Uudistuneessa Tytyri Elämyskaivoksessa pääset vierailemaan 1. heinäkuuta alkaen. Nyt kaivoksessa voi tutkia paikkoja myös itsenäisesti, ilman erillistä opastusta. Syvällä maan uumenissa on kertomuksia menneisyydestä, historiaa ihan kaivoksen alkuvuosista lähtien. Kostean ilman ympäröimänä, hämärässä valaistuksessa ja kivilouheen tuoksussa menneisiin vuosikymmeniin on vaivatonta syventyä.

Uudistuksen myötä entistä viihdyttävämpi

Peikkoluolan sisäänkäynti.

Perjantaina 30. kesäkuuta Tytyrin Elämyskaivoksessa vietettiin uudistuksen jälkeisiä avajaisia.

– Me kilpaillaan matkailijoista muiden kaupunkien kanssa. Sen takia on ihanaa, että Lohjalla on monta erikoista ja uniikkia kohdetta, yhtenä hyvänä esimerkkinä lauttaravintola Kaljaasi, Lohjan matkailupäällikkö Jarkko Koskenmäki kertoi pitämässään puheessa. 

Osa lohjalaisista sekä ulkopaikkakuntalaisista on saattanut jo tottuakin kaivoksen historiaan ja tunnelmaan. Koskenmäki kertoo, että uudistuksen myötä kaivos on kuitenkin entistä viihdyttävämpi. 

– Nyt tänä kesänä saatiin uutta ja erilaista, ehkä myös uudelle kohderyhmälle. Kaivoksen toiseen osastoon on ilmestynyt lapsiperheille suunnattu peikkoluola. 

Uudistuksen myötä kaivokseen on ilmestynyt myös taidenäyttelyalue, johon paikallisille taiteilijoille on annettu maksuton mahdollisuus tuoda omia teoksiaan esille. Lisäksi maan uumenista löytyy lapsille suunnattu teema-alue sekä kokoustila noin sadalle henkilölle.

Oma kiehtova kokonaisuutensa ovat lisäksi värivalot, jotka sovittuvat kallioseinän röyhelöiseen pintaan ja luovat tunnelmasta mystisen. Valolinjojen ja värien sovittelu ovat vaatineet tarkkaa työtä. 

– Heinäkuun alusta alkaen kaivoksessa on myös vapaa kulku, Koskenmäki korostaa. 

Valomuodostelmia Elämyskaivoksen katossa.

Vilpitöntä pyrkimystä yhdessä onnistumiseen

– Lohjan oppaat ovat tehneet pitkän historian kaivoksessa, Koskenmäki kertoi puheessaan. – Oli luontevaa, että he olivat aktiivisesti mukana uuden suunnittelussa ja rakentamisessa. 

Hän selittää Lohjan kaupungin työntekijöiden ainutlaatuisesta tiimityöstä:

– Lohjan matkailussa on melko tuore tiimi. Oli ihana aloitus huomata, kuinka hienoa yhteistyötä ja vilpitöntä pyrkimystä oli yhdessä onnistumiseen. 

Tytyri Elämyskaivoksessa oppaana toimiva Heikki Hankimäki piti avajaistilaisuudessa myös oman puheenvuoronsa. 

– Kaivos avautuu näiden tarinoiden kautta, joita me olemme vuosien varrella kuulleet vanhoilta kaivostyöntekijöiltä, hän sanoi.  

Hanhimäki kertoi myös, että kaivosmuseo on ollut yleisön nähtävillä jo kolmekymmentäviisi vuotta, vuoden 1988 toukokuusta saakka. 

Rönni-peikko tuo tunneleihin jännitystä

Elämyskaivoksen oma peikko sai nimensä kilpailun kautta. Lohjan matkailun raati valitsi nimen Elämyskaivoksen Facebook-päivityksen alle tulleista ehdotuksista. 

Rönniksi nimetty peikko on ystävällinen sekä huumorintajuinen otus, jonka kohtaaminen aidossa kaivos- sekä luolaympäristössä on upea kokemus. 

AK