Ympäristöystävällisyyttä ajatellaan nykyään kokonaisvaltaisesti yhteiskunnan eri osa-alueilla ja niin tuleekin tehdä. Pienkonekaupassase tarkoittaa muutakin kuin akkukäyttöisiin laitteisiin siirtymistä.

Pienkonepuolella suunta on polttomoottorilla toimivista laitteista akkukäyttöisiin. Näin asian tiivistää Mika Hölttä Lohjan Sporttikoneesta. Pelkästä ympäristöajattelusta muutos ei kuitenkaan johdu, vaan moni ostaa akkukäyttöisen laitteen jo siksi, että ne ovat kevyempiä ja huoltovapaampia kuin polttomoottorilla toimivat.

Sporttikoneen valikoimasta löytyy kaikenlaisia laitteita niin puutarhanhoitoon kuin metsätöihinkin. Akkukäyttöisinä löytyy kaikkia sellaisia pienkoneita, joista akkukäyttöinen versio vain on saatavilla. Hölttä toteaa, että nykyään tuo valikoima on laaja, sillä akkukäyttöisenä löytyy hyvin monenlaisia laitteita puutarhatyökaluista mönkijöihin. Hän kertoo, että ammattilaisetkin ovat siirtyneet jo osittain akkukäyttöisiin laitteisiin. Esimerkiksi metsureille löytyy moottori- ja raivaussahoja, joiden akut kestävät koko työpäivän ajan. Myös terveysnäkökulma korostuu ammattilaisten kohdalla.

–Polttomoottorikäyttöisten laitteiden kohdalla he altistuvat jatkuvasti pakokaasulle. Akkukäyttöisistä laitteista tulee myös vähemmän meteliä, joten työt voi aloittaa asutuksen lähelläkin vaikka klo 6.00 aamulla.

Aivan kaikessa ei kuitenkaan ole akkukäyttöön vielä päästy. Milloin polttomoottori on siis edelleen paikallaan?

–Sellaisissa laitteissa, joissa tarvitaan polttomoottorin nostotehoa, kuten tukkikärryssä. Polttomoottorin tehontuotto on paljon suurempi kuin akkujen, Hölttä toteaa.

Entä laitteiden hinnat? Hölttä kertoo, että edullisimmissa malleissa polttomoottorikäyttöinen laite saattaa olla halvempi, mutta kun vertaillaan laatu- ja tehotasoja, ei akkukäyttöinen laite tule juuri kalliimmaksi kuin polttomoottorilla toimivakaan.

Sama akku ja runko sopivat useampaankin laitteeseen

Hölttä vinkkaa miettimään laajemminkin laitetarpeitaan, kun menee ostamaan yhtä, sillä saman tuoteperheen sisällä moni laite toimii samalla akulla.

–Kannattaa katsoa, mitä muita sellaisia tuotteita löytyy, joihin käy sama akku. Sitten ei aina tarvitse ostaa myös akkupakettia ja laturia, kun ostaa uuden laitteen.

Saman tuoteperheen sisällä ei tarvitse aina ostaa edes laitteen runkoa, vaan eri työkalut voivat sopia samaan runkoon. Parhaimmillaan siis eri laitteet toimivat yhdellä akulla, jonka voi vaihtaa aina laitteesta toiseen, ja samalla rungolla, johon vaihdellaan työkaluja leikkureista rikkaruohonkitkijään. Näin nurkissa ei pyöri ylimääräisiä akkuja ja runkoja.

Laitteesta huolehtimalla lisää käyttöikää

Akkukäyttöiset laitteet ovat siitä helppoja, etteivät ne kaipaa esimerkiksi öljynvaihtoa. Huolehtia niistäkin silti kannattaa, jotta laitteen käyttöikä saadaan optimoitua.

–Esimerkiksi robottiruohonleikkuri toimii meidän akuillamme viisi vuotta, mutta akuista huolehtimalla niiden käyttöikä pitenee 10–15 vuoteen. Talvella robottiruohonleikkuri tulisi olla puolilämpimässä tilassa jatkuvassa ylläpitolatauksessa. Akku kaipaa välillä herättelyä, joten sitä tulisi ladata talven aikana vähintään pari kertaa, jos se ei ole jatkuvasti latauksessa, Hölttä kertoo.

–Ennen pihan pitivät siistinä lampaat, joista tuli huolehtia. Nyt meillä on akkukäyttöinen robotti, josta täytyy myös huolehtia, Hölttä vertaa.

Robottiruohonleikkurin voi myös viedä talveksi ”hoitoon”.

–Meillä on keskusvarastolla talvisäilytyksessä yli 200 robottiruohonleikkuria. Syksyllä teemme niihin kausihuollon ja ohjelmistopäivitykset ja laitamme ne sitten laturiin talviunille, Hölttä kertoo.

Mika Hölttä Lohjan Sporttikoneesta kertoo, että esimerkiksi moottorisahoista on tarjolla jo varteenotettavia akkukäyttöisiä vaihtoehtoja myös ammattikäyttöön. Hän vinkkaa lisäksi, että akkukäyttöistä pienkonetta ostaessa kannattaa miettiä, mitä muita laitteita jatkossa tarvitsee, sillä saman tuoteperheen laitteisiin sopii usein sama akku. Saman tuoteperheen sisällä myös laiterunkoon voi usein liittää erilaisia työkaluja.

Laadukkaan laitteen käyttöikä on pidempi

Hölttä vinkkaa ylipäätään kiinnittämään huomiota siihen, millaisia tuotteita ostaa. Halvin ei välttämättä kestä kovin kauaa eikä siten ole ympäristöystävällisinkään vaihtoehto.

–Ihmisillä on paljon rautakauppatuotteita, joissa on käytetty kaikkein halvimpia komponentteja, jotta laite on saatu edullisemmaksi. Me emme pääse niihin hintoihin, mutta tuotteemme ovat laadukkaampia ja kestävämpiä. Kun ei mene hinta edellä, laitteelle saa enemmän käyttöikää. Halvempien laitteiden kohdalla ei välttämättä ole myöskään tällaista yhteensopivuutta akkujen ja laiterunkojen välillä. Myöskään varaosia tai uusia akkuja ei halvimpiin tuotteisiin välttämättä ole saatavilla.

Polttomoottorilla mennään

Jos käytössä on uusi polttomoottorilla toimivat pienkone, on sillä merkitystä, mitä laitteen polttoainetankkiin kaataa.

–Pienkonebensa on ainoa oikea polttoaine uusille laitteille. Jos niihin laittaa mittaribensaa, tulee ongelmia, koska siinä on niin paljon alkoholia, joka kovettaa ja murentaa esimerkiksi kalvoja, Hölttä sanoo.

Vanhat polttomoottorikäyttöiset laitteet käyvät tyytyväisinä mittaribensallakin, mutta Hölttä vinkkaa päivittämään laitekantaa silti jossain vaiheessa vähäpäästöisempään suuntaan.

–Uudet laitteet läpäisevät päästönormit, eikä käynnistäessä ilmoille pölähdä karmeaa pakokaasupilveä.

Vanhat laitteet asianmukaisesti kierrätykseen

Kun laitteen käyttöikä on päätöksessään, eikä siitä varaosillakaan saada enää toimivaa, on edessä kierrätys.

–Akut puretaan laitteiden sisältä ja kierrätetään asianmukaisesti. Pystymme varastoimaan ja toimittamaan kierrätettäväksi myös vioittuneita akkuja, Hölttä kertoo.

–Polttomoottorikäyttöisistä laitteista tyhjennetään öljyt ja polttoaineet ja toimitetaan laitteet sitten kierrätettäviksi. Yhteistyökumppanimme hakevat muovi- ja metallijätteen. Jonkin verran laitteita menee myös purkuun.

Sporttikoneeseen voi tuoda vanhoja polttomoottori- ja akkukäyttöisiä laitteita, vaikka ei uutta sieltä ostaisikaan.

–Meillä on kierrätyslakiin perustuva velvollisuus ottaa vanhoja pienkoneita vastaan veloituksetta, Hölttä muistuttaa.

SMS