Terttu Schroderus-Gustafssonille maalausten nimet ovat erittäin tärkeitä. Kuvassa teokset Valoa ja varjoja (vas), Balanssi ja Yhteinen sävel.

 

Terttu Schroderus-Gustafssonin taidenäyttely MielenMaisemia-MaisemaKuvia tarjoaa kävijöilleen tunnelmia Pohjois-Karjalasta Teneriffalle saakka.

-Juureni ovat Pohjois-Karjalassa, joten esillä on fiiliksiä sieltä, Schroderus-Gustafsson esittelee.

Vanhimmat maalaukset ovat vuodelta 2004. Tuoreimmassa taas ei ole maalikaan ehtinyt vielä aivan kuivua. Meri on esillä monissa Schroderus-Gustafssonin teoksista.

-Rakastan merta, viime aikoina se on tullut minulle tärkeäksi. Meri on ihmeellinen. Tykkään kuvata sen liikkeitä ja aaltoja. Meren henki pitää saada esille. Asun meren rannalla Suurpellingissä. Siellä minulla on kesägalleria (Galleria ArtMarina), jossa on esillä enemmänkin meriaiheisia maalauksia, mutta toin tännekin esille merifiiliksiä, Schroderus-Gustafsson kertoo.

Monet hänen maalauksistaan esittävät naishahmoja.

-Minua ovat aina kiehtoneet liikkeet ja eleet. Jo pienenä tyttönä koulukirjani olivat täynnä naisprofiileja, Schroderus-Gustafsson sanoo.

Maalauksissa on myös esimerkiksi veneitä, unikoita, orkideoja ja pingviinejä.

-Veneet kolahtavat ihmisiin ja puhuttelevat heitä. Esimerkiksi vanhassa puuveneessä on tunnetta ja purjeveneillä oma henkensä. Mieheni isä on ollut veneenrakentaja. Tervan tuoksu on ihana, Schroderus-Gustafssonin fiilistelee.

-Orkideat ovat Teneriffan orkideapuistosta. Pingviinien maalaaminen taas alkoi siitä, kun ystäväni tilasi lapsilleen pingviinitaulut, hän jatkaa.

Myös kuu on esillä teoksissa.

-Olen kuuhullu. Kun täysikuu nousee, minä valvon, mutta en ulvo. Olen silloin aktiivinen, Schroderus-Gustafssonin naurahtaa.

Näyttely on esillä Karjalohjan kirjaston yläkerrassa kulttuurivintillä.

-Tämä on hieno tila, jolla on oma viehätyksensä. Valaistus on hyvä. Kävin tutustumassa tähän viime kesänä ja ajattelin, että ”vaude”. Tänne pystyy laittamaan esille niin monenlaista, Schroderus-Gustafssonin kehuu.

Karjalohja on hänelle tuttua seutua, koska Schroderus-Gustafssonin asui siellä 1980-luvulla. Viime kesänä hänen näyttelyään pyydettiin esille Karjalohjalle ja sama meno jatkuu tänä kesänäkin.

 

Nimi on avain työhön

Schroderus-Gustafssonin on kokeillut monia eri tekniikoita, mutta nykyään hän maalaa etenkin temperatekniikalla.

-Se on ikivanha maalaustekniikka. Käytän kananmunan keltuaista, kylmäpuristettua pellavaöljyä, vettä, vernissaa ja värejä, jotka sekoitetaan, Schroderus-Gustafssonin avaa.

Temperatekniikan ja useiden maalikerrosten avulla Schroderus-Gustafssonin luo teoksiinsa kolmiulotteisuutta sekä valon mukaan eläviä värejä.

Hän kertoo, että teokset saavat alkunsa usein juuri värien kanssa leikittelystä. Myös maalausten nimet ovat Schroderus-Gustafssonille erityisen tärkeitä. Joskus koko maalaus lähtee liikkeelle nimestä.

-Nimi on avain työhön, hän tiivistää.

 

Maalaaminen – tapa ilmaista itseään

Kuvataide on ollut lähellä Schroderus-Gustafssonin sydäntä lapsesta lähtien. Välillä maalaaminen jäi, mutta vain palatakseen entistä vahvempana. Vuodesta 2001 Schroderus-Gustafssonin on maalannut ammatikseen.

-Hyppäsin silloin tähän leveään leipään ja lähdin puoleksi vuodeksi Teneriffalle maalaamaan. Tapasin myös mieheni siellä, Schroderus-Gustafssonin kertoo.

-Minulle maalaaminen on tapa ilmaista itseäni. Joku soittaa ja toinen laulaa, minä maalaan.

Hänellä on pitkä kokemus jo ammattitaiteilijanikin, mutta omien töiden esille laittaminen on silti omalla tavallaan herkkä asia.

-Esimerkiksi nämä nais- ja parisuhdejutut ovat sieluni asioita. Maisematkin ovat matkoja mielen syövereihin. Olen kriittinen itseni kanssa, Schroderus-Gustafssonin kertoo.

Näyttely on avoinna 31.7. asti Karjalohjan kirjaston palveluaikoina ma-ti kello 14.00-19.00, ke ja pe 10.00-15.00.

SMS