Jos olet vähänkään tehnyt töitä tietokoneella viimeisen parin vuoden aikana. olet välttämättä törmännyt myös verkkopalavereihin ja sitä kautta myös verkkokameran tarpeeseen. Minkälaiseen päädyit, ja miksi? Mitä asioita mietit omaa kameraasi valitessasi, ja oletko ollut tyytyväinen valintaasi?

Tietokoneeseen liitettäviä verkkokameroita on ollut tarjolla vaikka kuinka monta vuotta, ja webcam tekniikat ovat kehittyneet valtavasti ja valinnanvaraa on tullut lisää – tarjolla on sekä edullista (ja toimivaa) ja hintavampaa ratkaisua. Oman ensimmäisen kameran hankinnassa kannattaa miettiä muutamaa perusasiaa, jotka käymme tässä pikaisesti läpi.

Verkkokameran valinta

Kun ollaan miettimässä sitä kameraa oman tietokoneen oheen, niin kaikki kannattaa aloittaa siitä tarpeesta. Eli onko tarve satunnainen pari kertaa vuodessa oleva kokous, vai onko käyttö jopa lähes jokapäiväistä striimausta. Mitä enemmän kameraa käyttää, sitä enemmän siltä myös vähitellen toivoo laatua ja ominaisuuksia, ja vaikka se edullisin kamera saattaa olla ihan hyvä kokoustarpeisiin, mutta muuhun käyttöön tarvitaan jo kameraa, missä on ominaisuuksia. Netti on täynnä hyviä oppaita, mutta suurin osa niistäkin kertoo yleisesti kameran hankinnasta ja teksteissä mennään enemmän digikameroihin, objektiiveihin ja tarvikkeisiin, vaikka tietokoneen kanssa kyse on vain yksinkertaisesti verkkokamerasta sekä totta kai siitä tavasta miten sen kiinnittää esimerkiksi näyttöön tai johonkin muualle sopivaan paikkaan.

Verkkokameran ja tietokoneen sijoittamisessa, ympäristön valaistuksessa ja omassa työpisteessäkin on omat haasteensa, joten kyse on monesti kokonaisuudesta, missä itse kamera on vain yksi osa kokonaisuutta. Muista myös ergonomia, kun koostat omaa striimauskulmaasi, tai kotitoimistoasi.

Webkamera – webcam

Ensinnäkin Google löytää oikeita vastauksia vasta, kun haetaan webkameraa tai webcamia, ja johan alkaa tulla enemmän tietoa tarjolle. Tärkeimmät ominaisuudet ovat luonnollisesti itse kameran laatu, ja kameran yhteydessä olevan mikrofonin laatu. Jos sitten oikeasti ollaan tekemässä enemmän striimauslähetyksiä, huomataan nopeasti, että kameran oma mikrofoni ei todellakaan riitä, vaan sen sijasta hankintaan erillinen mikrofoni, joka hallinnoi ääntä entistä paremmilla ominaisuuksilla.

Verkkokameran ominaisuuksista ensimmäinen on tietenkin kameran resoluutio, eli kuinka tarkkaa kuvaa kamera välittää. Esimerkiksi hyvä Logitechin kamera käyttää 1080p resoluutiota, mikä on hyvä, ja hyvässä kamerassa on valmiina myös mahdollisuus taustan häivytykseen, jota ei ole esimerkiksi valmiina monissa action-kameroissa, jotka ovat muuten ihan hyviä verkkokamerakäytössäkin. Hyvällä kameralla on myös automaattinen kuvantarkennus sekä valaistuksen korjaus. Jos lähtee esimerkiksi hakemaan parempaa kuvanlaatua kuin 1080p niin sitten mennään 4K tarkkuuteen, mutta halpojen kameroiden 720p tulee nopeasti esille. Se 720p riittää kyllä kokouksiin ja satunnaiseen käyttöön, mutta muuhun minimitarve on tuo 1080p tällä hetkellä.

Aluksi on kenties hyvä ostaa nimenomaan tällainen automatisoitu kamera, ennen kuin oppii paremmin itse esiintymään kameran edessä ja tietää, mitä tarvitsee, ja jatkaako esimerkiksi striimausta edelleen.

Ostoa miettiessä mieti ainakin näitä asioita:

  • resoluutio
  • kuvataajuus
  • mikrofoni
  • kiinnitys
  • asennus

Kameran muu käyttö

Hankinnan hetkellä on hyvä myös tietää, aiotko käyttää kameraa myös muualla kuin omalla koneellasi. Esimerkiksi monet action-kameroista ovat ensisijaisesti tarkoitettu nimenomaan tapahtumakuvaamiseen, missä taasen useimmat näitä webcameista on tarkoitettu nimenomaan kohtuulliseen kiinteään asennukseen tietokoneen läheisyyteen tai kiinni monitoriin.

Kamerasovellukset

Useimmat kamerat tuovat mukanaan tietokoneellesi myös oman sovelluksensa. Osa näistä sovelluksista ovat todella hyviä ja sisältävät monia erilaisia ominaisuuksia, osa taas todella yksinkertaisia. Jos sinulla ei ole kiirettä kameran ostamisen kanssa, kannattaa kysellä omasta verkostosta, heidän käytössään olevista kameroista saatuja kokemuksia. Vaikka et ostaisikaan samaan kameraan, kuin mitä kaverillasi on, voit kuitenkin saada hyviä vinkkejä, mitä asioita sinun kannattaa tarkistaa oman kamerahankintasi suhteen. Hinnat kuitenkin liikkuvat parista kymmenestä eurosta satoihin euroihin.

Kannattaa myös huomioida, että varsinainen käyttösi voi tapahtua jonkin toisen sovelluksen kuin kameran oman sovelluksen kautta. Olet sitten kokouksissa tai striimaamassa, teet sen jonkin sovelluksen välityksellä, ja silloin kannattaa varmistaa, että miettimäsi kamera varmasti on sovelluksen kanssa yhteensopiva, ettei käy ikävästi ja kuva ei näy ollenkaan verkon toiselle puolelle.

Suositukset

Suosittelemme aloittamaan edullisella kameralla, missä kuitenkin on hyvät kiinnitysvaihtoehdot. Ei kannata heti aluksi laittaa jopa satoja euroja kiinni hankintaan, jos parin viikon jälkeen huomaakin, ettei haluakaan striimata, tai yleensäkään käyttää kameraa. Edullisella kameralla on hyvä aloittaa ja sitten vähitellen vaihtaa parempaan, esimerkiksi Logitechin kameravalikoima mahdollistaa tällaisen etenemisen.