Lohjalainen valokuvaaja Matti Pirhonen on erikoistunut mahdollisimman tylsiin valokuviin. Hän haluaa jakaa tylsän valokuvauksen oppeja myös toisille, joten luvassa on Tylsän valokuvauksen työpaja. Tänä vuonna työpajasta tulee tavanomaistakin tylsempi, sillä se toteutetaan etätyöpajana. Työpaja pidetään 7.3. Google Meetin kautta. Kurssille ilmoittautuminen tapahtuu Hiiden Opiston verkkosivuilla.
–Työpajassa opettelemme näkemään tylsyyden ympärillämme. Maailma on pääosin tylsä paikka, mutta valokuvissa keskitytään kiinnostaviin asioihin. Siksi suurin osa aiheista menee hukkaan. Miksi keskittyä kiinnostaviin aiheisiin, kun tylsiäkin on saatavilla, Pirhonen valottaa kurssin ideaa.
Tylsyyttä saadaan luotua valokuviin monella tapaa.
–Kerron esimerkiksi, miten sommitellaan tylsästi. Beige ja harmaa ovat hyvin tylsiä värejä, joten niillä on helppo rakentaa tylsyyttä. Suomalaisessa sisustuksessa beige on suosittua. Betoni on hyvä aines tylsyyden rakentamiseen. Pidän lyhyen alustuksen betoniestetiikasta ja betonibrutalismista, joka on oikea arkkitehtuurin tyylisuunta. Puhun myös tylsästä, varjottomasta valaistuksesta. Tylsä valo tekee jo paljon, Pirhonen avaa.
–Tylsä valokuva on kokonaisuus, johon värit, valo ja sommittelu vaikuttavat, hän tiivistää.
Ovatko tylsät valokuvat sitten ihan oikeasti tylsiä?
–Kyllä, Pirhonen tokaisee.
–Jos kurssilaiset käyttävät näitä oppeja, kyllä niillä tylsää jälkeä saa aikaan, hän jatkaa.

Tylsä valokuvaus kiinnostaa
Pirhonen on pitänyt tylsän valokuvauksen kursseja jo useana vuonna. Mistä idea moiseen tylsyyden maksimointiin on saanut alkunsa?
–Olin tympääntynyt photoshopattuihin ja sliipattuihin kuviin, joissa kaikki oli hienoa. Elämä on kuitenkin oikeasti tylsää, Pirhonen sanoo.
Ensimmäinen tylsän valokuvauksen kurssi haki vielä hieman tylsää rooliaan, mutta sen jälkeen Pirhosen kurssit ovat olleet täynnä. Ihmiset haluavat selvästi ottaa tylsiä valokuvia.
–Kursseista on tykätty kovasti. Olen ymmärtänyt, että ihmiset ovat löytäneet tylsyydestä uusia ulottuvuuksia valokuvaukseen.
Tylsän valokuvauksen työpajassa pärjää, kunhan osaa käyttää kameraa. Muuta ei vaadita, tai ehkä kuitenkin ripaus tylsää mieltä. Jos tylsyys ei ole oma juttu, Pirhoselta löytyy myös muunlaisia valokuvauskursseja. Keväälle on suunnitteilla kurssit Onnistunut kirkkokuvaus (Lohjan Pyhän Laurin kirkossa), Luontokuvausta Lohjalla ja Henkilökuvaus miljöössä, joka sisältää mm. erilaisten valomuokkaimien ja salaman käyttöä.
–Toisin kuin tylsän valokuvauksen työpajassa, tässä yritetään saada aikaan hyvä valaisu, Pirhonen sanoo.
Näitä kursseja ei kuitenkaan voida järjestää etänä, joten ne toteutuvat koronarajoitusten salliessa kurssien pitämisen.
40 vuotta valokuvausta
Kaikesta maailman tylsyydestä huolimatta Pirhosen valokuvaajan ura ei saanut alkuaan tylsyydestä, vaan lapsena heränneestä kiinnostuksesta valokuvausta kohtaan.
–Aloitin valokuvauksen 10-vuotiaana, kun sain lahjaksi automaattikameran. 16-vuotiaana ostin täysin manuaalisen kameran, johon piti tehdä remonttia ennen kuin se suostui toimimaan. Kuvasin sillä niin kauan kuin se toimi ja ostin 19-vuotiaana ensimmäisen järjestelmäkamerani. Siitä asti olen kuvannut järjestelmäkameroilla.
Pirhonen on toiminut parissa kameraseurassa aktiivina ja suorittanut valokuvauksen ammattitutkinnon vuonna 2012. Tähän mennessä hän on kuvannut jo 40 vuoden ajan. Mikä valokuvaamisessa kiehtoo edelleen?
–Kuvaan voi vangita asioita. Samaan kuvaan saa ahdettua monta asiaa, kuten tunnelmia ja fiiliksiä.
Tylsien valokuvien lisäksi Pirhonen pitää etenkin maisemakuvauksesta.
–Se on siitä hyvä, että maisema ei yleensä liiku mihinkään. Yritin joskus kuvata lintuja, mutta ne lähtivät liikkeelle, kun sain kuvan sommiteltua.
SMS