Tänään: 12.07.2024

kesä ja turvallisuus

Kesä on aikaa, jolloin monet meistä viettävät enemmän aikaa ulkona, nauttien auringosta ja lämmöstä. Tämä kausi tuo mukanaan monia mahdollisuuksia, mutta myös turvallisuusriskejä, joihin meidän on varauduttava.

Aurinkosuojan merkitys

Aurinko on yksi kesän parhaista asioista, mutta se voi olla myös vaarallinen. UV-säteily voi aiheuttaa vakavia ihovaurioita ja lisää ihosyövän riskiä. Siksi on tärkeää käyttää aurinkosuojaa aina ulkona ollessa.

Auringon UV-säteily on voimakkaammillaan noin klo 11-15 välillä, jolloin on hyvä välttää suorassa auringon paisteessa oleskelua.
Aurinkovoiteen valinta on tärkeä askel. Valitse tuote, joka tarjoaa laajan suojan sekä UVA- että UVB-säteiltä. SPF 30 tai korkeampi on suositeltavaa, ja muista levittää sitä runsaasti ja uudelleen muutaman tunnin välein, erityisesti uimisen tai hikoilun jälkeen. Markkinoilla on saatavilla jopa SPF 100 suojakerrointa. Suojaa itsesi päähineellä ja harteita vaatteilla. UV-säteily yltää myös varjoon saakka, jolloin saatu säteilyn määrä puolittuu.

Vesiturvallisuus

Kesällä monet suuntaavat veden äärelle – järville, merille ja uima-altaille. Vaikka vesiaktiviteetit ovat hauskoja, ne voivat olla myös vaarallisia ilman oikeita varotoimia. Uimataito on ensisijainen turvallisuustekijä, joten lasten ja aikuisten olisi hyvä käydä uimakoulussa.

Käytä aina pelastusliivejä veneillessä ja varmista, että kaikki perheenjäsenet tuntevat vesiturvallisuuden perussäännöt. Valvo lapsia tarkasti veden äärellä ja vältä alkoholin käyttöä uidessa tai veneillessä, sillä se heikentää arviointikykyä ja reaktiokykyä.

Hyönteisten torjunta

Kesä tuo mukanaan myös hyönteisiä, jotka voivat olla paitsi ärsyttäviä, myös vaarallisia. Hyttysten pistot voivat aiheuttaa kutinaa ja allergisia reaktioita, ja ne voivat myös levittää tauteja.

DEET eli dietyyliltoluamidi on markkinoiden tehokkain hyönteiskarkote ja myös tutkituin hyönteiskarkote maailmassa. Alunperin tämä tehoaine on kehitetty Yhdysvaltojen armeijan käyttöön jo 1940-luvulla. DEET on todettu turvalliseksi käyttää, eikä sen käytössä ole havaittu terveyteen kohdistuvia riskejä. Hyttyset etsiytyvät iholle ihmisen hengityksestä vapautuvan hiilidioksidin houkuttelemana. DEET estää hyönteisiä aistimasta hiilidioksidia.

Pitkät hihat ja lahkeet sekä vaaleat vaatteet voivat myös auttaa vähentämään hyönteisten puremien riskiä. Muista tarkistaa itsesi ja lapsesi punkkien varalta ulkoilun jälkeen, sillä ne voivat levittää borrelioosia.

Liikenneturvallisuus

Kesällä liikenne vilkastuu, kun ihmiset matkustavat lomakohteisiin ja viettävät aikaa ulkona. Liikenneturvallisuus on erityisen tärkeää, jotta voimme kaikki nauttia kesästä turvallisesti.

Käytä aina turvavyötä ja varmista, että lapset ovat asianmukaisesti kiinnitettyinä lastenistuimissa. Vältä ajamista väsyneenä tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Noudata nopeusrajoituksia ja ole erityisen varovainen pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden suhteen, joita on kesällä enemmän liikenteessä.

Nykyään pitää myös muistaa erilaiset sähköiset liikennevälineet ja se, että monesti niillä kulkevat alaikäiset, jotka eivät osaa liikennesääntöjä, ja jotka eivät aina muista tarkkailla muuta liikennettä.

Kesän paloturvallisuus

Kesällä grillaaminen ja nuotiot ovat suosittuja, mutta ne tuovat mukanaan myös paloturvallisuusriskit. Varmista, että grillit ja nuotiot sijaitsevat turvallisella etäisyydellä rakennuksista ja muista syttyvistä materiaaleista.

Pidä sammutusvälineet, kuten vesiletkut tai palosammuttimet, käden ulottuvilla ja valvo tulta jatkuvasti. Sammuta tuli huolellisesti käytön jälkeen ja varmista, että se on täysin sammunut ennen alueelta poistumista.

Kesäiset ulkoiluaktiviteetit

Kesä on täydellistä aikaa nauttia ulkoiluaktiviteeteista, mutta on tärkeää tehdä se turvallisesti. Patikointi, pyöräily ja muut ulkoiluharrastukset voivat olla vaarallisia ilman asianmukaisia varotoimia.

Käytä aina asianmukaisia suojavarusteita, kuten kypäriä ja polvisuojia. Suunnittele reittisi etukäteen ja kerro jollekin, minne olet menossa. Pidä mukana riittävästi vettä ja ensiaputarvikkeita, ja ole tietoinen ympäristöstäsi ja sääolosuhteista.

Näiden vinkkien avulla voimme kaikki nauttia turvallisesta ja hauskasta kesästä. Muistetaan turvallisuus ja tehdään tästä kesästä ikimuistoinen ja turvallinen kaikille!

KO

Kommentoi kirjoitusta