Teatteri Tralan kevätkauden ohjelmassa ovat 9.2. Nasakan ja Klassikko-kuoron yhteisesiintyminen, 2.3. Klubitalon Stand up -ilta sekä 16.3. ensi-iltansa saava musiikkinäytelmä Suosikki.

Teatteri Tralan kevät täytyy monipuolisesta ohjelmasta, josta löytyy niin draaman aineksia kuin nauratustakin. Klassikko-kuoro ja Nasakka keikkailevat Klubitalolla 9.2. kello 19.00.

–Lipunmyynti näyttää sen verran hyvältä, että jatkoa on jo suunnitteilla. Nämä ovat kumpikin hyviä ja arvostettuja ryhmiä molemmat, kertoo Jussi Salminen Tralasta.

Nauratus jatkuu, kun Klubitalon Stand up -ilta pidetään 2.3. kello 20.00. Illassa esiintyvät Ursula Herlin ja Aurora Vasama sekä Naurun tasapaino -ohjelmasta tutut Matti Patronen ja Iikka Kivi. Ilta on jatkoa viime syksyn stand up -illalle.

–Se oli loistokas ilta ja yleisö oli tullut nauttimaan. Yleisöä ei voi liikaa kehua. Koomikot puhuvat keskenäänkin, että Virkkala on mieletön. Tänne ei olekaan vaikea saada esiintyjiä, Herlin kertoo.

Hän vakuuttaa, että taattua laatua on tarjolla jatkossakin.

–Lavalla on joka kerta eri koomikot. Haluamme panostaa iltojen laatuun. On tärkeää, että esiintymässä on hyviä koomikoita ja ilta on hauska alusta loppuun, hän sanoo.

–Tuomme yleisölle aina sekä tutumpia koomikoita että hyviä, mutta vielä tuntemattomia koomikoita, lisää Simo Takanen.

Herlin ja Takanen ovat tulevasta illasta innoissaan ja uskovat, että siitä tulee hauska, kuten asiaan kuuluu.

–Kun itse tuottaa tapahtuman, pääsee valitsemaan esiintyjät. Tarjolla on kiva kattaus todella erityylisiä, mutta hauskoja ja varmoja esiintyjiä, Herlin hehkuttaa.

Herlin ja Takala tuottavat stand up -tapahtumia useampaan kuntaan ja piipahtavat lavalla välillä itsekin. Herlin esiintyy klubitalolla ja Takanen Karkkilassa päivää aiemmin eli 1.3. Patrosen ja Kiven kanssa.

Maaliskuun keikan lisäksi klubitalolla nähdään stand upia myös 11.5. Tuolloin lavalle nousevat Heikki Vilja, Vuoden tulokas -finalistit Inka Valima ja Jaakko Antila sekä Noin viikon studiosta tuttu Anders Helenius.

–Toivotaan, että lohjalainen stand up -kansa löytää jälleen paikalle. Liput kannattaa hankkia ajoissa, sillä syksyn keikka oli loppuun myyty, Herlin vinkkaa.

Suosikin matkassa

Kevään musiikkinäytelmänä on Arto Niemisen käsikirjoittama ja ohjaama Suosikki. Trala tilasi Niemiseltä elämänmakuisen musiikkinäytelmän. Tuon tilauksen pohjalta syntyi Suosikki-lehden ympärille rakentuvat tarina, kun Nieminen pohti, miten lehti vaikutti aikansa nuoriin. Hän sanoo, että Suosikki kertoi, mikä on in, nosti tähdet taivaalle ja tarjosi faneille idolit ja idoleille fanit. Lehti oli oman aikansa vaikuttaja.

–Silloin ei ollut tähti, jos ei päässyt Suosikin kanteen, Nieminen toteaa.

Yhtymäkohta löytyy myös nykypäivään.

–Facebookissa ihmisten kuulumiset ovat aina mukavia, Nieminen vertaa.

Lehti vaikuttaa myös näytelmän rakenteeseen.

–Näytelmä koostuu lyhyistä kohtauksista. Tarina kulkee kuin lukisi lehteä, Nieminen kuvaa.

Nieminen luki aikoinaan itsekin Suosikkia.

–Silloin oli vähän tarjontaa ja Suosikin lukeminen kuului asiaan. Huomasin kuitenkin nopeasti, ettei se ollut minun juttuni, hän kertoo.

Nieminen on pohtinut aiemminkin hieman vastaavanlaisia vaikuttajia näytelmissään.

–Pidän instituutioista. Olen kirjoittanut mm. television tulosta ja etelänmatkojen alkamisesta.

Tralalle hän on käsikirjoittanut aiemmin näytelmän Ooo Las Palmas ja revyyn Täällä Lohjan Tähden Alla.

Suosikissa lähdetään liikkeelle 1970-luvun nuorten elämästä ja seurataan heitä aikuisuuteen. Elämänmakuisuutta löytyy niin kuin tilauksessa toivottiin. Nieminen kertoo, että huumoria on takuulla mukana, mutta välillä lehden sivuilta löytyy ikävämpääkin luettavaa, sillä molemmat kuuluvat elämään. Musiikista vastaa Samuli Jokisen johtama live-bändi. Kappaleita kuullaan eri vuosikymmeniltä nykypäivään saakka.

Näytelmässä on mukana koko joukko harrastajanäyttelijöitä. Osa on nähty Tralan lavalla ennenkin, mutta mukana on myös uusia kasvoja. Ensimmäistä kertaa lavalla astuvat 16-vuotiaat Maria Kuvaja ja Wilma Kiesi. Heidän mielestään luvassa on hauska näytelmä.

–Repliikit ovat hauskoja, eikä näytelmä ole liian vakava, kommentoi Kuvaja.

–Hyvä siitä tulee. Repliikit ovat parhaat ja niissä on hyvää läpän heittoa. Muutenkin on rento meininki, kuvailee Kiesi.

–Mukana on vakavampiakin juttuja niin kuin elämässä yleensäkin, mutta huumori kulkee rinnalla, tiivistää puolestaan Camilla Holmström.

Heistä on hienoa seurata, kuinka roolihahmot kasvavat ja kehittyvät näytelmän edetessä.

Näytelmässä seurataan 1970-luvun nuorten elämää, mutta mitä siitä ajattelevat nykynuoret?

–Aika samanlaista se on, ei ole paljon eroja, pohtii Kuvaja.

–Puvustuksessa ero näkyy, mutta ei niin muuten. Joitain sanoja silloin on käytetty, joista en nyt tietäisi, mitä ne tarkoittavat, sanoo Kiesi.

Mukaan näytelmään he päätyivät Kuvajan äidin huomattua casting-ilmoituksen Facebookissa. Kuvaja puolestaan kysyi mukaan Kiesiä. Näytelmä on vielä vaiheessa, mutta tähän asti ainakin sen tekeminen on ollut heistä hauskaa.

–Jännityksellä odotamme, millainen tästä muotoutuu, Holmström tiivistää kolmikon ajatukset.

Tanssiaiset päättävät kauden

Tralan kevätkausi päättyy tanssiaisiin.

–Pidämme perinteiset päättäjäistanssit, kun katsomo lähtee kesäteatteriin. Syksyllä taas on kauden aloitustanssi. Olemme pitäneet jo yhdet tanssit ja niistä tuli paljon positiivista palautetta. Tällaisia tansseja järjestetään nykyään aika vähän, mutta ihmiset kaipaavat niitä, Salminen sanoo.

Hän kertoo, että harrastajavoimin teatterin pyörittäminen käy välillä raskaaksi, mutta tulevaisuuteen katsotaan kuitenkin positiivisin mielin. Iloa tuottaa se, että syyskausi meni hyvin.

–Lasten pikkujouluja oli viisi esitystä ja ne keräsivät noin 500 katsojaa. Myös revyy onnistui suunnilleen niin kuin odotimmekin. Päätimme, että teemme ensi vuonnakin pikkujoulurevyyn, koska sellaista ei ole Lohjalla ollut pitkään aikaan. Myös lasten pikkujoulut pyritään pitämään, sillä tapahtumia aivan perheen pienimmille on aika vähän, Salminen päättää.

SMS