Unto Monosen syntymästä tuli muutama vuosi sitten 90 vuotta ja kaikkihan tuntevat somerolaissäveltäjän tangon ”Satumaa”.

Suomen siihen aikaan luultavasti ainoa, viihdemusiikin täysipäiväinen ammattisäveltäjä, menehtyi 37-vuotiaana laukaukseen, jonka tahallisuus on jäänyt epäselväksi. Varmaa on kuitenkin se, että Unto Mononen eli kuluttavan elämän, joka päättyi liian aikaisin.

”Satumaa” on Unto Monosen varhaisia sävellyksiä, joka levytettiin ensimmäisen kerran 1955. Sitä ennen hän oli saanut kourallisen kappaleita läpi levy-yhtiöille. Koko 1950-luvun Mononen joutui kamppailemaan saadakseen sävellyksiään myydyksi. On väitetty, että esimerkiksi itsekin säveltänyt levy-yhtiöpomo Toivo Kärki syystä tai toisesta karsasti häntä.

Valtavaksi hitiksi ”Satumaa” nousi syksyllä 1962 Reijo Taipaleen esittämänä. Mononen asui tuolloin Rovaniemellä, jonne hän oli alun perin päätynyt Lappiin keikkailemaan lähteneen ex-vaimonsa perässä. Uusi kumppani löytyi viisikymppisestä vuokraemännästä. ”Satumaan” menestys alkoi tuottaa tekijänpalkkioita, ja Monosen vuoristorata jyrkkeni.

Raittiina kausina syntyi täyspäiväiseksi säveltäjäksi ryhtyneen Monosen uran suurimpia tangoja, kuten ”Tähdet meren yllä”, ”Kaipuuni tango” ja ”Lapin tango”. Hän eli elämänsä viimeiset kaksi ja puoli vuotta irtolaisena: tienpäällä, väliaikaisissa asunnoissa, ystävien nurkissa, hoitolaitoksissa.

Sunnuntaina, 14.huhtikuuta kello 15:00, Lohjan Tanhuhovissa näemme upeiden laulujen kera värikkään ja tunteikkaan Unto Monosen musiikkinäytelmän, joka kertoo hänen lyhyeksi jääneestä elämästä ja naisista 1960-luvun tango-Suomessa.

Rooleissa loistavat tangoprinssi 2015 Kalle Jussila, tangokuningas 2017 Teijo Lindström, tangofinalisti 2018 Raisa Laine ja iskelmälaulaja Martta Saksa. Säestyksestä vastaa ammattitaitoinen neljästä muusikosta koostuva Quattro-orkesteri Tampereen seudulta, jossa harmonikkaa soittaa harmonikanopettaja Alexi Heinonen.

”Tämä on yksi hienoimmista musiikkinäytelmistä missä olen saanut olla mukana ja tarinahan on niin koskettava”, kertoo näytelmässä Unto Monosta näyttelevän Teijo Lindström. ”On ollut kunnia saada laulaa näin nostalgisia hienoa tangoa”, toteaa Kalle Jussila.

Lippuja voi ostaa ennakkoon, lippu.fi, R-Kioskeilta, puh. 040-7406354 ja tietysti tuntia ennen ovelta.

Kuva: Viihdeohjelmat