Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Turvaa etsimässä

teatteri

Suojatiellä kohtaavat Anna Rimpinen ja Juha Koivuporras. Tunnelmaa tarinaan luo viulisti Pinja Mäentaka. (Kuva: Juha Saarinen)

 

JOKO-teatterin Suojatie tarjoaa uudenlaisen elämyksen Lohjan teatteritarjontaan. Pitkälti liikeilmaisuun, äänimaailmaan ja valojen käyttöön perustuva esitys kertoo tarinan, kuten muutkin teatteriesitykset, mutta sen keinot ovat erilaiset. Livenä kuullaan viulumusiikkia, mutta pian katsoja huomaa, että tarinaa viedään eteenpäin myös muiden viulusta lähtevien äänten avulla. Näyttelijät eivät puhu esityksessä, mutta useat eri kertojaäänet kuljettavat tarinaa eteenpäin, pohtivat asioita ja herättävät katsojan ajattelemaan. Vaikka puhetta ei lavalla kuulla, saavat tapahtumat tuulta siipiensä alle laulun kautta.

Erilaiset tarinankerrontakeinot saivat ainakin ensi-illassa yleisön seuraamaan esitystä hyvin keskittyneesti. Monelle tällainen teatterikokemus saattaa olla uusi kokemus, mutta on se myös varsin mielenkiintoinen. Tutustua kannattaakin rohkeasti turhia kainostelematta.

Suojatien keskeisiä teemoja ovat turva ja turvattomuus, pelko, suojeleminen, rakkaus, tasapainon löytäminen sekä ihmissuhteet niin lapsen ja aikuisen kuin pariskunnan osapuoltenkin välillä. Toistuvasti kysytään, kantaako elämän tie? Toiset asiat koettavat horjuttaa kulkijan ojaan, mutta toiset suojelevat tai nostavat sieltä, jos ojaan sattuukin matkalla kompastumaan.

Esityksessä todetaan, että ihmisellä on valta ajaa kaiken yli, mutta onneksi maailmasta löytyy aina heitä, jotka maalaavat suojateitä ja antavat mahdollisuuden selvitä tästä kaikesta turvattomuudesta. Tätä seikkaa katsoja jää miettimään tarkemmin. Ketkä ovat niitä, jotka ajavat yli ja ketkä suojelevat? Kumpaan porukkaan itse kuuluu ja missä asioissa? Lisäksi todetaan, että jokainen etsii elämässään turvallista kohtaa, mihin astua. Myös se pistää miettimään, mistä kukakin turvan löytää. Yleisinhimilliset tunteet ja teemat nostavat katsojassa esille laajemminkin omakohtaisia kokemuksia, mutta myös tunteen siitä, että samanlaisten asioiden ja tuntemusten kanssa painii tässä maailmassa moni muukin.

JOKO-teatteri tunnetaan suositusta Meidän aika -näytelmästä, jonka teatteri tuotti Tytyrin Elämyskaivokseen vuonna 2016. Koskettava näytelmä sekä hurmasi että herkisti yleisönsä tuolloin. Vaikka teatterin keinot ovat Suojatie-teoksessa erilaiset, liikutaan jälleen ihmisen perustunteiden ja -tarpeiden äärellä. Rakkautta, välittämistä ja turvaa kaipaa jokainen.

Tämänkertaisessa työryhmässä ovat mukana näyttelijät Juha Koivuporras sekä Anna Rimpinen, joka vastaa myös ohjauksesta ja käsikirjoituksesta. Äänimaailman ovat rakentaneet Joni Pitkonen ja Pinja Mäentaka. Valot ovat Veikko Aallonhuipun käsialaa.

Suojatie esitetään Laurentius-salissa su 11.11. klo 17.00, ke 21.11. klo 19.00 ja su 25.11. klo 17.00. Esitys kestää noin tunnin. Esityksessä ei ole väliaikaa, mutta Fazerin ravintolapalvelu on avoinna 1,5 tuntia ennen näytöksiä. Tiedustelut: info@jokoteatteri.fi, 044-9287177. Ennen esityksiä on mahdollisuus ostaa pikkujoulumenun mukaiset etkoilueväät kahvin tai glögin kera Laurentiussalin Fazer ravintolasta. Keskiviikon spesiaali: Tilattavissa ennakkoon ennen esitystä tarjoiltava (ke 21.11. klo 19.00) buffet-ateria suoraan Fazer food co sivulta: https://shop.fazerfoodco.fi/laurentius/performances

SMS

Mistä turva löytyy? Anna Rimpinen ja Juha Koivuporras.