Laura Pikarla (vas) ja Seija Sainio Lohjan keskustan uudessa Taidelainaamossa.

 

Taidelainaamo aloitti toimintansa Lohjan keskustassa Laurinkadulla, Vihreän olohuoneen yhteydessä lokakuun lopussa.

Jani Méling soitti taiteiden yönä (23.8.) yhteistyöajatuksesta. Hän kertoi, että Vihreät ovat vuokraamassa tilaa, johon tulee myös hävikkiruokapiste ja kysyi olisiko myös seuramme kiinnostunut, kertoo Seija Sainio Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseurasta.

Kiinnostusta löytyi, mutta seuran tulee olla poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, joten Taidelainaamo ei ole seuran lainaamo, vaan se toimii itsenäisenä taiteilijavetoisesti, vaikka kaikki mukana olevat taiteilijat ovatkin Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran jäseniä. Sainio kertoo, että lainaamosta innostui heti kymmenen taiteilijaa ja muutama on tullut mukaan myöhemmin. Nyt taiteilijoita on yhteensä 14.

Ensin lainaamo sijaitsi tilan yläkerrassa, mutta nyt sitä on laajennettu myös alakertaan. Värikäs tila muistuttaa Sainion sanoin pientä moskovalaista baaria. Maalauksia tulee myös sinne johtavien rappujen seinille.

Sainio sanoo, että taidelainaamoa on toivottu Lohjan keskustaan.

Paljon on tullut kyselyjä, että emmekö voisi olla keskustassa, mutta monien tilojen vuokrat ovat seuran taloudelle liian kalliita, sillä olemme voittoa tavoittelematon yhdistys. Teosten hinnat ovat edullisempia kuin gallerioissa, koska hinnat eivät sisällä gallerioiden perimiä provisioita.

Taidelainaamo toimii Vihreässä olohuoneessa ainakin huhtikuun puoliväliin.

–Mietimme sitten jatkoa, jos menee puolin ja toisin hyvin. Tänne on matala kynnys tulla katsomaan taidetta ja eri toimijat tuovat tilaan erilaisia ihmisiä.

Taidelainaamon ripustus uusitaan kerran kuussa, joten uusia teoksia on luvassa säännöllisesti. Sainio ja taiteilija Laura Pikarla toivovat, että yksityisten ihmisten lisäksi myös yritykset ja muut työpaikat innostuisivat hankkimaan taidetta. Sillä voisi piristää esimerkiksi erilaisten odotustilojen ilmettä.

Seija Sainion teokset Taidelainaamon alakerran värikkäällä seinällä.

 

Sammatin taidelainaamo jää tauolle

Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuralla on ollut kolmen vuoden ajan taidelainaamo Sammatissa.

–Lainaamo toimi parhaiten kesätorien aikaan, mutta kävi siellä muutenkin väkeä. Moni tuli kauempaakin varta vasten lainaamoon, kertoo Sainio.

–Sammatin lainaamo jää tauolle vuoden lopussa, koska viime aikoina on ollut hiljaista ja pystymme pitämään lainaamoa auki vain vähän, koska päivystämme siellä itse, hän jatkaa.

Lohjan keskustassa lainaamo voi olla avoinna joka päivä, sillä tilaan ja sen toimintoja pitävät vuoron perään auki tilan eri toimijat. Taidelainaamossa on kansio taiteilijoista ja teoksista, joten niihin voi tutustua aina lainaamon auki ollessa. Taiteilijoille voi myös jättää viestejä, jos toivoo yhteydenottoa.

Eri toimijoiden yhteistyö näkyy myös yhteisötaideteoksena, jonka Sainio ja Pikarla aloittivat yhdessä Vihreiden järjestämään tapahtumaan osallistuneiden kanssa. Tapahtuman teemana oli jokaisen mahdollisuus harrastamiseen. Heijastinpuu-yhteisötaideteoksesta voi hakea ja siihen voi viedä heijastimia. Sen tekemiseen on mahdollisuus osallistua vielä sunnuntaihin saakka, jonka jälkeen teos sijoitetaan Vihreän olohuoneen edustalle.

Taidelainaamosta löytyy erikoisempiakin taideteoksia. Juha-Matti Hynysen teos.

 

Taidetta lainaamosta
Taidelainaamo välittää maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja valokuvia. Lainaaminen tapahtuu kuukausijaksoissa ja lainavuokra on teoksen hinnasta riippuen alkaen 20€/kk. Teoksen voi halutessaan lunastaa omakseen kertaostona, kahdessa erässä tai korotonta kuukausimaksua maksamalla kunnes teos on kokonaan maksettu. Asiakkaana voi olla yksityinen henkilö, yritys tai yhteisö.

–Pääsääntöisesti teokset tulevat ostetuiksi. On tutkittu, että yli 90% teoksista ostetaan, vaikka ne lainattaisiin ensin, kertoo Sainio.

Taidelainaamo nimi on hämmentänyt joitain asiakkaita.

–Jotkut kysyvät, miksi puhumme lainaamosta, vaikka täällä käytetään rahaa. Taidelainaamotoiminta rantautui Suomeen 1970-luvun alussa ja nimi vakiintui siinä mukana. Joissain maissa kyse onkin lainaamisesta, mutta siinä on omat ongelmansa. Teokset kuluvat käytössä ja niitä pitäisi huoltaa. Lisäksi jonkun tahon olisi pitänyt ostaa ne ensin ja lainata sitten eteenpäin, Sainio avaa.

Taidelainaamo on avoinna ma-pe kello 14.00 – 18.00, la 10.00 – 14.00 ja su 12.00 – 16.00 Lainaamo löytyy Suomalaisen kirjakaupan naapurista.

SMS