Ronski Gang seilaa lähes Rollareiden imussa, sillä bändi viettää tänä vuonna 55-vuotissynttäreitään. Syntymäpäiväkonsertti pidetään Laurentius-salissa 18.11. Ronskilaisten lisäksi lavalla vierailevat muun muassa laulaja Freeman ja kitaristi Marzi Nyman.

– Ei me olla koskaan lopetettu, mutta pidetty välillä hiukan pidempiä taukoja. Ei ole varmaa, kuinka kauan keikkoja enää tehdään, joten kannattaa tulla kuuntelemaan, kun se vielä on mahdollista, virnuilee The Ronski Gangin rumpali Hans ”Hate” Sjöblom.
Vanhasta kaartista ovat Haten lisäksi mukana hänen veljensä, laulusolisti Harry ”Ronski” Sjöblom ja basisti Kaj ”Misteri” Eklund. Kitaristit ovat muutaman kerran vaihtuneet. Muut nykyisen kokoonpanon muusikot ovat Vesa Kääpä, Kimi Engström ja Carl ”Kiffe” Sjöblom.
– Toinen sukupolvi on menossa, sillä 2000-luvun alussa bändiin liittynyt Kiffe on minun poikani, Hate Sjöblom valaisee.

Åminneforsista Maksjoelle

The Ronski Gang tunnetaan lohjalaisena bändinä, mutta yhtye perustettiin 1968 Karjaan Åminneforsissa.
– Siellä oli Fallet-niminen puutalo, jossa treenasi paikallinen porukka nimellä Exotic. Ronski meni kerran heidän bileisiinsä ja tempaistiin heti solistiksi. Minä liityin mukaan hiukan sen jälkeen. Vain Ronski ja minä olimme lohjalaisia, Hate Sjöblom muistelee.
– Myöhemmin treenattiin Maksjoella lapsuuskotimme pihapiirin punaisessa mökissä, ja toimintaa alettiin pyörittää Lohjalta käsin.
Vuonna 1970 Exotic voitti pop-yhtyeiden SM-kisan. Sitten nimeksi vaihtui Ronski & Exotic, ja vuodesta 1978 lähtien se on ollut The Ronski Gang.
– Silloinen tuottaja oli sitä mieltä, ettei tässä mitään eksotiikkaa tarjoilla ja ehdotti nimeksi The Ronski Gangia, Hate Sjöblom sanoo.
Nimi sopii myös sikäli, että Ronskien musiikkia on luonnehdittu vanhan liiton äijärokiksi.
– Olen ennenkin sanonut, ettei musiikki voi olla äijärokkia, jos laulaja piipittää. Tosin on meillä rankemman osaston ohessa myös balladeja.

Energinen lavabändi

The Ronski Gangin suurin suosio ajoittui 1970-luvun lopulle, jolloin yhtye tunnettiin eritoten rajuna lavabändinä. Vuosina 1975-83 se julkaisi seitsemän albumia.
– Biisejä sävelsimme etupäässä Ronski, Misteri ja minä yhdessä tai erikseen. Aluksi minä rustasin sanoja, ja myöhemmin esimerkiksi Frank Robson, Richard Stanley ja Jim Pembroke, Hate Sjöblom muistelee.
Suurimpia hittejä olivat ”Oh My Boogie” ja ”Larry and Johnny” Levytettiin myös covereita, joista tunnetuimmat ”Hippy Hippy Shake” ja ”Do The Shake.”
Haten mukaan ronskilaiset olivat kahdeksan vuoden ajan päätoimisia ammattimuusikoita.
– Kierrettiin Suomea ja elätettiin itsemme lisäksi pari roudaria ja ääniteknikko. Mutta 1980-luvun puolimaissa ajat muuttuivat. Päätettiin pistää pillit pussiin ja ryhtyä muihin hommiin.
Seuraavan vuosikymmenen alussa soittohermoja alkoi kutkuttaa sen verran, että polkaistiin 25-vuotiskiertue pystyyn.
2000-luvulla The Ronski Gang on keikkaillut harvakseltaan. Lohjan Rantajameilla yhtye esiintyi parikymmentä vuotta sitten lähes 3000-päisen yleisön edessä.
2005 EMI Finland julkaisi tupla-CD:n Still Shakin’ – The Ronski Gang Anthology, jolle oli koottu parhaat kappaleet yhtyeen kaikilta seitsemältä albumilta. Viimeinen uusia biisejä sisältänyt albumi on The Elevens vuodelta 2011.

Vanhat hitit ja Freeman ja Nyman

Juhlakonsertissa Ronski Gang aikoo vetää vanhoja tuttuja kappaleitaan Shakesta lähtien.
– Ei me niitä olla juuri treenattu, vaan kyllä ne sieltä selkärangasta tulevat, Hate Sjöblom myöntää.
Vierailijoita ei hänen mukaansa tarvinnut hirveästi houkutella.
– Freeman on digannut meitä ja ollut kaveri 1970-luvulta asti. Hän soitti tuolloin hämeenlinnalaisessa Waterloo-yhtyeessä. Kerran esiinnyimme samassa paikassa, ja järjestäjä mainosti tapahtumaa Lohja-Hämeenlinna-bändikilpailuna.
– Marzi Nyman taas on lohjalaisia ja käynyt Maksjoen koulua kuten Ronski ja minä, vaikkakin joitakin vuosikymmeniä myöhemmin. Hän tutki kalenteriaan, huomasi, että siellä oli tilaa ja sanoi, että ilman muuta.
Lohjalaisväriä lavalle tuo myös Tinos-yhtyeestä tuttu kitaristi Kari Aulo. Ja toista sukupolvea Kiffe Sjöblomin lisäksi edustaa Ronskin tytär Julia Sjöblom, joka on ansioitunut lähinnä soul-laulajana nimellä Julye Blom.
Konsertin juontaa radiotoimittaja, kantritohtorina tunnettu Teppo Nättilä.
– Tupa taitaa tulla täyteen. Koska monet vanhat fanit ja heidän jälkeläisensä, jotka ovat lapsesta asti kuunnelleet meidän luukutustamme, ovat tulossa, niin varminta on ostaa lippu heti, Hate Sjöblom arvioi.
JP

55 vuotta ja The Ronski Gang yhä vedossa. Vasemmalta Kaj ”Misteri” Eklund, Harry ”Ronski” Sjöblom ja Hans ”Hate” Sjöblom55 Years of The Ronski Gang 18.11. klo 19 Laurentius-salissa. www.lippu.fi