Tänään: 18.07.2024

tuukka-taponen-auto

Päätoimittaja

Tuukka Taposelle jackpot viikonlopun Unkarin kisasta

fortulat, FREC, Taponen

Viikonloppuna ajettiin FREC eli Formula Regional European Championship -kauden kaksi osakilpailuja Unkarin Hungaroringillä, ja lohjalainen Tuukka Taponen oli pitelemätön. Kirjoitimme jo aiemmin lauantain voitosta, mutta myös sunnuntaina selvitti Taponen tiensä toisen osakilpailun eturiviin, ja pääsi näin molempiin osakilpailuihin starttaamaan paalupaikalta.

Siinä missä lauantain kisa oli alusta alkaen Taposen hallinnassa ja tasaisen varmalla ajolla hän saavutti uransa toisen FREC sarjan osakilpailuvoiton, oli sunnuntain osakilpailua tiukempi. Siitä huolimatta, että alussa on todella kovaa kamppailua, siitä kuka ottaa johtopaikan – piti Taponen paikkansa ottaen johdon omiin käsiinsä. Nuori lohjalainen osoitti jälleen kovat kilpailijan hermonsa, ja vaikka loppua lähestyttäessä saatiin radalla turva-autokin, se ei Taposta liiemmin häirinnyt. Siinä missä takana tulleet kävivät omia kampailujaan, Taponen osoitti jälleen niitä syitä, miksi hänestä puhutaan niin paljon tulevaisuuden suomalaisena formulatähtenä. Tuloksena häikäisevä osakilpailuvoitto.

Kuten Taposen taustajoukoissa oleva Sofia Kohtala kirjoitti: Unkarista käteen kaksi paalupaikkaa, kaksi osakilpailuvoittoja ja vielä molempien kilpailujen nopeimmat kierrokset, eli on syytäkin olla ylpeä oman tiimin kuskin esityksistä. Kohtala kiitteli luonnollisesti myös loistavasti onnistuneesta mekaanikkojen työstä tallissa eli kiitokset saivat myös R-ace GP:n porukat.

Luonnollisesti myös R-ace GP:n tallipäällikkö Thibault de Mérindol oli tyytyväinen Taposen esityksiin. Mérindol selitti myös ensimmäisten kilpailujen sijoituksia tiimin oppimisprosessin kautta, ja loi uskoa tulevien osakilpailujen tulostasoon jatkumona Unkarin osakilpailulle, mikä sinällään lupaa hyvää ajatellen Taposen mestaruustaistelua.

Sarjatilanteessa Taponen on ollut lähes koko kauden kakkosena brasilialaisen Rafael Camaran perässä, joka on ottanut neljä osakilpailuvoittoa, eikä muutenkaan ole jäänyt kauas kärkisijasta. Itseasiassa Camaran huonoin sijoitus käydyissä kahdekassa kilpailulähdössä on juuri ajetun viikonlopun lauantain kilpailu, missä Camara oli neljäs. Sarjaa on kuitenkin vielä jäljellä kuusi kisaviikonloppua eli kilpailuja ajetaan vielä 12, sarja ei siis ole vielä edes puolessa välissä. Camara on kerännyt 166 pistettä ja Taponen on toisena 113 pisteellä.

Tässä sarjassa on todella tärkeätä selviytyä aika-ajoista aivan kärkipaikoille ja onnistua lähdössä, sillä nousu taaempaa tasaväkisten autojen kilpailussa on vähintäänkin yhtä vaikeata kuin isoissa formuloissa, ja taaempana yleensä myös sattuu ja tapahtuu enemmän, kuin heikommin pärjänneet kuljettajat ottavat isompia riskejä ohitusyrityksissään ja saavat sitä kautta useimmiten aikaiseksi vain turva-auton radalle ja kärkikuskeille lisää sydämentykytyksiä – tai ainakin katsojille.

Viaplay ja Taponen

Viaplay on välillä näyttänyt suorana lähetyksenä FREC sarjan kisoja. Ne ovat nähtävillä maksutta myös YouTuben FREC kanavalla, mutta molemmissa on kuunneltavissa vain englanninkielinen selostus. Taposta seuraavat fanit ovatkin jo lähestyneet Viaplayta kysellen mahdollisuutta suomalaiseen selostukseen, kuten muissakin pikkuformulaluokissa on, mitä Viaplay Suomessa näyttää. Taponen on nyt ajanut yhteen 22 lähtöä Formula Regional tasolla ottaen niistä seitsemän osakilpailuvoittoa.